Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πριν αγοράσετε GPS

Οι εξελίξεις τρέχουν και ο κόσμος των δορυφορικών πλοηγών γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακός με την τελευταία εξέλιξη να είναι η δυνατότητα προβολής πληροφοριών κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αγορά ενός συστήματος πλοήγησης είναι απλή υπόθεση.
Μια αναλυτικότερη έρευνα αγοράς ωστόσο, είναι ..........

απαραίτητη, προκειμένου να επιλέξετε το μοντέλο που σας ταιριάζει.

Δυνατότητες απεικόνισης

Η οθόνη δεν κρίνεται μόνο από τη διαγώνιό της, δηλαδή το πόσες ίντσες είναι. Σημαντικό ρόλο παίζει η ανάλυσή της, η φωτεινότητα και φυσικά η ικανότητά της να προβάλλει τρισδιάστατες πληροφορίες, στοιχείο που αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο, όταν κινείστε σε παντελώς άγνωστες διαδρομές και προσπαθείτε να προσανατολιστείτε από τα διάφορα κτίρια και
μνημεία που βλέπετε γύρω σας. Επίσης, το στοιχείο αυτό σας βοηθά να βρίσκετε εύκολα και προπαντός έγκαιρα τη σωστή πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε σε μια διασταύρωση. Θα πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι μια μικρή σε διαστάσεις οθόνη αδυνατεί να προβάλει σε ικανοποιητικό μέγεθος πληροφορίες. Μην επιλέγετε τίποτα κάτω από τις 3,5 ίντσες, με τις οθόνες 5 ιντσών να αποτελούν την ιδανική λύση, ειδικά εάν οδηγείτε ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο. Οι μοτοσικλετιστές περιορίζονται στην επιλογή των 3,5 ιντσών.

Φωνητική καθοδήγηση

Τόσο ο χειρισμός της συσκευής σας με φωνητικές εντολές όσο και η δυνατότητα καθοδήγησης με οδηγίες που ακούτε από τον πλοηγό σας θα πρέπει να θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ στην επιλογή σας. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η συσκευή σας θα πρέπει να έχει πλήρη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, και τα ηχεία της να της επιτρέπουν να ακούγεται καθαρά στο θορυβώδες περιβάλλον του αυτοκινήτου.

Χάρτης & σημεία ενδιαφέροντος

Η σωστή χαρτογράφηση μιας περιοχής είναι το παν. Το μοντέλο που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας προσφέρει τακτικά updates για το χάρτη του, έτσι ώστε να μην βρίσκεστε προ εκπλήξεως κάποιας νέας μονοδρόμησης. Αναφορικά με τα σημεία ενδιαφέροντος ή αλλιώς Points Of Interest (POI), αυτά αποτελούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντάτε στην περιοχή στην οποία κινείστε και μπορεί να σας ενδιαφέρουν, όπως στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, βενζινάδικα, χώροι πολιτισμού και αναψυχής, ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες. Ένας ενημερωμένος πλοηγός έχει στη λίστα με τα POIs του και τα ξενοδοχεία της περιοχής, στις περισσότερες περιπτώσεις με τα τηλέφωνά τους, για άμεση επικοινωνία.

Ψυχαγωγία

Πολλά συστήματα GPS αποτελούν πλέον ολοκληρωμένα κέντρα ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο, με δυνατότητα να παίζουν MP3, να συνδέονται με το φορητό σας player, να σας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάζετε ebooks και άλλα πολλά. Δείτε τη λίστα με τις extra λειτουργίες, καθώς μία τέτοια οθόνη μέσα στο αυτοκίνητό μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις.

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο

Η Info Trip σε συνεργασία με την Τροχαία και τα κέντρα παρακολούθησης κυκλοφορίας έχει αναπτύξει ένα σύστημα που σας κρατά ενήμερους για όλα όσα συμβαίνουν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή. Στην ελληνική αγορά εμφανίστηκαν δύο υλοποιήσεις της τεχνολογίας αυτής, το Traffic Message Channel της DIS (www.dis.gr) και το MLS Destinator liveTRAFFIC (www.mls.gr). To TMC της DIS είναι μια τεχνολογία μετάδοσης κυκλοφοριακών δεδομένων μέσω ραδιοφωνικών σημάτων RDS ώστε οι οδηγοί να μπορούν να επιλέξουν τον ταχύτερο δρόμο. Το MLS Destinator liveTRAFFIC ενημερώνει τον οδηγό για την κίνηση και τον πλοηγεί στο φθηνότερο κοντινό βενζινάδικο. Ακόμα, λαμβάνοντας υπόψη ώρα, μέρα και θέση του οδηγού, τον πλοηγεί στο κοντινότερο ανοιχτό φαρμακείο ή στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Τέλος, δίνει πρόβλεψη καιρού έξι ημερών.

Extras

Οι δυνατότητες των δορυφορικών πλοηγών που κυκλοφορούν στην αγορά δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν μοντέλα τα οποία είναι εξοπλισμένα με αλκοολόμετρο, προκειμένου να βλέπετε εάν έχετε κάνει την υπερβολή και δεν πρέπει να πιάσετε το τιμόνι λόγω ποτού, ενώ τα περισσότερα συστήματα σάς ειδοποιούν σχετικά με το πότε εισέρχεστε σε μια περιοχή ελεγχόμενης κυκλοφορίας από την Τροχαία, προκειμένου να αποφύγετε τις υπερβολές. Ο κατάλογος των extras αυξάνεται, καθώς αναπτύσσονται νέεςεφαρμογές που συνδέουν γεωγραφική θέση με πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.