Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας: "Είναι εγκληματική πράξη"!

Μετά από αίτημα του Συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σωτήρη Γιαννόπουλου συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας σχετικά με την Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Στην Εισήγηση - Τοποθέτησή του ο Σύμβουλος κ. Γιαννόπουλος Σωτήριος είπε:

«Δυστυχώς, οι «διαρροές» και οι ψίθυροι όλων των προηγούμενων μηνών σχετικά με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και συγκεκριμένα με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο της Τελικής Πρότασης για την Αναδιάταξη Μονάδων ΕΣΥ, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για δημόσια διαβούλευση, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το Νοσοκομείο ..........

Κυπαρισσίας αλλάζει χρήση, μειώνονται οι κλίνες, μειώνονται - συγχωνεύονται οι κλινικές και παύει να έχει δική του διοίκηση, αλλά θα συνδιοικείται μαζί με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την Τελική Πρόταση, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας «αναπτύσσεται ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και αποκατάστασης».

Στις αντιδράσεις και τις αγωνιώδεις παρεμβάσεις των εργαζομένων, και οι τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία καθώς και ο διοικητής του Νοσοκομείου, μεταφέρουν διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, πως το Νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται.

Μακάρι, όντως, να είναι έτσι. Αλλά, λυπάμαι, όχι μόνο δεν μπορώ να πεισθώ από τις διαβεβαιώσεις, αλλά θεωρώ πως ίσως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο γενικός του γραμματέας αποκρύπτουν συνειδητά την πλήρη αλήθεια από τους βουλευτές μπροστά στον «κίνδυνο» και της δικής τους αντίδρασης, για να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν μπορώ να πεισθώ, επειδή:

α) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχεται, όπως είναι γνωστό, από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και όχι από τα Νοσοκομεία

β) Βραχεία νοσηλεία είναι η νοσηλεία λίγων ωρών

γ) μιας ημέρας χειρουργεία, λειτουργούν συγκεκριμένη μέρα ή έστω και κάποιες μέρες, για μικροεπεμβάσεις μόνο

Εάν, πράγματι, το Νοσοκομείο δεν άλλαζε χρήση και συνέχιζε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή ως Νοσοκομείο, γιατί στην πρόταση δεν έγραφαν σκέτο και απλά, «καμία μετατροπή», όπως γράφει στην αρχή, αλλά συνεχίζει με την ανάπτυξη ως Μονάδα Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης;

Σημειώνω εδώ ότι και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές που έδειξαν ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο, θεωρούν πως όπως αναγράφεται η συγκεκριμένη πρόταση για το Νοσοκομείο, είναι «ασαφής» και χρήζει άμεσης διευκρίνισης, χωρίς μέχρι και σήμερα, έξι μέρες μετά την ανάρτηση της Τελικής Πρότασης, κάτι τέτοιο να έχει γίνει.

Η προσφορά του Νοσοκομείου είναι γνωστή σε όλους. Έχουν σωθεί ζωές στο Νοσοκομείο μας! Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι σοβαρές και σημαντικότατες! Η, δε, συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγίστη.

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1947, επί Υπουργίας του Αλεξάνδρου Καλαντζάκου, μετά την δωρεά του Γεωργίου Αλεξόπουλου ο οποίος με την υπ' αριθμ. 485/36 διαθήκη του κληροδότησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο με τον μόνο όρο να ιδρυθεί και να λειτουργεί Νοσοκομείο, άλλως η περιουσία θα περιέλθει στους συγγενείς του. Οι πολίτες της Τριφυλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Νοσοκομείου το αγκάλιασαν και το στήριξαν, διαχρονικά, εμπράκτως. Μάλιστα, αρκετοί έχουν συμβάλλει με δωρεές στην βελτίωση και αναβάθμισή του. Με δωρεά της Αθηναΐδας Κόντου έγινε μελέτη και κατασκευάστηκε κτίριο 303 τ.μ. (έτος 1998) όπου λειτουργεί η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Με δωρεά των αδελφών Ελένης Συναδινού και Βενετίας Γεωργοπούλου (έτος 2001) πάνω από το κτίριο της Μ.Τ.Ν. έγινε μελέτη και κατασκευή δεκατεσσάρων (14) μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων σε κτίριο 370 τ.μ., όπου λειτουργεί κλινική. Με δωρεά του Βενετσιάνου Κάκκαβα (έτος 2008) έγινε η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση / ανακαίνιση των χώρων του Χειρουργείου και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών και την ενίσχυση με σύγχρονα μηχανήματα, το Νοσοκομείο διαθέτει πλήρες ανακαινισμένο και σύγχρονο Χειρουργείο. Με δωρεά της Κάκιας Κοντοπούλου - Δενδρινού, το 2010, το Νοσοκομείο διαθέτει, επιπλέον, ένα σύγχρονο αυτό ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της TEMES Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δώρισε, πριν λίγους μήνες, τη μελέτη αναδιαρρύθμισης του ισογείου του νοσηλευτικού ιδρύματος, έκτασης 1.100 τ.μ. περίπου, όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμη, με δωρεά του Κώστα Αρνόκουρου το Νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ, με δωρεά του Νίκου Νικολόπουλου κατασκευάστηκε σύγχρονος ψυκτικός θάλαμος για τους νεκρούς, ενώ σημαντική ενίσχυση προήλθε από τη δωρεά τμήματος της περιουσίας του Ιωάννη Τσουκαλά και άλλων καλών συμπατριωτών μας, που αναγνωρίζοντας την προσφορά του συμβάλλουν εμπράκτως στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την άκριτη και άδικη πολιτική των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, όπως πρόσφατα με τα λουκέτα σε σχολεία και υπηρεσίες της Τριφυλίας, υποβαθμίζει ετσιθελικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Δεν έλαβε υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ούτε τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ούτε τις χιλιάδες πολιτών που εξυπηρετεί.

Εφαρμόζει, μάλιστα, ξανά πρακτικές «ευρεσηλεξίας» και εμπαιγμού, που φαίνεται την γοητεύουν και βαφτίζει την υποβάθμιση - «ανάπτυξη». Ας μην υποτιμούν, όμως τη νοημοσύνη μας. Ας πάψουν, επιτέλους, να παίζουν με τις τύχες και τις ζωές μας.

Δε δικαιούνται να υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και την υγείας μας. Ωε εδώ. Τέρμα τα παιχνίδια. Για τα προβλήματα και τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας δεν φταίει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ναι, η Υγεία νοσεί! Αλλά αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει επειδή ασκούν πολιτική Υγείας νοσηροί εγκέφαλοι.

Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου είναι «εγκληματική πράξη» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί! Με αγώνα, δυναμικό και μαζικό.

Ανέμενα, λοιπόν, από την δημοτική αρχή να δείξει ευαισθησία και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και με πρωτοβουλίες και δυναμικό αγώνα να αποτρέψει αυτό το «έγκλημα» της υποβάθμισης του Νοσοκομείου.

Όμως, έξι μέρες μετά την δημοσιοποίηση της Τελικής Πρόταση του Υπουργείου, ουδείς από την δημοτική αρχή αντέδρασε και ο δήμαρχος αρκέστηκε σε δηλώσεις για «περικύκλωση» του Νοσοκομείου. Δεν ξέρω αν αυτό, τελικά, ήταν το περιεχόμενο του "casus belli" που ο ίδιος δήλωνε για το Νοσοκομείο, δηλαδή η μοιρολατρική απραξία.

Εμείς ως Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης του Νοσοκομείου, που ταυτόχρονα το υποβαθμίζει. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις, προτάσεις αποφάσεις της Κυβέρνησης και δηλώνουμε τη βούλησή μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή της υποβάθμισης, διεκδικώντας την αναβάθμιση - ανάπτυξη του Νοσοκομείου!

Το Νοσοκομείο δεν αφορά μόνο την Κυπαρισσία. Αφορά και προσφέρει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας και της Ολυμπίας,

Γι' αυτό και προτείνω να λάβουμε ομόφωνη απόφαση με την οποία να ζητάμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των Παρατάξεων την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με το εξής ένα και μοναδικό θέμα:

«Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας - Συντονισμός δράσης για την αποτροπή της δυσμενούς αυτής εξέλιξης που θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγεία (των πολιτών κι επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής) και την ανάπτυξη της Τριφυλίας - Δυναμικός και μαζικός αγώνας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου».

*Στη συνεδρίαση να κληθούν οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι, οι εκπρόσωποι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ο διοικητής του νοσοκομείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων Τριφυλίας και Ολυμπίας».

Ο Πρόεδρος Χρονόπουλος Δημήτριος συμφώνησε με την εισήγηση - τοποθέτηση του κ. Γιαννόπουλου και ζήτησε από τα Μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας να λάβουν ομόφωνη απόφαση.

Μετά από διαλογική συζήτηση ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των Παρατάξεων την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με το εξής ένα και μοναδικό θέμα:

«Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας - Συντονισμός δράσης για την αποτροπή της δυσμενούς αυτής εξέλιξης που θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγεία (των πολιτών κι επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής) και την ανάπτυξη της Τριφυλίας - Δυναμικός και μαζικός αγώνας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου».

Και, στη συνεδρίαση να κληθούν οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι, οι εκπρόσωποι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ο διοικητής του νοσοκομείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.