Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σχεδιάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου - Εκλογές με λίστα!

Η προχθεσινή αναφορά του Μιλτιάδη Παπαιωάννου για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης και επαναφορά της λίστας, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και έντονων ζυμώσεων ανάμεσα στους βουλευτές έστω και αν ακόμα αυτός ο προβληματισμός δεν έχει πάρει δημόσιες διαστάσεις.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή ..........

η αποστροφή ήταν απλά μια προσωπική άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης ή ένας ευρύτερος σχεδιασμός του πολιτικού συστήματος. Και αυτό γιατί όλοι κατανοούν ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στους υποψηφίους βουλευτές να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να ζητήσουν την ψήφο τους, χωρίς να υποστούν στην καλύτερη περίπτωση τις έντονες αποδοκιμασίες του εκλογικού σώματος για την κατάντια στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα.

Γίνεται επίσης κατανοητό ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά στιγμή για όλη τη χώρα, η όποια σπατάλη χρημάτων για προεκλογική εκστρατεία θα εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες εναντίον των πολιτικών, αλλά και θα λειτουργήσει σαν όπλο του ενός υποψήφιου εναντίον του άλλου οδηγώντας σε μια πρωτόγνωρη ανθρωποφαγία.

Με αυτά τα δύο δεδομένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ δεν βλέπουν με καθόλου κακό μάτι μια συμφωνία των δυο κομμάτων για επιστροφή στη λίστα έστω και ad hoc μόνο γι'αυτές τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει οτι θα πρέπει να ψηφίσουν από κοινού τον νέο εκλογικό νομό ή έστω αυτή την αλλαγή, προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Σ´αυτον τον σχεδιασμό υπάρχει όμως και ένα αλλά που θέτουν πολλά κορυφαία στελέχη των δυο κομμάτων εκφράζοντας τον προβληματισμό η όλη κίνηση να γυρίσει εναντίον τους. Λένε δηλαδή μήπως η καθιέρωση ή η επιβολή της λίστας θα στείλει το μήνυμα οτι ο πολιτικός κόσμος φοβάται τον λαό και οχυρώνεται πίσω απ'αυτήν την επιλογή.

Στον προβληματισμό αυτό κάποιοι άλλοι απαντούν ότι είναι στο χέρι των αρχηγών των κομμάτων να τον ακυρώσουν εάν χρησιμοποιήσουν τη λίστα για να καθαρίσουν το πολιτικό σύστημα από οτιδήποτε σάπιο η ξεπερασμένο το στελεχώνει σήμερα.

«Είναι τόσο έντονο το αίτημα των πολιτών για πλήρη απόσυρση προσώπων και νοοτροπιων που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο που ακόμα και αν ένας αρχηγός αφήσει εκτός λίστας τους μίσους εν ενεργεία βουλευτές το πιθανότερο είναι να χειροκροτηθεί από τους πολίτες και κανείς να μην μπορεί να αντιδράσει» έλεγε χθες στη Βουλή κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος που ανήκει σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Βέβαια σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που ακόμα όμως βρίσκονται στο επίπεδο των σκέψεων και των κλειστών συζητήσεων υπάρχει ο αστάθμητος παράγων που είναι ο βουλευτής και η αντίδρασή του στον όποιο σχεδιαζόμενο πολιτικό του θάνατο.
Όσοι πάντως επεξεργάζονται τα σενάρια αυτά απαντούν ότι η συσσωρευμένη οργή που έχει το κοινωνικο σώμα εναντίον των βουλευτών εξασθενεί ή μηδενίσει την όποια αντίδρασή τους.

Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.