Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Επιτρέψτε το ελεύθερο camping. Δώστε ζωή στα δάση.

Του πρώην διαχειριστή μας

Πολλά γράφονται κάθε καλοκαίρι, σχετικά με το ελεύθερο camping και πολλές είναι οι ενοχλήσεις που αρχίζουν να δέχονται οι εισαγγελικές, αστυνομικές, αλλά και αυτοδιοικητικές αρχές για το θέμα από συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.

Οι μεν επικαλούνται τον ........

νόμο 392 ΦΕΚ 199 Α΄ / 31.07.1976. Έναν νόμο που –σημειωτέων – ψηφίστηκε το 1976 μετά την δικτατορία όπου στο άρθρο 10 παράγραφο 2 αναφέρει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δηµόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ψηφισμένος τότε για να προσδώσει νομικό μανδύα στην εκδίωξη τσιγγάνων και των χίπις της τότε εποχής.
Τον τότε παράλογο νόμο έρχεται να τον ενισχύσει ο Ν. 2163 ΦΕΚ 118 Α΄ / 19.07.1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν στον δικό τους χώρο πάνω από ένα τροχόσπιτο. Μια νομική διάταξη που σήμερα εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους μιλάμε καθαρά για οικονομικά συμφέροντα. Αυτά σε νομικό μόνο επίπεδο γιατί σε επίπεδο συντάγματος τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του συντάγματος και το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα, η απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά.

Οι δε, υπέρμαχοι του ελεύθερου camping οι Free Campers (= ελεύθεροι κατασκηνωτές) όπως αυτοαποκαλούνται είναι άνθρωποι σοβαροί, οικογενειάρχες, που πρώτα και κύρια αγαπούν την φύση, αγαπούν την καθαριότητα διότι μέσω αυτής της διαδικασίας (του ελεύθερου camping) μαθαίνουν να φροντίζουν και να κρατάνε καθαρό τον χώρο στον οποίο ζουν με την οικογένεια τους, αλλά και να σέβονται και τους διπλανούς του συγκατασκηνωτές.
Είναι άνθρωποι εξαιρετικά κοινωνικοί, επιδιώκουν την γνωριμία και την παρέα των υπολοίπων συγκατασκηνωτών, λατρεύουν τη φύση, και την ζωή στην ύπαιθρο.
Οι υπέρμαχοι του ελεύθερου camping, κάνουν λόγο για στάση ζωής, φιλοσοφία διακοπών, ξεβόλεμα, ταλαιπωρία, καθημερινότητα κοντά στη φύση, απόλυτη ελευθερία, στέρηση πολυτέλειας, ακόμα και νεανικό καπρίτσιο.

Υπάρχουν τόσες απόψεις για το ελεύθερο κάμπινγκ όσες και οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν όσοι το έζησαν έστω και για μία φορά στη ζωή τους –και είτε το λάτρεψαν είτε το μίσησαν.
Το αν θα το λατρέψεις, εξαρτάται από το πόσο έχεις κουραστεί από την υπερβολή του δυτικού πολιτισμού, τι αισθήματα τρέφεις για την «αξιοποίηση» του φυσικού τοπίου και μέχρι ποιο σημείο φτάνει η αγάπη σου για τη φύση.
Αναμφισβήτητα είναι ξεβόλεμα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί ή αν θέλετε να φανεί ισάξιο, με την πρώτη βουτιά στη θάλασσα, αξημέρωτα και πριν την πρώτη γουλιά καφέ. Σίγουρα είναι η απόλυτη ελευθερία.

Πάνω –και πριν– από όλα, όμως, είναι σίγουρα εμπειρία, από εκείνες που θυμάσαι για πολλά χρόνια μετά. Διότι, όσο κι αν φοβάσαι τα έντομα, όσες φορές κι αν ξεμείνεις από κρύο νερό, ο έναστρος ουρανός πριν κοιμηθείς, η θάλασσα σε απόσταση λίγων μέτρων από το «κρεβάτι», η πρωινή βουτιά σε “prive” κρυστάλλινα νερά είναι εικόνες που χαράσσονται βαθειά στην μνήμη σου και σίγουρα δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Δεν θα ξεχάσεις ποτέ την γνωριμία με την διπλανή οικογένεια, που κατασκηνώνει λίγα μέτρα πιο πέρα από σένα, δεν θα ξεχάσεις την βραδινή παρέα που κάνατε, τις όμορφες στιγμές που περάσατε, την αλληλεγγύη που είχατε μεταξύ σας όταν η αστυνομία φαινόταν στην περιοχή σταλμένη ή βαλτή αν θέλετε από τους επαγγελματίες που διαθέτουν οργανωμένη επιχείρηση camping και που λόγω της ελεύθερης κατασκήνωσης, θίγονται τα συμφέροντα τους.

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες πέσαμε σε ένα παλιό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το 2007 με τον Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και τις απόψεις του για το ελεύθερο camping..
Ηλεία: Άγρυπνοι φύλακες του δάσους οι παραθεριστές

Κόντρα στην ισχύουσα νομοθεσία και στα συμφέροντα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και υπέρ του ελεύθερου κάμπινγκ τάσσεται ευθέως ο δήμαρχος της Ζαχάρως Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος.

Στο πανέμορφο παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, που βρίσκεται στα νότια του νομού Ηλείας δίπλα από τη γνωστή λιμνοθάλασσα και τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα περνούν τις διακοπές τους κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ.

«Υπολογίζουμε ότι τη θερινή περίοδο περισσότερα από 4.000 άτομα, όλων των κοινωνικών τάξεων, γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές και εργάτες, έρχονται μαζί με τις οικογένειές τους εδώ στο πανέμορφο δάσος μας για να κάνουν τις διακοπές τους και να νιώσουν ελεύθεροι από το άγχος της πόλης. Κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ μέσα στο δάσος, αλλά και πλησίον της παραλίας και, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα μαζί τους», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το ελεύθερο κάμπινγκ στο δάσος και στην παραλία του Καϊάφα φέρνει χρήματα στα μαγαζιά της πόλης και σχετική κίνηση καθώς σχεδόν όλοι βγαίνουν για να διασκεδάσουν στα γύρω νυχτερινά καταστήματα.

Το πιο σημαντικό; «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται με τις σκηνές και τα τροχόσπιτά τους κάθε καλοκαίρι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και τους άγρυπνους φύλακες του πανέμορφου δάσους μας. Αυτοί οι άνθρωποι, βαθιά συνειδητοποιημένοι ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι "φύλακες-άγγελοι" του δάσους και γι' αυτό ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο δεν έχει σημειωθεί φωτιά», λέει ο κ. Χρονόπουλος.

Δίπλα τους κάθε καλοκαίρι κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ με τους γονείς και τους καθηγητές τους και άτομα που έχουν ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και ποτέ δεν σημειώθηκε το παραμικρό.

Τις πρωτοποριακές απόψεις του δημάρχου Ζαχάρως δεν συμμερίζονται όμως οι ιδιοκτήτες των γύρω ξενοδοχείων, οι οποίοι συχνά με φορτικό τρόπο απαιτούν από τις αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν τον νόμο και να απομακρύνουν τους... ενοχλητικούς. Ορισμένες φορές στο παρελθόν κάποιοι εξ αυτών προσπάθησαν να λασπολογήσουν κατά των ελεύθερων κατασκηνωτών διαδίδοντας φήμες για διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ., πράξεις που διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος της Ζαχάρως.

Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας επιβεβαίωσαν τις σχετικές καταγγελίες, πλην όμως διευκρίνισαν ότι πάντα η παρέμβασή τους γίνεται με ήπιους τόνους και υπό μορφή συστάσεων, τις οποίες σχεδόν πάντα δέχονται οι πολίτες και απομακρύνονται από τον σχετικό χώρο.
Πριν από περίπου ένα μήνα ο Μεσσηνιακός τύπος είχε γράψει για την σύσκεψη του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια, με την εισαγγελέα Κυπαρισσίας παρουσία του εκπροσώπου της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας, και του Λιμενικού Σταθμού με φορείς που όπως υποστηρίζουν πλήττονται οικονομικά από το Ελεύθερο camping.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την πίεση την έχουν ασκήσει συγκεκριμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Camping για να μην επιτραπεί η ελεύθερη κατασκήνωση στην περιοχή της Ελαίας η οποία ανήκει πλέον διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας στην Μεσσηνία.

Γνωρίζουμε ότι από τους εμπλεκόμενους στην σύσκεψη υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπέρ του Ελεύθερου camping καθώς οι αναφορές που έχουν από τους υφιστάμενους τους είναι εξαιρετικές σε σχέση με την φύλαξη του δάσους αλλά και την καθαριότητα που επικρατεί μετά την αποχώρηση των κατασκηνωτών.
Οι επαγγελματίες της περιοχής από την άλλη τάσσονται αναμφισβήτητα υπέρ των Ελεύθερων κατασκηνωτών καθώς οι άνθρωποι αυτοί τρώνε στις ταβέρνες τους και ενισχύουν την τοπική οικονομία.
Θέλουν να έρχονται Ελεύθεροι κατασκηνωτές, σε πολλές περιπτώσεις γνωρίζονται μεταξύ τους και η παρέα που γίνεται τόσο ανάμεσα στους κατασκηνωτές όσο και ανάμεσα στους μαγαζάτορες και τους κατασκηνωτές είναι μοναδική.

Το Ελεύθερο camping λοιπόν μόνο θετικά έχει για μια περιοχή καθώς η παρουσία ανθρώπων στο δάσος αποτρέπει αρρωστημένα μυαλά να πλήξουν τον πνεύμονα οξυγόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι όπου υπάρχουν κατασκηνωτές δεν υπάρχουν και πυρκαγιές.
Ο Δήμος Τριφυλίας θα πρέπει να επιτρέψει στην περιοχή μας (στα διοικητικά όρια του δήμου) την Ελεύθερη κατασκήνωση και ειδικά τώρα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που υπάρχει να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτούς τους ανθρώπους με περιορισμένα οικονομικά να κάνουν διακοπές στην πανέμορφη περιοχή μας με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για εκείνους,
Επαναλαμβάνουμε ότι η παρουσία ανθρώπων στο δάσος 24ωρες το 24ωρο είναι η καλύτερη δυνατή βοήθεια για την φύλαξη του δάσους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι άγρυπνοι φρουροί του πρασίνου, και της ζωής που δίνει ένα δάσος.

Κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα δυο άντε τριών επαγγελματιών (εκ των οποίων ο ένας ανήκει σε άλλη διοικητική περιφέρεια από αυτήν της Πελοποννήσου (ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου) ο Δήμος πρέπει πρώτα και κύρια να σκεφτεί τα παραπάνω σχετικά με την φύλαξη και καθαριότητα του χώρου από τους Ελεύθερους Campers ακολουθώντας το παράδειγμα και την πυγμή του Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου που πάει κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα λίγων.
Κακά τα ψέματα. Αυτός που θέλει οργανωμένο camping θα πάει σε οργανωμένο.
Αυτός που δεν θέλει οργανωμένο δεν θα πάει σε οργανωμένο αλλά δεν θα μπορεί να έρθει εδώ για ελεύθερο καθώς θα αναμένει από στιγμή σε στιγμή καταγγελία για να φύγει.
Αυτό κ. Δήμαρχε πρέπει να αποφευχθεί. Η Τριφυλία χρειάζεται τουρισμό. Χρειάζεται και τον Ελεύθερο τουρισμό.
Άλλωστε στην αφίσα του κινήματος πολιτών που ήδη κυκλοφορεί γίνεται λόγος για κατανάλωση των προϊόντων που παράγουμε και να κάνουμε Τουρισμό Ελληνικά. Όταν δυο - τρεις επαγγελματίες θέλουν να απαγορευθεί το Ελεύθερο camping τότε για ποιόν Ελληνικό τουρισμό μιλάμε;

Τασσόμαστε ΥΠΕΡ του Ελεύθερου camping και προτείνουμε στον Δήμαρχο Τριφυλίας να επιτρέψει τον Ελεύθερο τουρισμό στην περιοχή μας και να μην ακούει τους δυο τρεις επαγγελματίες που έχουν οικονομικό συμφέρον από την εφαρμογή ενός άδικου και παράλογου νόμου ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής αντίκειται και στο άρθρο 5 του συντάγματος της Ελλάδος. Είναι κάτι που ως δήμος θα μας αποφέρει μόνο θετικά και μηδαμινά αρνητικά.

32 σχόλια:

  1. Λοιπόν κατά βάση θα συμφωνήσω στα περισσότερα με τον πρώην, και θα μιλήσω και σαν ελεύθερος κατασκηνωτής σαν δασολόγος που είναι η επιστημονική μου ιδιότητα.
    Σχετικά με τα αρνητικά θα πώ μόνο οτι επειδή εως έλληνες είμαστε αρκετά απαίδευτοι-άρα αυτό έχει να κάνει με εμας σαν έλληνες και όχι με όλους τους ελεύθερους κατασκηνωτές- σε θέματα περιβάλλοντος πολλές φορές αφήνουμε σκουπίδια τα οπόια θα μπορούσαν να είναι εστίες μόλυνσης και πυρκαγίων. Επιπλέον ένας άλλος κίνδυνος έχει να κάνει με την καταστροφή των νεοφυτείων που προέρχοναται απο σποριογέννεση , από τα κουκουνάρια δηλαδή, λόγο χρήσεων οχημάτων, δηλαδή όταν οδηγάμε με το αυτοκίνητο στην Ελάια εκτός δασικού δρόμου, πιθανότατα καταστρέφουμε νεαρά πεύκα. Κατά τα λοιπά θα είχε πολύ περισσότερο νόημα όλοι η περιοχή της Ελαίας για παράδειγμα να γίνει ένα τυπου ανοικτό οικο-κάμπινγκ με βελτίωση των υποδομών και καλύτερη διαχείρηση των απορριμμάτων, χωρίς όμως παρεμβάσεις και μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις. Ειμαί σίγουρος οτι όλοι οι κατασκηνωτές θα έδιναν με χαρά τον οβολό τους σαν συνεισφορά και όχι σαν ενοίκιο για την διαχείριση του δάσους, και ιδιαίτερα οι αλλοδαποί.Παρεπιπτόντος αυτό γινόταν στο παρελθόν και δούλευε αρκετά καλά.
    Αυτο που είναι τελείως αρνητικό έιναι η προσέγγιση κάποιον τοπικών επαγγελματιών, απο Κυπαρισσία μερία...που κάθε καλοκαίρι ξεκινούν τις καταγγελίες στο Δασαρχείο....εαν αυτοί οι τουρίστες που έρχονται χρόνια και πραγματικά προσέχουν και προστατεύουν κατα ένα τρόπο την περιοχή φύγουν, θα φύγουν για τα καλά και δεν θα έρθουν στο καμπινγκ της Κυπαρισσίας.....κυρίως γιατί η Θάλλασα ειναι βρώμικη και δεν τους αρέσει το οργανομένο καμπινγκ, οπότε μόνο κακό κάνουν στην περιοχη.Τέλος είναι τραγικό αυτό που έκαναν οι κάτοικοι της Ελαίας.....δεν ξέρω από που ήταν... και έκοψαν τα δύο μεγάλα πεύκα 150 ετών και όχι άρρωστα για να προλάβω κάποιους....απέναντι από το γήπεδο επειδή σταμάτησαν τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ έργα οδοποίας προς την θάλασσα που εκτελούσε ιδιώτης....εαν η ελαία γίνει ακόμα μια έκταση με rooms to let no problem... τότε : 1)η φυσική ομορφία θα καταστραφει για πάντα. Και αναφερόμαστε σε ένα απο τα σπάνια δάση Τραχείας και χαλεπείου πεύκης σε αμμώδης αποθέσεις, 2)οικονομικά μετά από 5 το πολυ 10 χρόνια θα πάψουν να έχουν εισοδήματα σαν σύνολο τοπικού πληθυσμού,αλλά θα έχει μόνο ο μεγαλο επενδυτής...
    Αυτά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε
    εΝ ΚΑΤΑΚΛΕΊΔΙ
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
    ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
    Γ.Σ.Δασολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΑΓΚΑ. Ενίσχυσες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άρθρο μου. Ειληκρινά σ' ευχαριστώ πολύ.
    Θα σταθώ όμως σε ένα μικρό κομματάκι του σχολίου σου εκεί που λες:

    Είμαι σίγουρος οτι όλοι οι κατασκηνωτές θα έδιναν με χαρά τον οβολό τους σαν συνεισφορά και όχι σαν ενοίκιο για την διαχείριση του δάσους....

    Υποθέτω ότι μιλάς για κάποιο ποσό συμβολικό.
    Φυσικά και θα συμφωνήσω ότι τα τσιμεντένια τερατουργήματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ στο δάσος της Ελαίας. Ο τόπος πρέπει να μείνει παρθένος.

    Επίσης. Δεν είναι μόνο ο επιχειρηματίας από την κυπαρισσία (απέφυγα αν τον ονομάσω μεσα στο άρθρο μου), αλλα πληροφορίες μου λένε ότι και άλλος επαγγελματίας από γειτονική περιοχή διπλανού νομού κάθε καλοκαίρι πάει στους Δημάρχους Κυπαρισσίας μέχρι πέρσι Τριφυλίας απο φέτος, εισαγγελείς και τους τα κάνει τσουρέκια γιατι απειλείται οικονομικά η επιχείρηση του. Δεν ξερω αν το ιδιο κανουν και άλλοι μέχρι την Ζαχάρω.
    Αλήθεια. Πως αυτός που ανήκεια σε άλλο νομό και άλλη διοικητική περιφέρεια έχει υφος επιτακτικό και προσπαθεί να κανει κουμάντο σε άλλον νομό άλλης διοικητικής περιφέρειας;

    Παραδέχομαι τον Πανταζή Χρονοπουλο που δεν μασαει τίποτα και συγκρουεται με οικονομικα συμφεροντα για το "χατήρι" (ισως λίγο αδόκιμος ο όρος) του απλού πολίτη και το καλό του δάσους.

    Προσυπογράφω και εγω ειμαι ΥΠΕΡ του Ελευθερου Camping και παράλληλα την πλήρη κατάργηση των Νόμωβν που σημερα καποιοι τον εκμεταλεύονται για να τα κονομήσουν.

    Καλώ τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια να αναιρέσει την απόφαση του για απαγόρευση του Ελευθερου camping στην Ελαία να την γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία και στον τύπο και να σταθεί όπως μέχρι σήμερα εχει δείξει στο πλευρό των πολιτών και οχι των δυο - τριών επιχειρηματιών.

    Πληροφορίες μου λένε ότι και η Εισαγγελέας είναι ΥΠΕΡ του Ελεύθερου camping. Απλά ως δικαστική λειτουργός δεσμευεται απέναντι στον απαρχαιωμένο νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΠΡΑΒΟ. ΕΞΑΙΡΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Πρωην,
    Ναι εννοώ ένα συμβολικό ποσο τις τάξεως 10-20 ευρω το 15νθήμερο, και αυτό με μόνο στόχο να υπάρχουν χρήματα για κάποιες βασικές υποδομές(Νερό-κάδοι απορριμμάτων, ξυλινες βιολογικές τουαλέτες) αλλά και γιατί ακόμα και το δάσος θέλει κάποιους ειδικούς επιστήμονες οι οποίοινα παρακολουθούν τύχων προβλήματα και να πράτουν ανάλογα. Για παράδειγμα να μην περιμένουμε πότε θα στείλει η περιφέρεια δασών από τη τρίπολη τα κονδύλια για την αντιμετώπιση τον δασικών ασθενειών που προσβάλουν τα πεύκα αλλά να υπάρχει ένας τοπικός φορέας διαχείρισης που να δρά άμεσα και αποτελεσματικά και πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο το οποίο έχει τις γνώσεις αλλά όχι τους πόρους.....Να γίνει καταγραφεί της πανίδας της χλωρίδας και να προβάλουμε αυτό το μοναδικό αισθητικό τοπίο όπως του αξιζει, και να το απολαμβάνει και ο μέσος άνθρωπος όπως και αυτός δικαιούται.
    Με Εκτίμηση
    Γ.Σ. Δασολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιότιμε Γ.Σ.
    Για μία ακόμα φορά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
    Και χαίρομαι ειλικρινά που υπάρχει κάποιος ΓΝΩΣΤΗΣ του αντικειμένου που καταθέτει την άποψη του η οποία πηγάζει μέσα απο την γνώση και την εμπειρία του έτσι δημόσια μέσα από ένα ενημερωτικό blog.
    Αλήθεια. Ενας εμπλεκόμενος φορέας σχετικός με την Ελεύθερη κατασκήνωση (Ελεύθερο Camping) λογικά θα πρέπει να είναι και το δασαρχείο. Αυτός ο φορέας κλήθηκε στην σύσκεψη; Γιατί κλήθηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων το Λιμενικό.....
    Από πότε το λιμενικό έχει άποψη για ένα δάσος και δεν έχει το δασαρχείο ή ακόμα και η πυροσβεστική καθώς είναι οι πλέον αρμόδιοι για δασικά θέματα???

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα. Γράφεις στο προηγούμενο σχόλιο σου ότι:
    Επιπλέον ένας άλλος κίνδυνος έχει να κάνει με την καταστροφή των νεοφυτείων που προέρχοναται απο σποριογέννεση , από τα κουκουνάρια δηλαδή, λόγο χρήσεων οχημάτων, δηλαδή όταν οδηγάμε με το αυτοκίνητο στην Ελάια εκτός δασικού δρόμου, πιθανότατα καταστρέφουμε νεαρά πεύκα.
    Πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο??? Ίσως με κάποια σήμανση??? Ίσως με κάποια οριοθέτηση των σημείων όπου μπορούν να τοποθετήσουν σκηνές???
    Συγνώμη αν δεν το κατάλαβα καλά.

    Ως προς το συμβολικό ποσό που λες ασφαλώς και συμφωνώ απόλυτα να υπάρχει προκειμένου να υπάρξουν βασικές υποδομές νερού, κάδων απορριμάτων χημικών τουαλετών. Αν και εδώ που τα λέμε όλοι οι Ελεύθεροι κατασκηνωτές έχουν μικρές χημικές τουαλέτες σε ξεχωριστή σκηνή και έχω δει και πολλούς που έχουν και κάδους απορριμάτων.
    Για αυτό και τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του Ελεύθερου Camping.

    Και κάτι για τους διαχειριστές. Ανεβάστε το θέμα πιο ψηλά ή επισημάνετε το με κάποιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση και να καταθέσουν την άποψη τους και άλλοι αναγνώστες σαν τον κ. Γ.Σ. που είναι και ειδικός στο θέμα μιας και είναι Δασολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Πρωην,
    ¨οσον αφορά το πως να προστατέψουμε τις νεοφυτείες από σποριογέννεση-που περεπιπτόντως δημιουργούν τα καλύτερα δάση σε αντίθεση με αυτα που προέρχονται από πρέμνοβλαστήματα(δηλ. να κόψουμε το πεύκο και να ξαναφυτρώσει από τον κορμό)- η σήμανση θα ήταν μια καλή λύση δηλάδη να υπάρχει ένα βασικό άξονας για τα οχήματα και στα υπόλοιπα μέρη να υπάρχει πρόσβασή μόνο με τα πόδια. Γενικά τα βαρέα οχήματα πέρα από την καταστροφή των νέαρών πεύκων καταστρέφουν και το πορώδες του εδάφους, δηλαδή την ικανότητά του για συγκράτηση υγρασίας, καλού αερισμού και θρεπτικών συστατικών. Μια άλλη λύση θα ήταν να γίνει μια επισύμανση των νεαρών πεύκων και να τοποθετηθεί περιμετρικά αυτών κάποιο προστατευτικό πλέγμα με χρώμα ώστε όταν οι κατασκήνωτές προσπαθούν να στήσουν τις σκηνές τους να μην τα καταστρέφουν, αν και το πεύκο μπόρει και να επιβιώση αν απλά τύχει να το πατήσεις μια φορά καθώς περπατάς. Επιπλέον κάτι που ίσως πρέπει να αναφέρω΄είναι πως τα πεύκα όπως και άλλα δασικά είδη μέχρι κάποια ηλικία είναι αρκετα μικρά σε ύψος και δεν διακρίνονται εύκολα. Πολλές φορές ένα πεύκο μερικών εκατοστών μπορεί να είναι και 5 και 10 ετών, καθώς οι χρόνοι ανάπτυξεως των δασικών φυτών είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς των καλλιεργουμένων φυτών. Σχετικά με το εαν θα έπρεπε το δασαρχείο να συμμετάσχει σαφώς και θα έπρεπε, το λιμενικό έχει δικαιοδοσία για τον αιγιαλό, μετά είναι η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και μετα το δασαρχείο. Αλλά ο δασάρχης είναι σοβαρός ανθρωπος και ίσως τους χάλαγε την μαγιά....Το λιμένικο σάφως και έχει άποψη αλλά φαντάζομαι σχετίζεται με τις καντίνες και τις άλλες δραστηρίοτητες που λαμβάνουν χώρα στον αιγιαλό και την θάλασσα.
    Τέλος θα σου αναφέρω ένα παράδοξο που όμως έχει λειτουργήσει για πολλά χρόνια υπέρ των ελεύθερων κατασκηνωτών στην Ελαία. Το δάσος κάτω από τον δρόμο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ΙΔΙωτικο, άνηκε στον Βασιλία, μετά στην οικογένεια Καννελάκη και τώρα σε ιδιώτη επιχειρηματία.... και υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για το τι μπορέις και τι όχι να κάνεις στα ιδιωτικά δάση(Ρητινεύσης, κλαδεύσης, κοπή ορίσμένων ποσοτήτων ξύλου κ.τ.λ).Ο συγχωρεμένος ο Παναγίωτης ο Καννελάκης αν και αρκετά εύπορος είχε πολλές ανησυχίες και ευαισθησίες περί περιββάλοντος και ποτέ δεν έχτισε ενώ επέτρεπε την κατασκήνωση σε ιδιωτική έκταση για την οποία η Αστυνομία δεν μπορούμε να κάνει κάτι αφού η έκταση ήατν ΙΔΙΩΤΙΚΗ και όχι δημοτική. Για αυτό και τόσα χρόνια κατάφεραν οι κατασκηνωτές να δημιουργήσουν αυτήν την ωραία κατασταση στην Ελαία.
    Βέβαια οι Κληρονόμοι Κανελλάκη εαν δεν κάνω λάθος η ίδιος σε κάποια φάση πρίν το τέλος της ζωής του πούλησε αυτήν την έκταση, και τώρα ο νέος ιδιοκτήτης έχει άλλα σχέδια.....Τέλος εαν θέλεις την επιστημονική μου άποψη δεν χρειάζονται ούτε κάν χημικές τουαλέτες, απλά είναι πιο βολικές. ¨οσο αστείο και να ακουστεί, εάν σκάψουμε ένα λάκκο, κάνουμε την ανάγκη μας και δεν θάψουμε μαζί κάποιο πλαστικό(πάνες, σακούλες κ.τ.λ) η φύση μπορεί εξαιρετικά εύκολα να διασπάσει το οργανικό υπόλειμμα και το χαρτί ακόμα και να το χρησιμοποιήσει θετικά παιρνοντας κάποια θρ. συστατικά, αρκεί ο όγκος των λυμμάτων να μην είναι τεράστιος και στο ίδιο μόνο μέρος
    Φιλικά
    Γ.Σ. Δασολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που απλόχερα μας προσέφερες.
    Να είσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγκεκριμένα για την περιοχή Αγιαννακη και Ελαίας, αν και θα μου αρεσε η ιδεα του καμπινγκ ακομη δεν το εχω δοκιμάσει. Φυσικά και δε με ενοχλέι η παρουσία ελευθερων κατασκηνωτών. Αντιθετα είναι εντελώς ενοχλητική, επικίνδυνη και κυρίως αντι-οικολογική η κακιά συνήθεια αρκετών απο τις γύρω περιοχες να κοβουν βόλτες με τα 4Χ4 στην παραλία. Ενοχλητικό και επικίνδυνο για τους λουόμενους, αλλά και αντι-οικολογικό καθώς στη συγκεκριμενη παραλία η θαλάσσια χελώνα αποθέτει τα αυγά της.... Δε θα παθει κανενας τιποτα αν περπατησει και 30-40 μετρα να φτασει στην ακροθαλασσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή δέχεστε όλοι οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί κ.λ.π να κατασκηνώνουν με τα τροχόσπιτά τους δωρεάν στη χώρα μας, να τα επινοικιάζουν πιθανόν σε φίλους τους, να αδειάζουν τις χημικές τουαλέττες στις παραλίες μας, να παίρνουν τζάμπα νερό να αδειάζουν τα απορρίματά τους δηλ τελικά μήπως θα πρέπει με την λογική αυτή να πληρώνουμε και τις διακοπές τους?
    Εχει αναρωτηθεί ή επιχειρήσει κανείς από τους γράφοντες να πράξει το ίδιο στις χώρες τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι πιο αρμόδιος να σου απαντήσει είναι αυτός που έγραψε το άρθρο.
    Κι εγώ συμφωνώ με το ελεύθερο κάμπινγκ. Και νομίζω ότι το θέμα αναπτύχθηκε από τον συντάκτη του πάρα πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει δίκιο ο Ανώνυμος από πάνω. Και για να το προχωρήσουμε και παραπάνω. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα camping; Να βάλουμε λουκέτο παντού και ο καθένας να κάνω ότι γουστάρει. Ελεύθερο Κάμπινγκ, στα δάση, στα λιμάνια, στους δρόμους και όπου αλλού θέλετε. Νερό από που θα πάρουν; Τις τουαλέτες που θα την αδειάσουν; Αυτά τα έχετε σκεφτεί ή απλός γράφετε για να γράφετε; Και κάτι τελευταίο. Με το άρθρο σας το συμπέρασμα που βγαίνει ξέρετε πιο είναι; Ότι αν έρθει ένας Γερμανός για να μείνει στην χώρα μας για 1 μήνα. Με τις κατάλληλες προμήθειες δεν θα αφήσει ούτε 1 ευρώ, ούτε 1 ευρώ. Πως γίνετε; Διαμονή; Τσάμπα! Φαγητό; Θα χρησιμοποιήσει τις προμήθειες (κονσέρβες, μπύρες, ψάρια) Ο καλύτερος τουρισμός όλα ΤΣΑΜΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για ανώνυμο 12:20
    Με έκπληξη διάβασα την τοποθέτηση σου και λαμβανομένου υπ όψιν, την σειρά των δήθεν επιχειρημάτων σου, μπορώ να υποθέσω ότι το σχόλιο αυτό το έγραψε κάποιος που έχει οργανωμένη επιχείρηση camping. Anyway δεν με ενδιαφέρει τι είσαι.
    Θα σχολιάσω όμως τα "επιχειρήματα" σου.

    δέχεστε όλοι οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί κ.λ.π να κατασκηνώνουν με τα τροχόσπιτά τους δωρεάν στη χώρα μας

    Nαι. Το δέχομαι. Δεν νομίζω ότι είναι κακό αυτό. Και γιατί να είναι κακό άλλωστε??? Όσο και αν σε ξενίζει, όσο και αν σε θίγει οικονομικά ως επιχειρηματία που έχει προφανώς κάποια επιχείρηση "οργανωμένου" camping και θίγεται, θεωρώ πως είναι σωστό αυτό που δεν θέλει το οργανωμένο camping να μην πληρώνει τον οποιονδήποτε επιχειρηματία.
    Είναι και αυτό μια μορφή τουρισμού. Γιατί και αυτό είναι Τουρισμός. Δεν είναι Τουρισμός ΜΟΝΟ όπου πληρώνουν να κατασκηνώσουν.
    Και το ξαναλέω. Αυτός που θέλει να πάει σε οργανωμένο camping θα πάει σε οργανωμένο. Που να τον δέσεις, που να τον απειλήσεις να κάνει Free camping αυτός θα βρει τρόπο να πάει σε οργανωμένο.

    Γιατί όμως αυτός που δεν θέλει να πάει οργανωμένο να του βάζουν δυο άντε τρείς επιχειρηματίες το μαχαίρι στο λαιμό για να του τα σκάσουν προκειμένου να περάσουν 10 15 μέρες διακοπές;
    Γενικά αυτός που δεν θέλει το οργανωμένο -για να νιώθει απόλυτα ελεύθερος όπως το περιγράφω πιο πάνω- να πρέπει να έχει και τον "νταβατζή" στην τσέπη του και να του τα παίρνει;

    να τα επινοικιάζουν πιθανόν σε φίλους τους Τι επινοικίαση??? Ποιά επινοικίαση???? Σε χώρο που όλοι διαμένουν δωρεάν ποιος να επινοικιάσει και τι? Πλάκα κάνουμε τώρα?
    Αστείο το επιχείρημα σου γιατί κανένας δεν το κάνει. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω ΟΥΔΕΠΟΤΕ τέθηκε τέτοιο θέμα ανα την Ελλαδα. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επινοικιάζει κάτι το οποίο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. Χαζό το επιχείρημα σου.

    να αδειάζουν τις χημικές τουαλέττες στις παραλίες μας
    σε αυτό το κομμάτι εχει προλάβει να απαντήσει παραπάνω ο Γ.Σ που είναι ο αρμόδιος επιστήμονας Δασολόγος και που έχει κάνει έναν πολύ εμπεριστατωμένο σχολιασμό τον οποίο και ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατάθεση της γνώση του.
    Η απάντηση που έχει δώσει παραπάνω στο θέμα είναι η ακόλουθη:

    Τέλος εαν θέλεις την επιστημονική μου άποψη δεν χρειάζονται ούτε κάν χημικές τουαλέτες, απλά είναι πιο βολικές. ¨οσο αστείο και να ακουστεί, εάν σκάψουμε ένα λάκκο, κάνουμε την ανάγκη μας και δεν θάψουμε μαζί κάποιο πλαστικό(πάνες, σακούλες κ.τ.λ) η φύση μπορεί εξαιρετικά εύκολα να διασπάσει το οργανικό υπόλειμμα και το χαρτί ακόμα και να το χρησιμοποιήσει θετικά παιρνοντας κάποια θρ. συστατικά, αρκεί ο όγκος των λυμμάτων να μην είναι τεράστιος και στο ίδιο μόνο μέρος
    Γ. Σ. Δασολόγος


    να παίρνουν τζάμπα νερό
    Σιγά την μεγάλη ΕΘΝΙΚΗ απώλεια ενός ή δύο κυβικών νερού. Ενα είδος το οποίο η φύση μας δίνει απλώχερα.....

    να αδειάζουν τα απορρίματά τους
    Χαίρομαι που τουλάχιστον μέσα από αυτή την φράση παραδέχεσαι έστω και άθελα σου ότι οι κατασκηνωτές μαζεύουν τα σκουπίδια τους (γιατί πως τα αδειάζουν αν δεν τα μαζεύουν πρώτα) Αρα τα αδειάζουν σε κάδους....

    Και τέλος σε όλες τις χώρες υπάρχουν μέρη για Ελεύθερο camping.
    Ας γίνουμε Ευρωπαίοι σε άλλους τομείς της ζωής μας που είμαστε δισεκατομμύρια χρόνια πίσω και αφου γίνουμε τότε κοιτάμε και αυτό.
    Για την ωρα είμαστε ευρω-πεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τον ανώνυμο τώρα 12:55
    Τι περίεργο όμως.... Οι εκεί κάτοικοι τη Ελαίας αλλα και οι άνθρωποι που έχουν ταβέρνες στην περιοχή, τους θέλουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Τρώνε στα μαγαζιά τους πολλοί είναι φίλοι με αυτούς (Έλληνες και ξένους) και σε πολλές περιπτώσεις όταν φεύγουν δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

    Ξέρω ότι μετά την δημοσίευση του άρθρου μου από την Εφημερίδα Θάρρος -την οποία και ΥΠΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την εμπιστοσύνη και την δημοσίευση του θέματος- πήρατε γραμμή όλοι οι επαγγελματίες του χώρου και αντιδράτε. Θίγεστε οικονομικά και αυτό το άρθρο σας ενοχλεί. ΘΕΛΕΤΕ να τα πάρετε απ όπου μπορείτε.
    Δεν είναι όλα έτσι. Να μάθετε να σέβεστε και αυτούς που δεν θέλουν τις οργανωμένες επιχειρήσεις σας και θέλουν να ζήσουν έστω για λίγες μέρες χωρίς την άνεση μιας πισίνας, μιας παροχής ρεύματος. Και φυσικά το χαράτσι σας για τάδε τετραγωνικά θέσης η οποία έχει διαφορά στην τιμή ανάλογα με την περίοδο. Γιατί άλλες τιμές υπάρχουν τον Ιούνιο, άλλες τον Ιούλιο και τριπλάσιες τον Αύγουστο λόγω μεγάλης κίνησης.

    ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING. ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ.
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ.

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
    ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

    ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING ΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με όλο τον σεβασμό προς τον συντάκτη του άρθρου. Αλλά αυτά που λέτε είναι για ανθρώπους με δείκτη νοημοσύνης -100. Από που να πρωτοαρχήσω; Έχουν οι πυροσβέστες το κεφάλι τους ήσυχους με τους παράνομους κατασκηνωτές! Για αυτό το 2007 κάηκε η μισή Ελλάδα. Όσον αφορά το ελεύθερο κάμπινγκ, θα σας θέσω ένα και μόνο ερώτημα. Εκτός ότι θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, αν εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε να πλακώσουν 100 κατασκηνωτές στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, άλλοι 100 στην Ελαία, άλλοι 100 στις παραλίες όλης της Μεσσηνίας, άλλοι 1000 στα δάση. Ποιος θα τους ελέγχει όλους αυτούς; Φανταστείτε τι θα γίνετε εκεί πέρα, από εμπόριο ναρκωτικών μέχρι το οτιδήποτε... Αν αισθάνεστε τόσο κλεισμένη και φυλακισμένη στο τούτο κόσμο, δεν σας εμποδίζει κανείς να πάρετε την βαλίτσα σας και να μείνετε μόνιμα στο βουνό ή ακόμα καλύτερα σε μία ζούγκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΓΑΠΗΤΈ ΠΡΏΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ.

    επειδή όλα όσα γράφεις αποσκοπούν κάπου όπως και το άρθρο σου, άμα δεν σου αρέσει να ζεις σε οργανωμένες κοινωνίες η ζούγκλα σου ανήκει και να την χαίρεσαι, όσο και η παραοικονομία που πρεσβεύεις
    Οσο αφορά το πυροσβεστικό σώμα άστο να αποφασίζει μόνο του δεν χρειάζεται συνηγόρους.
    Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τις απόψεις σου....... αρκετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να ρωτήσω κάτι; Εμπόριο ναρκωτικών δεν μπορεί να γίνει σε οργανωμένο camping? Τι νομίζετε ότι είναι οι επιχειρήσεις σας? Εκκλησίες? Σοβαρευτείτε και αφήστε αυτά τα γελοία δήθεν επιχειρήματα.
    Πείτε την μοναδική πραγματική αιτία που είστε κατά του ελεύθερου κάμπινγκ ότι δηλαδή πλήττεστε οικονομικά και αφήστε τα παραμυθάκια της χαλιμάς.
    Πείτε ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε ούτε έναν να περνάει καλά αφού δεν του τα παίρνουμε. ΑΥΤΟ είναι. Γιατί δεν το λέτε?
    Εμπόριο ναρκωτικών μπορεί να γίνει και μέσα στα οργανωμένα κάμπινγκ. Και ίσως πιο κεκαλυμμένα.
    Μήπως νομίζετε ότι τους κάνετε εξονυχιστικούς ελέγχους κάθε λίγο και λιγάκι στο τι έχουν στα τροχόσπιτα τους ή στις σκηνές τους?
    Και το κάτω κάτω της γραφής ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ αυτοί οι 3-4 επιχειρηματίες που θα μου στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο μου δικαίωμα (το οποίο σύνταγμα είναι πάνω από τον νόμο) να κατασκηνώσω κοντά σε μια ΔΗΜΟΣΙΑ παραλία την στιγμή που δεν κάνω τίποτα παράνομο;
    Πρέπει αν τα σκάω στον επιχειρηματία που έχει camping για να κάνω διακοπές?

    Όσο για το αν αποσκοπεί κάπου το άρθρο μου. Σε διαβεβαιώ πουθενά. Εκτός απο την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας. Ειναι κατάθεση άποψης. Δεν σου αρέσει μην την διαβάζεις. Δεν μπορείς να μου την απαγορεύσεις.

    Σε αντίθεση με σένα που αυτά που γράφεις είναι για να φροντίσεις αν διασφαλίσεις έσοδα για την επιχείρηση σου. Γι αυτό και αντιδράς.
    Το άρθρο μου στην ουσία εκτός από την γνώμη μου θίγει -χωρίς να είναι ο αντικειμενικος του σκοπός- τα οικονομικά σου συμφέροντα.
    Εκεί τσιτώνεις. Και μαλιστα προσπαθείς να φανείς σαν δυο ατομα ενω είσαι ενα.
    Πως το κατάλαβα???

    Μεχρι τις 5 Ιουνίου ΟΥΔΕΙΣ αντέδρασε. Απεναντίας που υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος. Εδω ειναι τα μηνύματα.
    Σήμερα αντέδρασαν δυο και μάλιστα με 30 λεπτά διαφορά... Τυχαίο θα μου πεις.....

    Και τα δυο τελευταία σου σχόλια με διαφορά 27 λεπτων. Και αυτό τυχαίο???
    Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη ΟΥΚ εστι σύμπτωση. Ή να το πω με το σλόγκαν της εποχής.
    ΤΥΧΑΙΟ??????????? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

    Απλά προσπαθείς παρουσιαζόμενος ως δυο πρόσωπα να περάσεις την άποψη ενός προσώπου.
    Ξέρεις δεν ειναι κακό να υπάρχει και η αντίθετη άποψη.
    Από την ώρα που δημιουργήθηκε αυτό το blog ήταν ανεκαθεν κατα των συμφερόντων ΓΕΝΙΚΑ και υπέρ του απλού πολίτη. Νομίζω ότι και η παρούσα διαχείριση την ιδια γραμμή ακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να ρωτήσω κάτι; Εμπόριο ναρκωτικών δεν μπορεί να γίνει σε οργανωμένο camping? Τι νομίζετε ότι είναι οι επιχειρήσεις σας? Εκκλησίες? Σοβαρευτείτε και αφήστε αυτά τα γελοία δήθεν επιχειρήματα.
    Πείτε την μοναδική πραγματική αιτία που είστε κατά του ελεύθερου κάμπινγκ ότι δηλαδή πλήττεστε οικονομικά και αφήστε τα παραμυθάκια της χαλιμάς.
    Πείτε ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε ούτε έναν να περνάει καλά αφού δεν του τα παίρνουμε. ΑΥΤΟ είναι. Γιατί δεν το λέτε?
    Εμπόριο ναρκωτικών μπορεί να γίνει και μέσα στα οργανωμένα κάμπινγκ. Και ίσως πιο κεκαλυμμένα.
    Μήπως νομίζετε ότι τους κάνετε εξονυχιστικούς ελέγχους κάθε λίγο και λιγάκι στο τι έχουν στα τροχόσπιτα τους ή στις σκηνές τους?
    Και το κάτω κάτω της γραφής ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ αυτοί οι 3-4 επιχειρηματίες που θα μου στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο μου δικαίωμα (το οποίο σύνταγμα είναι πάνω από τον νόμο) να κατασκηνώσω κοντά σε μια ΔΗΜΟΣΙΑ παραλία την στιγμή που δεν κάνω τίποτα παράνομο;
    Πρέπει αν τα σκάω στον επιχειρηματία που έχει camping για να κάνω διακοπές?

    Όσο για το αν αποσκοπεί κάπου το άρθρο μου. Σε διαβεβαιώ πουθενά. Εκτός απο την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας. Ειναι κατάθεση άποψης. Δεν σου αρέσει μην την διαβάζεις. Δεν μπορείς να μου την απαγορεύσεις.

    Σε αντίθεση με σένα που αυτά που γράφεις είναι για να φροντίσεις αν διασφαλίσεις έσοδα για την επιχείρηση σου. Γι αυτό και αντιδράς.
    Το άρθρο μου στην ουσία εκτός από την γνώμη μου θίγει -χωρίς να είναι ο αντικειμενικος του σκοπός- τα οικονομικά σου συμφέροντα.
    Εκεί τσιτώνεις. Και μαλιστα προσπαθείς να φανείς σαν δυο ατομα ενω είσαι ενα.
    Πως το κατάλαβα???

    Μεχρι τις 5 Ιουνίου ΟΥΔΕΙΣ αντέδρασε. Απεναντίας που υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος. Εδω ειναι τα μηνύματα.
    Σήμερα αντέδρασαν δυο και μάλιστα με 30 λεπτά διαφορά... Τυχαίο θα μου πεις.....

    Και τα δυο τελευταία σου σχόλια με διαφορά 27 λεπτων. Και αυτό τυχαίο???
    Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη ΟΥΚ εστι σύμπτωση. Ή να το πω με το σλόγκαν της εποχής.
    ΤΥΧΑΙΟ??????????? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

    Απλά προσπαθείς παρουσιαζόμενος ως δυο πρόσωπα να περάσεις την άποψη ενός προσώπου.
    Ξέρεις δεν ειναι κακό να υπάρχει και η αντίθετη άποψη.
    Από την ώρα που δημιουργήθηκε αυτό το blog ήταν ανεκαθεν κατα των συμφερόντων ΓΕΝΙΚΑ και υπέρ του απλού πολίτη. Νομίζω ότι και η παρούσα διαχείριση την ιδια γραμμή ακολουθεί. γιατι εγω ηρέμησα απο κατι λαμόγια που μου τα έκαναν πεπόνια με τα παράπονα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ πρώην,

    Για ακόμη μια φορά μας δείχνεις πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο μόρφωσης που διαθέτεις. Μίλησες για διπλούς λογαριασμούς; Μήπως υπηρέτησες και στο FBI και μας το κρατάς κρυφό; Εγώ είμαι ο ανώνυμος που έχω γράψει 2 φόρες (12 Ιουνίου 2011 5:20 μ.μ. & 12 Ιουνίου 2011 12:55 μ.μ.) Το άρθρο σου το διάβασα στην εφημερίδα το Θάρρος όπου δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου και χτες σκέφτηκα να μπω και στο site σας για να δω σχόλια και αντιδράσεις. Την άποψή μου για το ελεύθερο camping την έχω εκφράσει πολλάκις φορές. Ελεύθερο Camping δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα. Ποιος θα ορίσει τους χώρους όπου θα γίνετε; η μήπως να γίνετε παντού. Τους ΡΟΜΑ ποιος θα τους ελέγχει πρώην; Θα κατασκηνώνουν ελεύθερα όπου θέλουν; Γιατί όχι; ελεύθερο καμπινγκ είναι και αυτό. Τέλος αυτό που επαναλαμβάνεις συνεχώς για σεβασμό στο δικαίωμα της μη οργάνωσης, απλά δεν στέκει. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αν είσαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο μετά χαράς μπορώ να σου δώσω 500 ευρώ για να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο για τον Αμαζόνιο. Σε διαβεβαιώνω ότι εκεί θα βρεις την απόλυτη ελευθερία, το αίσθημα της μη-οργάνωσης και μπορείς κάλλιστα να εφαρμόσεις όλα τα πειράματα που ανέφεραν οι προλαλήσαντες, περί βιολογικών αναγκών στα δάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Βασίλη

    Συγνώμη που διαθέτω πολύ χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και πάω κόντρα στα οικονομικά σου συμφέροντα προκειμένου η περιοχή μας να δεχτεί ακόμα μεγαλύτερο αν είναι δυνατόν τουρισμό.

    Συγνώμη που έχω χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και δεν μπορώ να συνομιλήσω με εναν επιστήμονα όπως ο Δασολόγος Γ.Σ. παραπάνω σε σχέση με σενα τον παραμορφωμένο.

    Το Ελευθερο camping -κατ' εσε- δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα γιατί θίγεσαι οικονομικά. Απο ανθρώπους όμως που δεν θίγονται οικονομικά, μπορεί να υπάρξει.
    Όπως για παράδειγμα στο δάσος της Ελαίας. ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ μπορεί να οριστεί ως χώρος Ελεύθερης κατασκήνωσης ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. Και όπως είπε και ο παραπάνω επιστήμονας Ενα συμβολικό ποσό για Χημικές τουαλέτες και παροχή νερού.
    Τι περισσότερο προσφέρει το οργανωμένο camping εκτός από οικονομική αφαίμαξη ανάλογα με την περίοδο που ενδιαφέρεται ο ενδιαφερόμενος?

    Ζούμε σε οργανωμένη κοινωνία Βασίλη??? Να είσαι καλα με έκανε και γέλασα....
    Το άλλο με τον Τοττό το ξέρεις??????????

    Όσο για τα 500 ευρώ κράτα τα μην σου λείψουν. Δεν τα χρειάζομαι.
    Κράτα τα μην πέσεις έξω οικονομικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΒΑΣΙΛΗ ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΠΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΠΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.

    Ο ΠΡΩΗΝ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΚΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΠΕΙΣΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΠΛΝΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΛΑΝΕΙ ΝΑ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ ΚΛΠ ΚΛΠ.

    ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ. ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ Πρώην,

    Αυτό θα είναι και το τελευταίο μου σχόλιο στο άρθρο σου. Γνωρίζεις ότι ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με την οικονομία; Αν δεν υπάρχει οικονομία στον τουρισμό, τότε δεν υπάρχει τουρισμός. Να στο θέσω πιο απλά. Αν στο δάσος της Ελαίας μένουν 100 camping, τι προσφέρουν στην οικονομία της Ελλάδας; Διαμονή; ΜΗΔΕΝ! Φαγητό; Οι περισσότεροι έχουν τις προμήθειες τους, άρα πάλι ΜΗΔΕΝ! Νερό, καθαρισμός; ΜΗΔΕΝ! Αυτό προσφέρει τέτοιου είδους τουρισμού στην Ελλάδα. Οι συνέπειες; Να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής, να απολυθεί ο κόσμος, να βρωμίσουν οι παραλίες, τα δάση και όπου αλλού γίνετε ελεύθερο camping. Και αντί να έχουμε αύξησει των εσόδων σαν κράτος θα μπαίνουμε και μέσα κιόλας. Και ξέρεις ποιο θα είναι το αντάλλαγμα από τις άλλες χώρες; Να πάμε να πράξουμε κάτι όμοιο στην χώρα τους, να μας ρίξουν 200 ευρώ πρόστιμο και να πάμε και αυτόφωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ας αφήσουμε όμως και την τοπική κοινωνία της Ελαίας να μας πει την γνώμη της. Εκείνοι ΣΙΓΟΥΡΑ τους θέλουν. ΟΥΔΕΙΣ ΟΜΩΣ καλεσε αυτην την πλευρα να μιλήσει στην σύσκεψη πρίν ενα μηνα. Μαζευτηκαν Λιμενικό (αναθεμα και αν εχει αποψη) Οι επιχειρημαίες ο δήμος. Κατι απο εδω κατι απο εκει, ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΙ στην δασικη υπηρεσια, δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

    Τελικά χρειάζεται ένας δήμαρχος σαν τον Χρονόπουλο της Ζαχαρως...... ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Για να δεις ποσοι Νικολάκηδες θα σφίξουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πρώην είπα να μην ξαναγράψω τίποτα, αλλά όταν μου έχεις σαν πρότυπο τον Χρονόπουλο της Ζαχάρως, που έχει διαπράξει του κόσμου τα εγκλήματα (παράνομη οπλοκατοχή, πορνεία κτλπ) είσαι άξιος της μοίρας σου. Και κάτι τελευταίο η Ελλάδα δεν έχει οδηγηθεί τυχαία εδώ που βρίσκεται, όταν υπάρχουν άνθρωποι (σαν και εσένα) να πρεσβεύουν απόψεις, που μπορώ να τις χαρακτηρίσω και αναρχικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγνώμη αλλα θα επέμβω. Τι σχέση έχει ρε Βασίλη η βούρτσα με την ....
    Ο άνθρωπος σε συνέντευξη του το 2007 τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου camping. Τι σχέση εχουν οι παράνομες οπλοφορίες πορνείες και λοιπά που λες.
    Δηλαδή θα ήμασταν καλοί μόνο αν εξυπηρετούσαμε τα οικονομικά συμφέροντα 3 επιχειρηματιών; Όχι ρε φίλε. Εμείς είμαστε με τον απλό πολίτη που διώκεται από παντού και σε όλους τους τομείς της ζωής του.

    Αφήστε ρε τον κόσμο να κάνει διακοπές. Αφήστε τον να περάσει 10 - 15 μέρες ξέγνοιαστα. Μην του φερόσαστε σαν αρπακτικά γεράκια. Γιατί θα πρέπει διαρκώς να έχει νταβατζήδες στην τσέπη του;

    Εσυ είσαι επιχειρηματίας, πας να διασφαλίσεις έσοδα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό.
    Αλλα δεν μπορείτε τρεις να κουμαντάρετε μια κοινωνία. Όσο για τον Χρονοπουλο συμφωνώ με τον πρώην μας ότι ο άνθρωπος δεν μασάει τίποτα. κοιτάει το κοινό καλό και οχι το καλό τριών επιχειρηματιών. Και Μπράβο του. Είναι δήμαρχος με πολύ μεγάλα μπαλάκια στο παντελόνι του.

    Δέχομαι και πείθομαι με μια τοποθέτηση με επιχειρήματα όπως του πρώην μας αλλά και του Δασολόγου.
    Είδα επιχειρήματα και πείστηκα.
    Απο σένα δεν είδα τίποτα παρά κάποια πράγματα στον αέρα. Αερολογίες χωρις να στηρίζονται πουθενά, παρά μόνο στην τσέπη σου. Λέω ψέματα;
    Προσπάθησες να συκοφαντήσεις τους ελεύθερους κατασκηνωτές λέγοντας ότι κάνουν διακίνηση ναρκωτικών. Γιατί ρε φίλε; Στην επιχείρηση σου έρχονται Παναγίες; Εκει δεν μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών οι πελάτες σου; Θα σου ζητήσουν την άδεια; Και για να μην παρεξηγηθώ αν γίνεται κάτι τέτοιο γίνεται με άγνοια σου.
    Για αν δεις πόσο εύκολα καταρρίπτονται οι χαζομάρες που πουλάτε εσείς οι επιχειρήσεις camping. Εσυ ποιο camping έχεις; Της Κυπαρισσίας; ή της Πρώτης; Γιατί για του Θολού Ηλείας λίγο χλωμό το κόβω...

    X-treme

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βαριέμαι να δω ποιος είπε τι, οπότε θα απαντήσω γενικά.
    Προσωπικά, πέραν του συμβολικού ποσού που προαναφέρθηκε, πρόθυμα θα πλήρωνα και προστασία στους θιγόμενους ιδιοκτήτες κάθε λογής καταλυμάτων προκειμένου να κάνω ελεύθερο camping με την ησυχία μου, και να καθαρίζουν αυτοί για πάρτη μου όποτε έρθει η αστυνομία να ζητήσει τα ρέστα. (Εύκολη η δουλειά του προστάτη εν προκειμένω: μπορεί απλώς να μην καλέσει την Αστυνομία in the first place!)

    Noμίζετε ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας κονσέρβες που φέραμε από το σπίτι και ότι δεν τρώμε σχεδόν κάθε μέρα σε ταβέρνες?
    Νομίζετε ότι οι σκηνές έχουν ψυγειοκαταψύκτες και ότι δεν αγοράζουμε καθημερινά πάγο-νερά-αναψυκτικά-φρούτα-παγωτά-σάντουιτς +/- μπύρες-τσιγάρα-καφέδες-εφημερίδες?
    Νομίζετε ότι αν επιτρεπόταν το ελεύθερο camping ξαφνικά θα γέμιζε η Ελλάδα σκηνές? Ότι δηλαδή υπάρχουν λαοθάλασσες που θέλουν να κάνουν free camping και αυτό που τους κρατάει είναι ο νόμος? (Και επειδή αναφέρθηκαν και τα ναρκωτικά, και εκεί το ίδιο ισχύει: όσοι δεν κάνουμε χρήση ναρκωτικών είναι επειδή ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ, όχι επειδή απαγορεύεται!! Και αντίστροφα. Α! Και αν νομίζετε ότι είμαστε μεγαλέμποροι ναρκωτικών και θέλετε να μας διώξετε για να λύσετε το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, κάντε μια βόλτα σε σουίτες και κότερα και high society, να δείτε εκεί ναρκωτικά που διακινούνται αλλά κάνετε τουμπεκί ψιλοκομμένο.)
    Η ελεύθερη κατασκήνωση δεν είναι ούτε μόδα ούτε λύση ανάγκης που ευδοκιμεί σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, την οποία άλλοι την έχουν (και κάνουν όπως κι αν έχει ελεύθερη κατασκήνωση) και άλλοι απλά όχι(και ούτε κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση, ούτε πρόκειται να κάνουν ποτέ, ακόμα και αν τους πληρώσεις). Με λίγα λόγια, η στήριξη της τοπικής κοινότητας και κοινωνίας, ΔΕ θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού κατασκηνωτών, ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΗΔΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Αντίθετα, το αποτέλεσμα που θα είχε θα ήταν να μας παρέχετε τα μέσα ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε τη φύση, που είναι αρχή του 99,9% εξ ημών, π.χ. με το να υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων και κάδοι ανακύκλωσης και τακτικά δρομολόγια των απορριμματοφόρων του Δήμου.
    Καλά μυαλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ονομάζομαι Κώστας, και δε με ενδιαφέρει η τσέπη κανενός επιχειρηματία και κανενός δημάρχου. Μου αρέσει το οργανωμένο κάμπινγκ και το ελεύθερο δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, γιατί το θεωρώ λίγο δύσκολο για έναν Αθηναίο σαν κ εμένα. όμως θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε ΑΝΘΡΩΠΟΥ είτε Ελληνα, είτε Ρομά είτε οποιυδήποτε να μπορεί να στήσει το τσαρδί του όπου βρει ελεύθερο χώρο. Θα συνεχίσω να κάνω οργανομένο κάμπινγκ, αλλά ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση ούτε το τελευταίο κάμπινγκ στον κόσμο να είναι, να επισκευτώ ένα από αυτά που έχετε στην Ηλεία γιατί πείστηκα ότι δεν πρόκειται να με αντιμετωπίσετε σαν άνθρωπο, αλλά σαν ευρώ.Και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει. Γιατί οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζετε τους υπόλοιπους εργαζομένους σαν γεμάτα πορτοφόλια έτοιμα για άρμεγμα. Ουστ!Ξέρω καλά πως ούτε τεκμηρίωσα την άποψή μου, ούτε θα πείσω κανένα. Ξέρω όμως ένα απλό πράγμα, που "ανθρώπους" σαν κ εσένα σας πονάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.Από εμένα, τους φίλους μου και την οικογένειά μου, και από άλλους κατασκηνωτές που μπορώ να επηρεάσω, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε Κώστα πρωτα να σου πω ότι το Φιλιατρά News είναι Μεσσηνιακό blog.
    Οπουδήποτε στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες που έχουν camping σε βλέπουν σαν ευρώ. Απλά δεν το έχεις καταλάβει. Γιατί γι αυτούς είσαι σκέτο ευρώ. Θέλουν από σένα να τα πάρουν.

    Γράφεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ το Ελεύθερο camping... Γιατί δεν το δοκιμάζεις φέτος. Κάνε την αρχή. Ζήτα την βοήθεια όπου χρειαστείς από τους άλλους Ελεύθερους κατασκηνωτές. Θα σε βοηθήσουν. Θα δεις μια αλληλεγγύη ανάμεσα σας.
    Κάντο μια φορά έτσι για την εμπειρία και αν δεν σου αρέσει τότε μην το ξανακάνεις. Αλλα νομίζω ότι κάνεις δεν μπορεί να είναι αρνητικός για κάτι που δεν δοκίμασε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σόρρυ για το μπέρδεμα, μάλλον αυθόρμητα μου βγήκε η Ηλεία...λόγω κακών αναμνήσεων ίσως...Τέσπα, ίσως αν προκύψει η κατάλληλη συγκυρία κ παρέα, να το δοκιμάσω, απλά δεν μπορώ να στερηθώ κάποιων ανέσεων που μπορεί να μου προσφέρει ένα σωστό οργανομένο κάμπινγκ, και να ξεφορτωθώ κάποια άγχη, όπως ιατρείο, φρέσκο νερό κλπ...Ακόμα κ όταν πήγα σκηνάκια με το στρατό, είμασταν καλύτερα κ από οργανομένο κάμπινγκ, με ηλιοντους, μαγειρία, ΚΨΜ, σκηνή για τάβλι κ τηλεόραση, κλπ...Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να σας συναντήσω κάποια στιγμή έξω στην αληθινή φύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λοιπόν θα σου περιγράψω μια σκηνή που έγινε πριν 3 χρόνια στο δάσος της Ελαίας. Είχαν έρθει κάτι φίλοι και ήθελαν να κάνουν Ελεύθερο κάμπινγκ. Ήταν 3 ζευγάρια με 3 αυτοκίνητα.
    Είχαν στήσει τις σκηνές τους κάνοντας ένα πολύ μικρό χωριό. Με ξεχωριστή σκηνή για μαγείρεμα, ξεχωριστές σκηνές με χημικές τουαλέτες και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα για να περάσουν όμορφα. (τάβλι κάποια επιτραπέζια κλπ κλπ)

    Με παίρνει τηλέφωνο ο φίλος μου και μου λέει είμαστε Ελαία πάρε την γυναίκα σου και έλα να σας δούμε κλπ κλπ.
    Πήρα τη σύζυγο, πήγαμε (απόγευμα αυτό) και εκει καναμε μπανιο καθήσαμα σαχλαμαρίσαμε τα είπαμε όσπου πήγε χωρίς να το καταλάβουμε 11:30 το βραδυ.

    Ενω ολη η παρέα είχαμε έρθει σε εύθυμη διάθεση γιατί περνούσαμε πολύ καλά, λεω παμε να φύγουμε γιατί σχεδόν ξημερώσαμε.
    Που θα πας τώρα θα φύγεις;;; Κάτσε έχουμε διασκέδαση τώρα. Δεν κατάλαβα τι εννοούσαν ώσπου έβαλαν τα τρία αυτοκίνητα δίπλα δίπλα και βάλανε Greca FM και στα 3 αυτοκίνητα για να παίζει κοινό τραγούδι.

    Είχαν εφοδιαστεί με ουισκάκι κοκα κόλες ξηρούς καρπούς και μέσα σε 20 λεπτά ξεκίνησε ένα party άνευ προηγουμένου. O ένας από τους 3 άντρες είχε τα γενέθλια του και δεν το ήξερα.

    Να μην στα πολυλογώ ξεκινήσαμε ενα party που έγραψε ιστορία.
    Το τι τραγούδια ακούγαμε όλη νύχτα και διασκεδάζαμε; Βάλε να ακούσεις λίγο Greca Fm και θα καταλάβεις: www.greca994.gr

    (σε βάζω μέσα στο κλίμα για να καταλάβεις πολλά)

    Δυο τρεις παρέες πιο κει που είχαν ενημερωθεί πολύ νωρίτερα για το τι θα συνέβαινε το βράδυ και βλέποντας πόσο καλά περνάγαμε ήρθαν και εκείνοι μαζί μας και το party μεγάλωσε. 8 εμείς (6 εκείνοι και δυο εγώ με την γυναίκα μου) και η διπλανοί και καμιά 12αριά άτομα οι δίπλα... Μιλάμε για περίπου 18 με 20 άτομα. Δεν τους μέτρησα βέβαια αλλά ήμασταν πολλοί εκεί. Χοροί τραγούδια ποτά, πήγε η ώρα 5 το πρωί που το διαλύσαμε.

    Περάσαμε κάτι παραπάνω από τέλεια. Δεν το φαντάζεσαι. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς αν το φανταστείς. Από τις 11:30 μέχρι τις 5 το πρωί γινόταν ο χαμός με τέρμα την μουσική, χορό, εξαντληθήκαμε.
    Ποια club και αηδίες. Κάνε ένα party σε ένα ανοικτό χώρο με την μουσική που γουστάρεις έχοντας την παρέα σου και κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς περιορισμούς, χωρίς σιωπητήρια και άλλες αηδίες του οργανωμένου και μετά έλα να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
    Μάλλον θα μου πεις μάγκα είχες απόλυτο δίκιο.

    Αν θες ξαναδιάβασε την ιστορία που σου περιέγραψα και προσπάθησε να στήσεις στο μυαλό σου το όλο αυτό το σκηνικό για να πάρεις μια γεύση.

    Τι λες??? Περάσαμε χάλια;;; Περάσαμε καλά; Περάσαμε SUPER;;; ή Περάσαμε τέλεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. με αυτά που λες, δίνεις λαβή στον φίλο μας, τον Βασίλη, για σχόλια περί τουρισμού και κατανάλωσης στα ντόπια μαγαζιά...
    Κοίταξε να δεις, αν σου έλεγα ότι ψήσαμε σουβλάκια, στήσαμε χορούς και μουσικές στα σκηνάκια παρέα με αξιωματικούς κλπ, θα με πίστευες?Ή αυτό μήπως σημαίνει ότι όλα τα σκηνάκια που κάνουν στο στρατό είναι έτσι?Μπορεί να σου φανεί ατυχές το παράδειγμα, αλλά ήταν για εμένα η αφορμή να γίνω κάμπερ...έστω οργανωμένος. Φίλε μου, εδώ στην Αθήνα, ζούμε με το φόβο μήπως μας λείψει τπτ, και δεν είναι εύκολο να το αποβάλλεις.Όπως είπα, αν τύχει και ψηθεί η παρέα, ίσως συμβεί και αυτό, προς το παρόν, πανέμορφο αυτό που περιγράφεις, αλλά κάθε πότε συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. είμαι ελευθερη κατασκηνωτρια κυριως των βουνων. Σχετικά με τα παραπάνω θα συμφωνησω με τους υπερμαχους του ελευθερου καμπιν με εξαιρεση το παρτακι που περιγραφηκε... οταν ειμαστε στη φυση καλό ειναι να ζουμε φυσικά! θα καταλαβαινα ενα παρτυ αν αυτό γινοταν με φυσικα μεσα - μια κιθαρα και καποιες φωνες.. Το να παιζουν ηχεια αυτ/των στη διαπασων ειναι λίγο μακρια από αυτό που στο μυαλο μου ως ελευθερη κατασκηνωση στο φυσικό περιβαλλον και σε επαφη με αυτό

    Φιλικά
    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.