Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Τρόπους για να ρυθμιστούν εκ νέου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που φθάνουν τα 42 δισ. ευρώ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, εξετάζει σενάρια για μια νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του δημοσίου, να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστη μηνιαία ..........

καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ώστε να κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών και οι ποινές αυτές στην πράξη έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.
Εξαίρεση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ, που ήδη είναι κακούργημα, το οποίο όμως ακυρώνεται πρακτικά αν ο φορολογούμενος έχει προλάβει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.