Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αποστέλλονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι στα ακίνητα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για περίπου 700.000 καταναλωτές της ΔΕΗ που είτε έχουν ήδη στα χέρια τους είτε θα παραλάβουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών τους φουσκωμένους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων.

Οι πρώτες αποστολές ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας και ένας αριθμός 400.000 λογαριασμών έχει ήδη παραληφθεί, ενώ άλλοι 300.000 βρίσκονται στο ταχυδρομείο, καθ' οδόν προς τους αποδέκτες τους.

Τα έντυπα αναγράφουν με διακριτό τρόπο σε ..........

κεντρικό τους σημείο ότι «η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος».

Για να μη συμβεί αυτό, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν ρεύμα) εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από λογαριασμό με το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο συγκεκριμένος καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό που αφορά σε τετράμηνη κατανάλωση (από 8 Ιουνίου έως 7 Οκτωβρίου 2011), ο καταναλωτής που χρωστά για ρεύμα, δημοτικούς φόρους, τέλη και ΕΡΤ το ποσό των 84 ευρώ, καλείται να καταβάλει επιπλέον 252 ευρώ για την πρώτη δόση του τέλους ακινήτων. Συνολικά, δηλαδή, 336 ευρώ.

Ο λογαριασμός έχει εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου και κανονικά, με βάση το 40ήμερο, η διαδικασία έκδοσης εντολής διακοπής ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, μετά την οποία ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αποκοπής του ρεύματος, αναγράφεται η 7η Νοεμβρίου, δηλαδή 12 ημέρες νωρίτερα από το 40ήμερο.

Προφανώς, η ΔΕΗ έχει διατηρήσει τις ίδιες προθεσμίες εξόφλησης που ίσχυαν και πριν από την επιβολή του τέλους, με τη διαφορά ότι τώρα οι πελάτες της καλούνται να πληρώσουν στο ίδιο διάστημα πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη ΔΕΗ, μπροστά στον κίνδυνο η εφαρμογή του μέτρου να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι εντολές διακοπής ρεύματος για όσους αρνηθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους θα αρχίζουν από τα ακριβά προάστια και γενικά από περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης και πελάτες με υψηλές καταναλώσεις.

Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.