Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Χωρίς καντίνα φέτος το Στόμιο Φιλιατρών;

Βόμβα μεγατόνων έσκασε πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Τριφυλίας, όταν έφτασε έγγραφο της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται» η εγκατάσταση και λειτουργία καντίνας στο Στόμιο Φιλιατρών, στη μοναδική και γραφική παραλία των Φιλιατρών, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν την καθαρή ακτή και τη θάλασσα.

Το θέμα αυτό αναμένεται να .......

προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα Φιλιατρά και τη γύρω περιοχή, αφού χωρίς την καντίνα, ουσιαστικά, η παραλία είναι «άδεια»…

Μάλιστα, καντίνα στο Στόμιο λειτουργεί κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας τους λουόμενους και προσφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της περιοχής.

Η.Γ. Στήλη Αδιακρίτως στο θάρρος

12 σχόλια:

  1. Ναι μεν εξυπηρετεί τους λουόμενους αλλά για ποια προστασία περιβάλλοντος μας λέτε όταν έχουν μετατρέψει το στόμιο στην πιο βρώμικη παραλία της περιοχής.? Πέρυσι η καντίνα όταν έκλεισε άφησε για το χειμώνα ενθύμιο ένα βουνό από σκουπίδια τα οποία τα μισά κατέληξαν στη θάλασσα και τα άλλα μισά κάτω από την άμμο..Ας είναι καλά κάτι παιδάκια του δημοτικού που την καθάρισαν προχτές.

    Σχετικό link:
    http://filiatranews.blogspot.com/2011/06/blog-post_6570.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ......Καμμία ενέργεια για προστασία περιβάλλοντος,απο σκουπίδια,και απο ανθρώπους.Και όσο για το γραφική!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΜΟΛΗΨΙΑ ΡΕΕΕΕΕ....
    Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ10 Ιουνίου 2011 στις 9:12 μ.μ.

    Επειδή ο γράφων έγραψα και το συγκεκριμένο σχόλιο στην εφημερίδα, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει.
    Το ερώτημα που ετέθη με το σχόλιο είναι αν θα λειτουργήσει ή όχι καντίνα αυτό το καλοκαίρι στο Στόμιο.
    Κάνω και μια μικρή διόρθωση: Το αν θα λειτουργήσει καντίνα ή όχι στο Στόμιο δεν οφείλεται σε "απαγόρευση" -έτσι ξερά- της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες που είχαμε, αλλά στο γεγονός ότι η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας με έγγραφό της προς τον δήμο Τριφυλίας αναφέρει τί και πώς πρέπει να γίνει, με ποιές διαδικασίες και από ποιές Αρχές και Υπηρεσίες "περνά" το θέμα για την καντίνα. (Αναλυτικό ρεπορτάζ θα υπάρχει στο φύλλο του Σαββάτου 11 Ιουνίου στο "Θ").
    Εκείνο που αυτή τη στιγμή θεωρώ πως προέχει είναι αφενός μεν να λειτουργήσει η καντίνα εξυπηρετώντας τους λουόμενους και αφετέρου, βεβαίως, και να προστατεύεται η θαλάσσια και παράκτια ζώνη στην περιοχή.
    Για φανταστείτε, στην απευκταία αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιθανή περίπτωση, να μην λειτουργήσει φέτος καντίνα στο Στόμιο, ποιά θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει; Δε θέλω να γίνω μάντης κακών και δυσάρεστων αλλά πολύ φοβάμαι πως η εικόνα της παραλίας αυτής που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον θα είναι "χλωμή". Δε λέω τραγική για να μη βαρύνω την ατμόσφαιρα. Ο κόσμος θα βρει διέξοδο σε άλλες κοντινές παραλίες αφού δεν θα μπορεί να πιεί ούτε ένα μπουκαλάκι νερό και ποιός μπορεί να εγγυηθεί την καθαριότητά της; Όταν λειτουργεί καντίνα, έστω και για λόγους "αισθητικής" του χώρου, και καλαθάκια μπαίνουν και τα σκουπίδια μαζεύονται. Αν δεν είναι η καντίνα, ποιός μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα είναι μια "χύμα" κατάσταση;
    Επειδή κι εγώ επικέπτομαι το Στόμιο, δεν έχω διαπιστώσει να είναι η πιο βρώμικη παραλία της περιοχής, όπως γράφει το πρώτο σχόλιο. Νομίζω πως αυτό είναι υπερβολικό.
    Για, δε, το δεύτερο σχόλιο, μήπως είναι τελείως "ισοπεδωτικό";
    Και, εννοείεται πως είναι γραφική, με την καλή του όρου έννοια και όμορφη παραλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΩ ΠΗΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ Η" ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ... ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.... ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΚΡΗΦΟ... ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΝΑΚΑΛΗΠΤΟΝΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή Κύριε Γιαννόπουλε, θέλετε να πείτε πως το έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, όρίζει τις προδιαγραφές και τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας της εκάστοτε καντίνας στην εκάστοτε παραλία????
    Κι αν είναι έτσι, που είναι η απαγόρευση?
    Γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως η άναρχη διαχείριση των ακτών μας από ιδιώτες δεν μας πειράζει, και μας πειράζει η οργανωμένη διαχείρισή τους και μάλλιστα από μία υπηρεσία αξιοσέβαστη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης να προσθέσω μιας και το θυμήθηκα. Ο τιμοκατάλογος της εν λόγω καντίνας μέχρι πέρυσι, ήταν το πλέον παράλογο σημείο της. Γιατί ναι πρέπει οι λουόμενοι να πιούν ένα δροσερό καφεδάκι, να εξυπηρετηθούν, να διασκεδάσουν με τις ωραίες μουσικές, αλλά μην τους γδέρνουν κάποιοι επιτήδιοι κι όλας, με άλλοθι το μονοπώλιο... ενδεικτικά αναφέρω φρεντοτσίνο 4€ , παγωτό γρανίτα 1,5€, με αντίστοιχη τιμή περιπτέρων πανελαδικά 1€!
    Ωραίο το στόμιο, γραφικό, αλλά δεν είναι και η ψαρού της Μυκόνου, ωραία η καντίνα, αλλά θα μπορούσε να γίνει ομορφότερη, να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον, και να προβάλει πάνω από όλα τον σεβασμό του λουόμενου και όχι την εκμετάλλευσή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O ανώνυμος στις 10 Ιουνίου 2011 10:00 μ.μ. το είπε σωστά.
    ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ Η" ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ... ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ....

    Αναλύστε το λίγο και θα δείτε ότι έχει δίκιο. Ποιος είχε την καντίνα στο Στόμιο, Ποιος είχε την καντίνα στον λαγκούβαρδο...... και θα βγάλετε άκρη. Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Και αν δημοπρατηθεί για να γίνει τελικά η καντίνα φοβάμαι προβοκάτσια. Όπως τα περσινά με τα δήθεν μολυσμένα νερά με τα δήθεν ψόφια ζώα....
    Θυμηθείτε και λίγο. Εγώ θα σας τα πω όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρωτα απ ολα.Αρχαιολογικος χωρος γιατι και που???Εχει αρχαια και τοσα χρονια δεν τα εχω δει??Δευτερον το αν ειναι η οχι μια παραλια καθαρη δεν εξαρτατε απο την λειτουργια καντινας η οχι και απο τον επιχειρηματια μονο,υπαρχει και δημοτικη αρχη!Υμαρτον!Κανενας συμβουλος δεν παει για μπανιο?Εδω θα μου πεις μεσ την πολη και μες τα μουτρα τους ζευει ο τοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ηλία,
    Τόσα χρόνια σχεδόν κανένας από τους καντινίεριδες, και όχι μονο στο ΣΤομιο, δεν σεβάστηκε τα λεφτά που έβγαλε, λόγο του φυσικού κάλους. Πέρα από τα σκουπίδια που ανέφερε κάποιος φίλος πιο πάνω η όλη αισθητική ήταν πανηγυριτσίδικη, να το πω έτσι. Οπότε ναι στις καντίνες αλλά με πολλές δεσμέυσεις από τους επιχειρηματίες. ¨οσο για την μουσική DP, αν και τι μας αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό,η ένταση της καντίνας ήταν τουλάχιστον υπερβολική.....η πιο σωστή καντίνα αισθητικά και σε επίπεδο καθαριότητας ήταν αυτή στον αγιαννάκη, που είναι και η πρώτη που άνοιξε φέτος.
    ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. SYMFWNO MAZI SOY D.P SE PARAKOLOYUW STO TI GRAFEIS KAI STA PERISOTERA EIMAI SYMFWNOS MAZI SOY...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρεμβαίνω ξανά, απλώς για να σημειώσω πως:

    1)Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα (το αναδημοσιεύει και το Filiatranews) με το έγγραφο της ΛΗ' ΕΠΚΑ, από το οποίο δίδονται απαντήσεις στα ερωτήματα των σχολίων του D.P. Όσο για την "απαγόρευση", από το προηγούμενο σχόλιό μου, έχω δώσει διευκρινίσεις για να γίνει αυτό κατανοητό.
    2) Για το εάν είναι ή όχι Αρχαιολογικός ο συγκεκριμένος χώρος που λειτουργεί η καντίνα, αυτό μένει να απαντηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν γνώση του συγκεκριμένου ΦΕΚ με το οποίο και χαρακτηρίστηκε ο Αρχαιολογικός Χώρος Στομίου. Προσωπικά, αν θέλετε την άποψή μου, τελείως αυθαίρετη ωστόσο, εκτιμώ πως στην συγκεκριμένη παραλία τί είδους Αρχαιολογικός Χώρος να είναι;
    3)Για την καθαριότητα, τις τιμές, τη μουσική και κάθε τί άλλο που σχετίζεται με τη λειτουργία της καντίνας (της κάθε καντίνας) υπάρχουν αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες να ελέγχουν. Αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αυτό είναι άλλο θέμα.
    Για το συγκεκριμένο όμως, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Αυτή, των ιδιοκτητών της κάθε καντίνας. Αν οι ίδιοι δε φροντίζουν από μόνοι τους για την καθαριότητα και την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, τί να σας πω? Για, δε, τις τιμές, και για αυτές υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις.
    4) Το κρίσιμο θέμα είναι, αν θα λειτουργήσει ή όχι καντίνα φέτος στο Στόμιο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό αναδείξαμε με τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα. Όπως γράφω στο σημερινό δημοσίευμα, φαίνεται πως φέτος δεν θα λειτουργήσει καντίνα. Όχι για λόγους "απαγόρευσης", αλλά επειδή με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις γνωστές παθογένειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, εκτιμώ πως ακόμη και την Τρίτη να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι να γίνει η διακήρυξη της δημοπρασίας, η ίδια η δημοπρασία και να εγκατασταθεί και λειτουργήσει η καντίνα, θα έχει περάσει, δυστυχώς, το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.