Μόνο 699.994,05 ευρώ ήρθαν, από παλιά χρωστούμενα στους πρώην Δήμους.
Δήμος Τριφυλίας, η ευθύνη της διοίκησης του δήμου είναι συλλογική (με αφορμή το ζήτημα των παιδικών σταθμών)
του Δημήτρη Α. Δριμή
τ. δημάρχου Αετού.
Η εικόνα των μικρών παιδιών του παιδικού σταθμού Κυπαρισσίας και των γονιών τους στο δημαρχείο, αναφέρομαι στα πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων (7-3-2012), προκαλεί θλίψη. Τα θέματα που τέθηκαν, από τους διαμαρτυρόμενους γονείς και τα παιδιά είναι χαρακτηριστικά: έλλειψη τροφής, έλλειψη θέρμανσης, ζητήματα καθαριότητας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απλήρωτοι προμηθευτές. Τα ίδια, δυστυχώς, συμβαίνουν σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Τριφυλίας.
Το γεγονός, πέρα από θλίψη προκαλεί και έντονο ............
προβληματισμό για το ρόλο των λειτουργών της αυτοδιοίκησης του τόπου μας.
Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν χρήματα και προϋπολογισμός. Είναι δυνατόν; Ο προϋπολογισμός του 2012 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2011 (άρθρο 159 του ΚΔΚ και σχετικές υπουργικές αποφάσεις). Ποιος ευθύνεται, αν όχι η δημοτική αρχή, που δεν υπάρχει ακόμα προϋπολογισμός; Μήπως ευθύνονται οι πολίτες και τα νήπια;. Με τα χρήματα τι γίνεται; Σε ποιές μαύρες τρύπες χάνονται; Ποιες, αλήθεια, είναι οι προτεραιότητες του δήμου Τριφυλίας; Γιατί ταλαιπωρούνται οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές; Είναι ανεκτή η εικόνα μικρών παιδιών να εκλιπαρούν στο δημαρχείο για τροφή και θέρμανση; Γιατί δεν διασφαλίζεται η στοιχειώδης λειτουργία και κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών σταθμών; Γιατί δεν δεσμεύτηκε συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, στα θέματα που τέθηκαν, από τους γονείς και γιατί οι ανά δίμηνο υποσχέσεις της δεν γίνονται πραγματικότητα και απλά επαναλαμβάνονται;
Οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε όχι μόνο να λειτουργούν υποδειγματικά αλλά να είχαν αξιοποιηθεί οι διάσπαρτες υποδομές τους, μαγειρεία, για την παρασκευή και διανομή φαγητού, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και την οικεία Μητρόπολη, σε ανήμπορους, υπερήλικες και πάσχοντες συμπολίτες μας.
Ο ισχυρισμό της, δήθεν, έλλειψης χρημάτων δεν ευσταθεί.
Περιορίζομαι σε δύο, ενδεικτικά, παραδείγματα.
α) Με το Ν. 3756/09 ρυθμίστηκαν τα χρέη του ελληνικού δημοσίου, τα λεγόμενα παρακρατηθέντα, προς τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα το άρθρο 27, με τίτλο «ρύθμιση χρεών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ΟΤΑ» αναφέρει πως οι πάσης φύσεως οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α` βαθμού, ύψους ενός δισεκατομμυρίου επτακοσίων έντεκα εκατομμυρίων ευρώ (1.711.000.000), που αφορούν χρονική περίοδο μέχρι και το έτος 2008 θα εξοφληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2009. Οι επόμενες επτά δόσεις θα καταβάλλονται μέχρι την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2016. Για τον τότε δήμο Αετού η κάθε δόση ήταν ύψους 82.000,00 Ευρώ.
Πράγματι καταβλήθηκε η πρώτη δόση το 2009 και η δεύτερη το 2010, σε κάθε Καποδιστριακό δήμο και κοινότητα.
Η κάθε δόση για το δήμο Τριφυλίας, πλέον, είναι ύψους 699.994,05 ευρώ (αθροίζονται τα οφειλόμενα όλων των τ. δήμων και της τ. κοινότητας).
Πράγματι, καταβλήθηκε η τρίτη δόση το 2011 και πριν από λίγες μέρες, με την υπ`αρίθμ. 5911/16-2-2012 απόφαση κατανομής του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών κ. Γιαννίτση Αν., δρομολογήθηκε η καταβολή της τέταρτης δόσης, ύψους 699.994,05 ευρώ.
Από τα παραπάνω χρήματα ποσό 436.943,41 διατίθεται για λειτουργικές δαπάνες και ποσό 263.050,65 για επενδυτικές δραστηριότητες/έργα. Ή κατανομή αυτή του υπουργείου, όμως, μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Δ.Σ. υπό τον όρο, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, ότι στις περιπτώσεις δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που τους αποδίδονται με την απόφαση αυτή, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους.
β) Η τακτική επιχορήγηση που εισέπραξε ο δήμος Τριφυλίας, για τον Ιανουάριο του 2012, είναι ύψους 411.186,96 ευρώ.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι τα χρήματα. Είναι θέμα διοίκησης και προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, είναι κοινή πεποίθηση πια, ο δήμος Τριφυλίας δεν διοικείται. Η εικόνα, που εκπέμπει προς τα έξω είναι: όποιος προλάβει, πρόλαβε. Αντί της υιοθέτησης μιας πολιτικής ρύθμισης και εξόφλησης χρεών, έχουμε μια βιομηχανία κατασχέσεων χρημάτων. Είναι πράγματι δύσκολο να αποφασίζεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να αποφασίζουν οι καταστάσεις για σένα. Στο δήμο Τριφυλίας, δυστυχώς, αποφασίζουν οι καταστάσεις.
Οφείλω, τέλος, να καταστήσω σαφές πως οι επισημάνσεις μου δεν εστιάζονται και δεν αφορούν μονοσήμαντα στο δήμαρχο. Πλανώνται όσοι, αν και ασκούν διοίκηση και μάλιστα από έμμισθες θέσεις, θεωρούν πως είναι στο απυρόβλητο και αρκούνται να τα φορτώνουν όλα στο δήμαρχο.
Ας μη γελιόμαστε, η ευθύνη είναι συλλογική. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν. Η ευθύνη των όσων δυσάρεστων συμβαίνουν ανήκει πρωτίστως στο συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο του δήμου, την εκτελεστική επιτροπή (άρθρα 62 και 63 του «Καλλικράτη»), που αποτελείται από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Το αφυδατωμένο κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, η προβληματική του λειτουργία καθώς και η, χωρίς αρχές, νομή της εξουσίας, καταδεικνύουν το αυτοδιοικητικό τους μέγεθος.
Από το φιλικό μας Kopanakinews
ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΕΤΟΥ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ?ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε αν πράγματι άφησε χρέη πίσω του ο Δριμής στον Δήμο Αετού, κάνε ένα κόπο να μας στείλεις με E-mail στην διεύθυνση Filiatranews@gmail.com τα επίσημα στοιχεία που να φανερώνουν το χρέος και θα φροντίσουμε εμείς να δημοσιευθούν και να τα δει όλος ο κόσμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά να εκτεθεί ο ίδιος ο Δριμής.
Αν όμως δεν τα στείλεις (τα επίσημα στοιχεία) τότε η καταγγελία σου θα είαι στον άέρα και φυσικά χωρίς καμία αξία.
Περιμένουμε στοιχεία για γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτό που καταγγέλεις είναι χωρίς ουσία.