Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Tριφυλία. Υποτονική η κίνηση, προσμονή στο «θαύμα των Χριστουγέννων»

Υποτονική χαρακτηρίζεται η κίνηση στην αγορά της Τριφυλίας τις πρώτες μέρες της εορταστικής περιόδου που διανύουμε. Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν μειωθεί αισθητά και μαζί τους οι αγοραστικές τους ικανότητες, με αποτέλεσμα λίγος κόσμος, μέχρι στιγμής, να κυκλοφορεί στα καταστήματα και πολύ λιγότερος να ψωνίζει για τον ίδιο ή για δώρα.
Οι έμποροι και οι επαγγελματίες, πλέον, προσμένουν στο «θαύμα των Χριστουγέννων, με την ελπίδα και την ευχή να κινηθεί και να «ζεσταθεί» η αγορά κατά τι περισσότερο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, τις επόμενες μέρες.

Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες και σας παραθέτουμε όσα είπαν στο «Θ»: ....

Στάθης Σοκορέλης, στους Γαργαλιάνους: «Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η κίνηση, δυστυχώς, είναι υποτονική. Δε θυμίζει μέρες Χριστουγέννων, μέρες γιορτών. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος στα οικονομικά του με όλες τις υποχρεώσεις που καλείται να πληρώσει και δεν κυκλοφορεί καν, ούτε να κοιτάξει τις βιτρίνες, να ρωτήσει. Όλοι προσπαθούν πρώτα να μπορέσουν να βάλουν τα οικονομικά τους σε μία σειρά. Όποιοι έχουν μια μικρή, έστω, αγοραστική δυνατότητα, κοιτάζουν τις προσφορές. Είμαστε όλοι προβληματισμένοι. Κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει. Δυστυχώς έτσι, βλέπω το μέλλον των καταστημάτων μας αβέβαιο».

Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Η κίνηση το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου είναι υποτονική. Βέβαια, αναμέναμε κάποια κίνηση μετά την ελαιοσυγκομιδή, αλλά στην περιοχή των Γαργαλιάνων δεν είχαμε παραγωγή και αυτό δημιούργησε πρόβλημα στα οικονομικά που διαθέτει ο κόσμος, κάτι που φάνηκε στην αγορά με τη μείωση της δουλειάς. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ενδιαφέρον, ρωτάει ο κόσμος, αλλά είναι διστακτικοί στο να αγοράσουν αμέσως αυτό που τους ενδιαφέρει, το ψάχνουν πιο πολύ, παζαρεύουν τις τιμές και κοιτάζουν τις προσφορές. Πάντοτε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία στους εμπόρους και ελπίζουμε ότι, έστω και τελευταία στιγμή, ο κόσμος θα ψωνίσει, πέρα από τα απαραίτητα, και τα δώρα του και θα αλλάξει και η ψυχολογία του, θέλουμε να πιστεύουμε. Τη χρονιά που φεύγει υπήρχε γενικά μία πτώση σε σχέση με την περυσινή και την προπέρσινη. Το καλοκαίρι υπήρξε μια ανάκαμψη. Για τη νέα χρονιά τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα».

Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Είναι φοβερή η κατάσταση που βιώνουμε. Και χίλιοι ραφτάδες δεν μπορούν να ανοίξουν τις τσέπες μας. Δεν έχουν και τίποτα μέσα, δεν έχει μείνει τίποτα μέσα. Μέτρα, φόροι, χαράτσια, πώς να κυκλοφορήσει ο κόσμος, πώς να αγοράσει; Όλοι αυτό κουβεντιάζουν. Πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τα μέτρα και τα χαράτσια. Και δεν καταλαβαίνω, μια ζωή αυτό γίνεται, γιατί έρχονται τα λεγόμενα αυτά χαράτσια Δεκέμβρη μήνα; Οι άνθρωποι πλέον, δεν ψάχνουν κάτι για να αγοράσουν για τον εαυτό τους, ψάχνουν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Ο μόνος πονοκέφαλος είναι πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Πιστεύω ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αναθερμανθεί λίγο η κατάσταση στο εμπόριο, θα κινηθεί λίγο η αγορά, όλο και κάτι θα χρειαστεί κάποιος άνθρωπος να αγοράσει, από το υστέρημά του βέβαια. Κάτι θα γίνει. Μέχρι στιγμής είμαστε καλύτερα από αύριο. Ο Αγιοβασίλης ας βάλει όλα τα χρώματα των κυβερνήσεων και ας πετάξει κανένα ευρώ, γιατί όσο περνάει καιρός το βλέπω το ευρώ να εξανεμίζεται και να γίνεται σκέτο «βρω», «τι θα βρω;» δηλαδή και τίποτε άλλο».

Ευφροσύνη (Έφη) Λεβεντάκη, «Boom, γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ στα Φιλιατρά: «Η κίνηση στην αγορά των Φιλιατρών είναι πεσμένη, όπως σε όλες τις αγορές, αλλά λέμε «δόξα τω Θεώ», γιατί νομίζω ότι η επαρχία επιβιώνει πολύ καλύτερα από την Αθήνα. Τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι εγώ. Εν όψει των εορτών κόσμος κυκλοφορεί, κοιτάζει, ρωτάει, χρήματα δεν έχει, δεν αγοράζει, ψάχνει προσφορές και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει παραμονή, δηλαδή μία μέρα».
Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον των εμπορικών καταστημάτων: «Δυστυχώς, η χρονιά που έρχεται θα είναι άσχημη. Θα επιβιώσουμε πάρα πολύ λίγοι. Και βάζω μέσα και τον εαυτό μου, γιατί θέλω να πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά πλέον. Κρατάς τον πελάτη και με την καλή τη συμπεριφορά».

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Ακόμα δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης της κίνησης στην αγορά. Ο κόσμος είναι ακόμα «κουμπωμένος», δεν έχει κυκλοφορήσει, όπως άλλες χρονιές τέτοια περίοδο. Δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, οι υποχρεώσεις του έχουν αυξηθεί και καλείται να πληρώσει πολλούς λογαριασμούς και χαράτσια αυτό το μήνα. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να κινηθεί ο κόσμος, να ζεσταθεί λιγάκι η αγορά, να κάνουν, από το υστέρημά τους, τα ψώνια τους και αγορές κάποιων δώρων, αλλά είναι πολύ δύσκολη η περίοδος που διανύουμε, πάρα πολύ δύσκολη».
Ερωτηθείς για το μέλλον, είπε: «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις. Ελπίζω και εύχομαι o κόσμος να μην το βάλει κάτω, να μην τον πάρει αποκάτω αυτή η κατάσταση, γιατί είμαστε Έλληνες στην καρδιά και την ψυχή και το μεγαλείο του Έλληνα δεν το έχει κανείς. Όλο και κάτι θα γίνει, όλο και κάτι θα κάνουμε».

Δημήτρης Αβδάλας στην Κυπαρισσία: «Τις τελευταίες μέρες η κίνηση στην αγορά μεγαλώνει, αλλά δε συγκρίνεται φυσικά με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών. Πλέον, ο κόσμος ψωνίζει μόνο αυτά που του είναι απαραίτητα. Ελπίζουμε πως όσο περνούν οι μέρες η κίνηση θα είναι λίγο καλύτερη και παροτρύνουμε τον κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα της πόλης, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ελκυστικές προσφορές, μέχρι και 50% στα εποχιακά, τα παιχνίδια είναι σε πολύ καλές τιμές. Μέχρι τώρα, πριν από την κρίση, είχαμε φτάσει σε σημείο αλόγιστα να αγοράζουμε πάρα πολύ ακριβά πράγματα, που ίσως δε μας ήταν απαραίτητα, απλώς από καταναλωτική συνήθεια, αλλά πλέον δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να μην κάνουμε καθόλου αγορές. Υπάρχουν προϊόντα που μας ταιριάζουν σε πολύ καλές τιμές. Θεωρώ πως μια καλή πρόταση δώρου για κάθε ηλικία είναι το βιβλίο και το εκπαιδευτικό παιχνίδι για μικρότερες ηλικίες. Το νέο έτος που έρχεται, ακούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά ελπίζω ότι θα το παλέψουμε».

Σπύρος Χηνόπουλος στην Κυπαρισσία: «Η κίνηση είναι υποτονική. Δε θυμίζει γιορτές. Ο κόσμος, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, είναι πολύ πιο συγκρατημένος και δύσκολος στις αγορές του και αναζητεί το πιο οικονομικό. Αυτή την περίοδο υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που έχουν εκπτώσεις, συγκεκριμένα είδη που έχουν προσφορές, μέχρι και στη μισή τιμή. Υπάρχει μια ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχει καλή κίνηση, αλλά καμία σχέση με την κίνηση που είχε η αγορά τέτοιες μέρες τα προηγούμενα χρόνια. Η χρονιά αυτή ήταν δύσκολη και ο τζίρος χαμηλότερος από τον προηγούμενο και βλέπω την καινούργια χρονιά ακόμη πιο δύσκολη».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.