Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Άγριο παζάρι στις Βρυξέλλες- Δεν έχει «κλειδώσει» η απόφαση για το κούρεμα

Κλιμακώνονται οι κρισιμότερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ποσοστό του ελληνικού κουρέματος αλλά και την πολυμέτωπη κρίση χρέους στο ευρώ.
Αβεβαιότητα κυριαρχεί σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την Σύνοδο Κορυφής για το ακριβές ποσό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Η ακύρωση των προγραμματισμένων για σήμερα .........

το πρωί Eurogroup και Ecofin αποτελεί εξάλλου ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.

Αξιωματούχοι της ζώνης του Ευρώ σημειώνουν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.

Οι ηγεσίες «ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» αναφέρουν. Σημειώνουν μάλιστα στο Reuters ότι δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ecofin προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 50-60% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν την απευθείας ενίσχυση τους από τον EFSF. Ενδεικτική είναι και η απόρρητη γερμανική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη από τονεπικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ και κάνει λόγο για κούρεμα ύψους 60% με αυστηρό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

Οι κυρίαρχες απόψεις

Το γερμανικό στρατόπεδο
Σκληρή αναδιάρθρωση με απομείωση 60%. Ενεργοποίηση των CDS αφού θα έχει προκληθεί πιστωτικό γεγονός

Στρατόπεδο Γαλλίας - Κομισιόν - λόμπι τραπεζών
Η Γαλλία ανησυχεί για τον EFSF και τη στήριξη των γαλλικών τραπεζών. Η ομάδα αυτή ζητά απομείωση έως και 40% ή και λίγο παραπάνω με παράλληλες εγγυήσεις από το μηχανισμό στήριξης.

Σκληρό πόκερ παίζεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες.
Ο Τσάρλς Νταλάρα ο οποίος εκπροσωπεί τις τράπεζες το βράδυ της Δευτέρας με γραπτή του δήλωση (την οποία διένειμε το γραφείο τύπου του IIF στην Ουάσινγκτον) ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό» προσθέτοντας ότι «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά έτη».

Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters μία από τις πηγές.

Σε αγκάθι επίσης έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Την Τρίτη, αναφορές έκαναν λόγο για πρόβλεψη στο ανακοινωθέν της Συνόδου που θα στήριζε τα «μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς χρεογράφων. Σε αυτό αντέδρασε σχεδόν αμέσως το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως «αυτή η πρόταση, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται τώρα, δεν είναι αποδεκτός από την Γερμανία».

«Διαπραγματευόμαστε για να λάβουμε δήλωση από την ΕΚΤ για το τι θέλει να κάνει αυτή» συμπλήρωσε η Μέρκελ. Στο πρόγραμμα της ΕΚΤ αντιτίθεντο εξ αρχής Γερμανοί αξιωματούχοι.

Newpost / in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.