Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανέθεσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την μελέτη με τίτλο «Παραδοσιακά τρόφιμα του Νομού Μεσσηνίας: Παρόν και Μέλλον». Στόχοι της μελέτης ήταν, μεταξύ άλλων, η ανεύρεση δυνατοτήτων οικονομικής αξιοποίησης των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων του Νομού Μεσσηνίας και η αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων μάρκετινγκ από τις επιχειρήσεις του Νομού.
Επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης είναι ο Δρ. Ηλίας ...........
Βλάχος, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στα πλαίσια της μελέτης ήταν η καταγραφή των τοπικών προϊόντων, η καταγραφή των προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η ανάλυση εισαγωγών και εξαγωγών, η ανάλυση των αλυσίδων λιανεμπορίου και των καναλιών προώθησης, η μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή τροφίμων, η μελέτη των λαογραφικών ηθών και εθίμων που συνδέονται με τα διατροφικά προϊόντα της Μεσσηνίας και τέλος η οικονομική ανάλυση του κλάδου τροφίμων σε επίπεδο Νομού.
Τα προϊόντα διατροφής κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν για την οικονομική τους αξιοποίηση χρησιμοποιόντας εργαλεία και τις τεχνικές του μάρκετινγκ, ενώ ταυτόχρονα αναλύεται η διατροφική αξία του κάθε προϊόντος. Τα παραδοσιακά τρόφιμα και προιόντα διατροφής της Μεσσηνίας κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο κατανάλωσης τους (εσωτερική αγορά ή αγορές του εξωτερικού) με την τιμή διάθεσης (χαμηλή τιμή ή μεγάλη προστιθέμενη αξία) και τον τρόπο διάθεσης (κανάλια εμπορίας). Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν 16 κατηγορίες τροφίμων με την κάθε μια κατηγορία τροφίμων να έχει το δικό της προφίλ καταναλωτή. Τα κανάλια διανομής που διερευνήθηκαν είναι απευθείας πώληση, συλλογικά, μέσω τρίτων, μέσω της εστίασης και παραδοσιακών καναλιών.
Κάθε προφίλ καταναλωτή απαιτεί και ξεχωριστή αντιμετώπιση στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, η διάθεση στο εξωτερικό προϊόντων διατροφής με μεγάλη προστιθέμενη αξία και περιθώρια κέρδους απαιτεί μεγάλες δαπάνες για διαφήμιση (έως και 70%), υψηλή διαθεσιμότητα του προϊόντος και αυστηρές προδιαγραφές πιστοποίησης της ποιότητας. Μερικά από τα προϊόντα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο με πολύ χαμηλή οξύτητα, τα τυροκομικά όπως η σφέλα και η φέτα, οι ξηροί καρποί, τα καρυκεύματα όπως το βαλσάμικο ξύδι και το αλάτι, παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζαχαρώδη όπως το παστέλι και τα λαλάγγια. Ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει πλούτο ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του καταναλωτή και μπορούν να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα και θέσεις εργασίας στον Νομό Μεσσηνίας, ειδικά στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Τέλος, η μελέτη διερευνά διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης μέσω της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Από την στατιστική ανάλυση εισροών-εκροών διαπιστώνεται ότι στο νομό Μεσσηνίας μπορεί να υπάρξουν σημαντικές εκροές προϊόντων με σχετικά χαμηλή αύξηση εξαγωγών δημιουργείται ένα σημαντικό εισόδημα ειδικά για παραγωγούς και νέους αγρότες. Τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών είναι σημαντικά και η εκμετάλλευση τους με σωστές μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης της παραγωγής και των αλυσίδων παραγωγής μπορεί να συνεισφέρει ένα σημαντικό εισόδημα και θέσεις εργασίας και με αυτό τον τρόπο τα παραδοσιακά τρόφιμα να αποτελέσουν μια διέξοδο για την οικονομική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.