Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Μεγάλες εξοικονομήσεις για τις επιχειρήσεις και ένα νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών φέρνει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο που παρουσιάζεται σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παρότι κοινοτική οδηγία προέβλεπε την αντικατάσταση των κλασικών τιμολογίων με ηλεκτρονικά από το 2004, η οδηγία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τώρα η .........

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα θέσει σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα σήμανσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων με κωδικό έγκρισης, ενώ με την έκδοση ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου θα μπορεί να ελέγχει απευθείας την εγκυρότητα του ΑΦΜ των συναλλασσομένων ή την ύπαρξη αυτής καθαυτής της εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα μπορέσει να περιορίσει το φαινόμενο έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνει υποχρεωτική σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμένεται να υιοθετηθεί για τις συναλλαγές του Δημοσίου (π.χ. κρατικές προμήθειες).

Η επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο σύνολο της αγοράς, πάντως, αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα περιστολής κόστους για τις επιχειρήσεις.

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ δείχνει ότι για μία εταιρεία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό, η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 11,10 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ.

Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολόγηση είναι 1,7 δισ. ευρώ και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά στην ελληνική αγορά διακινούνται 250 εκατ. τιμολόγια, εκ των οποίων μόνο 7 εκατ. τιμολόγια είναι ηλεκτρονικά.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.