Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Πέθανε ο Αναστάσιος Πεπονής.

Έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ο Αναστάσιος Πεπονής, σε ηλικία 87 ετών, από παθολογικά αίτια, που σχετίζονται με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Αναστάσης Πεπονής γεννήθηκε το 1924. Ήταν δικηγόρος στην Αθήνα από το 1952. Υπήρξε πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα) το διάστημα 1951-1952.

Ως Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. το .........

1964-1965, ίδρυσε τον Πειραματικό Σταθμό με τον οποίο ξεκίνησε η κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Εξελέγη βουλευτής Α΄Αθήνας με το ΠΑ.ΣO.Κ. στις εκλογές του 1977, 1981, 1985, 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), 1990, του 1993 και του 1996. Μέλος των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής- Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης- Δημόσιας Τάξης- Δικαιοσύνης, Αναθεώρησης του Συντάγματος και της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας το 1981-1982, άνευ χαρτοφυλακίου το 1984, υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας-Έρευνας το 1986-1989, το 1989-1990 και το 1995, Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης το 1989 και το 1993-1994, Δικαιοσύνης το 1995 και Υγείας-Πρόνοιας το 1996.

Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα). Γεν. Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. (1964-65) και μέλος του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συμμετείχε ενεργώς στην αντίσταση κατά της δικτατορίας.

Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Ακολούθησαν δύο εκτοπίσεις και δύο κρατήσεις στην Ε.Σ.Α. Μέλος του Δ.Σ. της Τραπέζης Ελλάδος (1974).

Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣO.Κ., ενώ επανεξελέγη στο 2ο, 3ο και 4ο συνέδριο του Κινήματος. Εξελέγη τακτικό μέλος του Ε.Γ. για την περίοδο 1990-94.

Διετέλεσε ευρωβουλευτής (Ιανουάριος- Oκτώβριος 1981). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με βιβλία και δημοσιεύματα.

Ο Αναστάσιος Πεπονής θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έδωσε ένα χτύπημα στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος.

ΣΧΟΛΙΟ
Ε οχι και ο άνθρωπος που έδωσε χτύπημα στο πελατειακό κράτος και την διαφθορά...
Απο διαφθορά η Ελλάδα είναι μέχρι και σήμερα πρωταθλήτρια και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη. Η διαπλοκή ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Μπομπολα - Κόκκαλη και κυβέρνησης είναι χωρίς να κρατάει ούτε καν τα προσχήματα....
Κλασικός υπηρέτης συμφερόντων του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα, ο Δημήτρης Ρέππας. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες περιπτώσεις.
Αρα ο Πεπονής ως τι θα μείνει στην ιστορία; Ως ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου.
Οσο για τον ΑΣΕΠ..... Ας μην μιλήσουμε καλύτερα.

7 σχόλια:

  1. Μάλλον το σχόλιό σας προέρχεται από άγνοια των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βγαλμένες τις κομματικές παρωπίδες γράφουμε την πραγματικότητα. Λέμε ψέματα ότι η διαπλοκή ανάμεσα σε κυβέρνηση - Μπόμπολα είναι στο Ζενίθ; Θες παραδείγματα; κοιτα την ντροπολογία Ρέππα για τα διόδια.΄Σιγουρα δεν εγινε υπερ του πολίτη αλλα του μπομπολα για να μην χάνει λεφτα.

    Εσυ που τις φοράς ακόμα τις κομματικές παρωπίδς καλό θα ήταν να τις βγάλεις μπας και δεις καθαρά τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ας μιλησουμε για το ΑΣΕΠ......

    ή μαλλον ας κανουμε πρωτα μια μικρη ιστορικη αναδρομη.....

    τα παλια χρονια χρειαζονταν, για να μπεις στο Δημοσιο, πιστοπιοιητικο κοινωνικων φρονηματων.....

    ....αργοτερα το πιστοποιητικο, αντικατασταθηκε, με το σημειωμα κλαδικης - τοπικης - νομαρχιακης (μπλε ή πασινο).....


    Το ΑΣΕΠ εδωσε την δυνατοτητα, σε αυτους που δεν ειχαν βυσμα, να διεκδηκησουν μια θεση στο Δημοσιο, χωρις να χρειαστει να γλυψουν την κ@#$% του βουλευτη-κομματαρχη-συνδικαλιστη κτλ...

    Τελος το ΑΣΕΠ, εγινε προσπαθεια να "καταρευσει" και να "παρακαμθει" απο (τουλαχιστον) τα 2 μεγαλα κομματα. Γι αυτο εξαλλο παραιτηθηκε κ ο ιδιος ο Πεπονης απο υπουργος...

    Αυτα απο εμενα (ΔΥ διορισμενος μεσω ΑΣΕΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι προθέσεις του Πεπονή αγνότατες και εύγε...
    Αλλά επειδή ζούμε στο Ελλάντα, το ΑΣΕΠ χειραγωγείται σε συντριπτικό ποσοστό και απλά η προσχηματική τυπική κανονιστικά λειτουργία του ευνοεί άξιους και ανθρώπους, όπως είναι ενδεχομένως ο 5.49, αλλά κατα βάσιν λειτουργεί στο πλαίσιο φωτογραφικών -προσυμφωνυμένων- προκηρύξεων διαγωνισμών και παράλληλα αποτελεί ένα ισχυρό άλλοθι για ανεπιθύμητους κομματικούς πελάτες.
    Θεωρώ πως με την πρόφαση του ΑΣΕΠ λούφαξαν πολλοί ανίκανοι στο καημένο δημόσιο τομέα, καλλιεργήθηκε επαίσχυντα η μοριολαγνεία και χάθηκε η δημιουργική σκέψη και η κοινή λογική.
    Αυτό πάντως σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την τιμιότητα των προθέσεων του αειμνήστου πια, Αναστάσιου Πεπονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Σε απαντηση του 12:38....

    Δικιο εχεις για καποιες (οχι κατα βάση όμως) φωτογραφικες προκυρηξεις...αλλα για αυτο δεν νομιζω οτι μπορει να κανει το ΑΣΕΠ κατι....ειναι υποχρεωμενο να δεχτει την προκυρηξη οπως του ερχεται απο το Υπ. Εσωτερικων (εδω εμπλεκονται τα 2 κομματα)....

    ....το να μην εχεις κομματικους πελατες, ειναι θετικο κατα την γνωμη μου (δηλ. ενα μεγαλο σοϊ επειδη ειχε αρκετους ψηφους διοριζε αρκετα απο τα παιδια του στο Δημοσιο).....

    ....Δυστυχως εχουν λουφαξει ΠΟΛΛΟΙ ανικανοι στο Δημοσιο...αλλα αυτο δεν εγινε με την συγκαταθεση του ΑΣΕΠ (κατα την γνωμη μου)....

    ....Σε εναν διαγωνισμο - εξεταση, τις θεσεις τις καταλαμβανουν, αυτοι που εχουν την μεγαλυτερη βαθμολογια. Αυτο σημαινει ειτε υψηλοτερα τυπικα προσοντα (αν προκειται για θεση με μορια) ή υψηλοτερη βαθμολογια (αν προκειται για γραπτο διαγωνισμο)....

    ...μια και μιλησες για δημιουργικη σκεψη κ κοινη λογικη, θα ηθελα να σου υπενθυμισω, οτι τους Νομους δεν τους φτιαχνει ο καθε υπαλληλος αλλα οι εκαστοτε Υπουργοι, οι οποιοι συχνα με τα τερατουργηματα τους ταλαιπωρουν τους πολιτες...απλως ο υπαλληλος (με τον οποιο εσυ ερχεσαι σε επαφη) ειναι υποχρεωμενος να τους εφαρμοσει, ακομα κ αν αυτοι ειναι αδικοι ή δρακοντιοι....

    ...οσο για την τιμιοτητα των προθεσεων του Πεπονη, με βρισκεις απολυτα συμφωνο...

    Αυτα απο εμενα (ΔΥ διορισμενος μεσω ΑΣΕΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σεβαστή και ειλικρινής η απάντηση, απλά θα όφειλε το ΑΣΕΠ να κάνει κάποιες επισημάνσεις ή να εκφράσει γνώμη και ας την πάρει το ...ποτάμι που λέμε.
    Δεν μπορεί λχ ο "χ" υπουργός να καθορίζει ως "προσόν" αυξημένης βαρύτητας το να έχεις τελειώσει "ιεκ καρεκλοανάλυσης και ποδοαισθητικής" κάτι που προφανώς συνεπάγεται πως αυτοί που έπρεπε το πήραν μυρουδιά.
    Ίσως είμαι υπερβολικός με το "κατά βάση" καθώς σίγουρα άξιοι άνθρωποι πέτυχαν με την ευκαιρία που τους έδωσε ο νόμος Πεπονή, αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη καμιά φορά.
    Σε ό, τι αφορά την κομματική πελατεία, συμφωνούμε απλά αυτό που εξήγησα είναι πως για τους κολλητούς το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται και για την "πλέμπα" χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, και οι καλοί παγματικά πελάτες εξαργυρώνουν τη δύναμη της ισχύος τους.
    Δεν μέμφομαι σε καμιά περίπτωση επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που άξιζαν, αλλά τα πάμπολλα δυστυχώς παραθυράκια, ενώ φυσικά δεν μέμφομαι τον Πεπονή ως προς τη νοοτροπία και την αντίληψη του νόμου που θέσπισε.
    Άλλωστε οι αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα νωπές και παρά τις προσπάθειες Ραγκούση, υπάρχουν ακόμα κομματόσκυλα στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, και σε άλλους χώρους της δημόσιας διοίκησης, που σήμερα καλούμαστε ως κράτος να εξυγιάνουμε.
    Οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να αλλάξει αυτό το σάπιο λαϊκίστικο πολιτικό σύστημα.
    Σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους σαν εσένα, κάθε άλλο μάλιστα.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ....TΟ ΑΣΕΠ τις εκανε αυτες τις επισημανσεις - στρεβλωσεις, καθε χρονο στις ετησιες εκθεσεις του...αλλα οι Υπουργοι τις εγραφαν στα @#@@@$ τους...

    ...για το θεμα της προσαυξησης και για τα διαφορα παραθυρακια (π.χ. διοριζομαι χωρις ΑΣΕΠ σε καποια ΔΕΚΟ και επειτα παιρνω μεταταξη στο στενο δημοσιο τομεα)εχεις απολυτο δικιο.....

    ...και για τα κομματοσκυλα, εχεις παραπανω απο απολυτο δικιο...

    Αυτα απο εμενα (ΔΥ διορισμενος μεσω ΑΣΕΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.