Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στον εισαγγελέα ο Ροντούλης για τα χρήματα που κράτησαν οι ενώσεις από τους αγρότες για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2011 από τις ΕΑΣ.
Ειδικότερα, τον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας, κ. Πασχάλη Παπαοικονόμου, επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης, προκειμένου να του καταθέσει στοιχεία και να ζητήσει την έρευνα της εισαγγελίας κατά παντός υπευθύνου, όσον αφορά τις «παράνομες» παρακρατήσεις χρημάτων από παραγωγούς που – όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός – έγιναν από κάποιες ΕΑΣ κατά την διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Ο κ. Ροντούλης σύμφωνα με δηλώσεις του στον .........

ΑγροΤύπο, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και σήμερα το μεσημέρι (το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 12:30) θα τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να μπει τέλος στα… σουλτανάτα. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει:

«Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους διαφορετικά δεν σταματάω. Θα ζητήσω η διαδικασία να προχωρήσει ταχύτατα. Τα σουλτανάτα τέλος στον αγροτικό κόσμο. Ο αγρότης θα ανασάνει», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σκανδαλίδης

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο θέμα έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι: «Στις περιπτώσεις που ορισμένες ΕΑΣ παρακράτησαν, μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές, ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα, διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Αλλιώς οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Ειδικότερα ο κ. Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 50% σε 700.000 δικαιούχους αποτέλεσε στόχο στον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεγάλη πλειοψηφία από τις Οργανώσεις Παραγωγών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Η διαδικασία του ΟΣΔΕ μετά από χρόνια για πρώτη φορά μπήκε σε νέα βάση:

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 έγινε δωρεάν για όλους τους δικαιούχους
Οι δικαιούχοι μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους υποβολής (On line ή μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ)
Αναδείχθηκε για πρώτη φορά ανάδοχος για τρία χρόνια μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την υποβοήθηση των δικαιούχων για τις αιτήσεις που είχαν μεταβολές ή χρειάζονταν εκ νέου ψηφιοποίηση.

Μετά από τα παραπάνω θεωρείται αυτονόητο ότι στις περιπτώσεις που ορισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (ΕΑΣ) παρακράτησαν μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Άλλως οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.