Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πληθαίνουν τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων

Τους οδηγούν ακόμα και στην τράπεζα για ανάληψη χρημάτων

Διαστάσεις επιδημίας έχουν αρχίσει να παίρνουν τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων στην ύπαιθρο, με απανωτές καταγγελίες στις Εισαγγελίες, ενώ μόνο ορισμένες εξ αυτών φτάνουν ως επίσημες στην Αστυνομία. Κι αυτό, γιατί οι ηλικιωμένοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορούν να συγκρατήσουν χαρακτηριστικά των απατεώνων.

Άλλοτε για μικρότερα ποσά και άλλοτε για μεγαλύτερα, ........

οι απατεώνες (είναι τουλάχιστον δύο) προσποιούνται είτε πως τους έχει στείλει συγγενικό πρόσωπο είτε πως είναι από την Εφορία, λογιστές ή ασφαλιστές και πρέπει να εισπράξουν οφειλές στενού συγγενικού προσώπου.

Μάλιστα, είναι καλά πληροφορημένοι και ξέρουν να «χειρισθούν» τον ηλικιωμένο για να τον φέρουν στην κατάσταση που επιθυμούν.


Περιστατικά

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαστάσεις του φαινομένου στην επαρχία είναι τεράστιες και γίνεται λόγος για δεκάδες περιστατικά.
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, οι απατεώνες είναι συνήθως καλοντυμένοι και με ιδιαίτερο στυλ, εκμεταλλευόμενοι το γήρας και το φιλότιμο των ηλικιωμένων. Επιλέγουν συνήθως να απευθύνονται σε ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένα σημεία των χωριών, ώστε να μην υπάρχουν γείτονες – μάρτυρες, και κατά προτίμηση είναι άνω των 80 ετών. Συστήνονται ως γνωστοί του γιου, της κόρης ή του εγγονού και αναφέρονται σε οφειλή που έχει και ήρθαν να εισπράξουν. Έχουν καταγραφεί και τα εξής φαινόμενα: οι απατεώνες κάνουν κλήση από το κινητό τους και δίνουν στον ηλικιωμένο να μιλήσει με το δήθεν εγγονό ή γιο, προκειμένου να διαβεβαιώσει για τα χρήματα που πρέπει να δώσει.
Πάντοτε οι απατεώνες είναι καλά πληροφορημένοι για ονόματα, καταστάσεις και συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που προσεγγίζουν, προκειμένου να γίνονται πιστευτοί.

Ενημέρωση από συγγενείς

Το θράσος τους πλέον δεν έχει όρια και αποκορύφωμα ήταν περιστατικό που καταγράφηκε πρόσφατα: οι απατεώνες προσέγγισαν ηλικιωμένο στο δρόμο, αποκαλώντάς τον με το όνομά του, τον έπεισαν για οφειλή συγγενικού του προσώπου και τον οδήγησαν στην τράπεζα. Εκεί, ο ηλικιωμένος προέβη σε ανάληψη μετρητών, σχεδόν 2.000 ευρώ, που έδωσε στους απατεώνες.

Η Αστυνομία ζητά την αφύπνιση των συγγενών που έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι ή στο χωριό, παρακαλώντας να τους ενημερώσουν σχετικά και να μην πείθονται από τα λεγόμενα αγνώστων, που μπορεί να επιδιώξουν να τους συναντήσουν ακόμα και εκτός οικίας τους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι πρέπει να επιδιώκουν οι ίδιοι και από δικό τους μέσο επικοινωνία με το συγγενικό τους πρόσωπο ή να ζητούν από τους δήθεν απεσταλμένους του γιου τους να επιστρέψουν την άλλη μέρα για την οφειλή.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.