Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ηλ. Μπουντουβάς Οι τιμές πέφτουν σε βάρος των παραγωγών

Από την πίεση που ασκεί το «κίνημα της πατάτας», οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν αισθητή μείωση! Η πτώση αυτή των τιμών, ωστόσο, δεν κλείνει την ψαλίδα παραγωγού – καταναλωτή, αλλά περιορίζεται σε βάρος των παραγωγών, με τους μεσάζοντες και λοιπούς εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της διακίνησης και εμπορίας να συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους ανενόχλητοι, στις πλάτες παραγωγών και καταναλωτών.

Όπως σημείωσε στο «Θ» ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς, «πήραμε τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας από την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Λαχαναγορά), τα οποία δείχνουν μια πτώση στις τιμές των νωπών προϊόντων της τάξης του 20 με 30%. Αυτό δεν είναι κακό. Πρέπει να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα, για να μπορέσει ο κόσμος τούτη τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να αγοράσει φθηνά.
Μάλιστα, η πτώση αυτή των τιμών προέρχεται από τις ..............

πιέσεις που υπάρχουν από το “κίνημα της πατάτας”! Το κακό, όμως, είναι ότι οι μεσάζοντες δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα κέρδη τους. Αυτή η πτώση των τιμών δεν είναι από τα δικά τους κέρδη ή από την ψαλίδα παραγωγού – καταναλωτή. Είναι από την τιμή του παραγωγού! Με αποτέλεσμα εμείς οι παραγωγοί να οδηγούμαστε σε οικονομικό μαρασμό και εξαθλίωση, με το συγκεκριμένο αυξημένο κόστος παραγωγής που έχουν οι καλλιέργειές μας, και σε ένα – δύο μήνες να μην υπάρχουν καλλιέργειες, να εγκαταλειφθούν και οι τιμές των προϊόντων, τότε, να εκτιναχθούν στα ύψη».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη: «Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι που ξέρουν από αυτά και να μπορέσουν με αποφάσεις να βρουν τρόπους να στηρίξουν τους παραγωγούς, την αγορά και τους καταναλωτές.
[…] Εμείς έχουμε καταθέσει και δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το κόστος παραγωγής, για να μπορέσουν να χαμηλώσουν οι τιμές, καθώς και για το πρόβλημα της αισχροκέρδειας, πού εντοπίζεται και πώς να χτυπηθεί. Πρέπει να τα λύσουν άμεσα αυτά οι αρμόδιοι, ώστε κι εμείς να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αλλά και να πουλήσουμε φθηνά για τον καταναλωτή».

«Μπροστά», είπε, «παρουσιάζεται η βιτρίνα των χαμηλών τιμών, της αυτοοργάνωσης, της συνεννόησης και πίσω οι άλλοι “χορεύουνε” και κάνουν τα παιχνίδια!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Θα ηθελα να ρωτησω τον Κυριο Μπουντουβα, τι δουλεια εχουν οι μεσαζοντες σε εναν Αγροτικο Συνεταιρισμο;Ο ιδιος ο Συνεταιρισμος δεν μπορει να προωθηση τα προϊοντα του;Και αν δεν μπορει τοτε ποιος ειναι ο σκοπος λειτουργειας του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.