Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Φιάσκο η φοροκάρτα

Σε φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη φοροκάρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μέχρι τώρα την έχουν προμηθευτεί και ενεργοποιήσει μόλις τρεις στους χίλιους φορολογούμενους.

Ο αριθμός είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με τις προσδοκίες των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι φορολογούμενοι θα έσπευδαν να τη βάλουν στο πορτοφόλι τους για να γλιτώσουν από το βραχνά της συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων ανέρχονται ........

σε περίπου 7.500.00 και αυτοί που προμηθεύτηκαν και ενεργοποίησαν τη φοροκάρτα ανέρχονται σε περίπου 20.000.

Η φοροκάρτα ξεκίνησε να διατίθεται την περασμένη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και οι περισσότερες έχουν παραμείνει στα αζήτητα των τραπεζικών καταστημάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για τη φοροκάρτα είναι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί.

Πρώτον, έχει ακυρωθεί το κίνητρο συλλογής των αποδείξεων με τη μορφή της επιστροφής φόρου. Δεύτερον, πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται αρνητικοί στη λεπτομερή καταγραφή των δαπανών τους από την εφορία. Τρίτον πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν ότι σύντομα η φορκάρτα θα καταστεί άνευ αντικειμένου αφού η εφορία θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τις δαπάνες των φορολογούμενων μέσω της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και πέμπτον θεωρούν ότι η φοροκάρτα οδηγεί σε άσκοπη απώλεια χρόνου κατά την χρήση της.

Να σημειωθεί ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να περιμένει προκειμένου να περαστεί η δαπάνη του με τη χρήση της κάρτας στην ειδική συσκευή POS (Point of Sale) που χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Το καλό νέο για το δημόσιο από τη φοροκάρτα είναι ότι η διάθεσή της δεν κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό. Η εκτύπωση και η διάθεση των φοροκαρτών έγινε με δαπάνες των τραπεζών. Για την απόκτηση της φοροκάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα. Εκεί θα πάρουν τη φοροκάρτα χωρίς καμιά διατύπωση. Η φοροκάρτα είναι ανώνυμη και φέρει απλώς έναν ειδικό αριθμό. Στη συνέχεια θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών http://link.minfin.gr/karta ή στέλνωντας sms στον αριθμό 54053 (ΑΦΜ κενό Κωδικός που αναγράφεται στην κάρτα). Σε κάθε ΑΦΜ μπορούν να συνδεθούν έως και 3 κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι συναλλαγές των φορολογούμενων καταχωρούνται σε ειδική μερίδα που δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την ενεργοποίηση της φοροκάρτας.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.