Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Ιδιαίτερα ζεστός και υγρός αναμένεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας στα ηπειρωτικά στους 37 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στα δυτικά και τους 38 βαθμούς.

Τυχεροί είναι όσοι αναχωρούν για την καλοκαιρινή τους άδεια καθώς ο καιρός ενδείκνυται για δροσερές βουτιές στις παραλίες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού...........


Σάββατο, 9/7

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στα ανατολικά η μέγιστη 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το απόγευμα νότιοι μέχρι 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 36 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Τους 37 βαθμούς θα «σημαδεύει» ο υδράργυρος και στη Θεσσαλία ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στις Κυκλάδες και την Κρήτη απ’ άποψη θερμοκρασίας καθώς ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς και μόνο τοπικά στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 35 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Κυριακή, 10/7

Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία την Κυριακή φθάνοντας κυρίως στα Δυτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαία τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Έρχεται «θερμή» εβδομάδα

Γενικά αίθριος και ζεστός θα παραμείνει ο καιρός τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι άνεμοι, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 7.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 38 και κατά τόπους στα δυτικά και τους 39 βαθμούς.

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τις ημέρες στις οποίες θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίας συνιστάται μεταξύ άλλων:

-Η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

-Η κατανάλωση άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

-Η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

-Η προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό.

-Απαραιτήτως χρήση καπέλου.

- Συχνά ντους

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

-Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Επίσης οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.