Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σκανδαλίδης σε Νάντια Γιαννακοπούλου: «Μειώνουμε την ασφαλιστική εισφορά των παραγωγών πρώιμου καρπουζιού στη Μεσσηνία»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε αναφορά που είχε καταθέσει στις 26/05/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την άνιση και άδικη μεταχείριση των παραγωγών πρώιμου καρπουζιού της Μεσσηνίας όσον αφορά την ασφαλιστική τους εισφορά, δήλωσε ότι «για τους παραγωγούς πρώιμου καρπουζιού, αλλάξαμε την τιμή εμπορίας του προϊόντος (βάσει της οποίας υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά) τροποποιώντας τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Συγκεκριμένα, άλλαξε η τιμή για τα πρώιμα ......

καρπούζια στο νομό Μεσσηνίας από 0,38 ευρώ το κιλό σε 0,26 ευρώ το κιλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ασφαλιζόμενη αξία να μειωθεί σε 1040 ευρώ ανά στρέμμα και η αντίστοιχη εισφορά σε 41,6 ευρώ ανά στρέμμα, αντί του αρχικού 60,8 ευρώ ανά στρέμμα».

Μετά από την παραπάνω τροποποίηση, δεν προκύπτει ότι η εισφορά που καταβάλλεται με το νέο σύστημα είναι υψηλότερη από αυτή που θα κατέβαλλαν οι αγρότες με το παλαιό σύστημα.

Πέραν αυτών, όμως, έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται ότι εάν ένας παραγωγός εκτιμά ότι η υφιστάμενη ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής του, διαφοροποιείται από την αντίστοιχη μέση του Νομού, δύναται να την αυξομειώσει κατά 20% με συνέπεια την αντίστοιχη μεταβολή και της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Βάσει των παραπάνω, η ασφαλιστική εισφορά που θα πληρώσει ένας παραγωγός πρώιμου καρπουζιού στο Νομό Μεσσηνίας μπορεί να μειωθεί στα 33,28 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η κ. Γιαννακοπούλου, μετά την παραπάνω κοινοποίηση από τον Υπουργό, δήλωσε ότι «Τα τελευταία 2 χρόνια σύμφωνα και με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, η μέση τιμή του παραγωγού είναι πολύ χαμηλή, της τάξεως του 0,20 ευρώ/κιλό. Βάσει αυτής, ο αρχικός υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς για τους παραγωγούς πρώιμου καρπουζιού ήταν υπέρμετρα υψηλός. Ωστόσο, αυτό έγινε αποδεκτό και αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με αποτέλεσμα το πρώιμο καρπούζι να συμπεριληφθεί σε λίστα προϊόντων, των οποίων η τιμή εμπορίας και κατ’ επέκταση η ασφαλιστική εισφορά διορθώθηκε με νεότερη Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην επωμιστούν ένα άδικο κόστος που θα είναι δυσανάλογο με τα έσοδά τους και την αξία της ασφαλιζόμενης παραγωγής».

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΝΑΝΤΙΑ ΤΩΡΑ?ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.