Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η νέα φοροκάρτα. “Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα”

Ακόμα και διαφημίσεις στην πίσω όψη τους, θα μπορούν να έχουν οι νέες κάρτες αποδείξεων, κατ’ επιλογήν των τραπεζών που θα τις διανέμουν –και εφόσον τις εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών.

H νέα κάρτα αποδείξεων θα ......

έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, τόσο στο μέγεθος (8,5 Χ 5,4 εκατοστά), όσο και στην όψη.







Η Εμπρός όψη της κάρτας



Θα έχει 19 ψηφία, εκ των οποίων τα 9 πρώτα θα είναι πάντοτε τα ίδια για όλες τις κάρτες (930090766), τα 2 επόμενα θα δείχνουν ποια τράπεζα χορήγησε στον πολίτη την κάρτα, ενώ τα τελευταία 10 θα είναι ο αύξων αριθμός, που θα καθιστά κάθε κάρτα μοναδική.

Τα τελευταία 10 ψηφία αυτά θα είναι τυπωμένα με μεγάλα και ευανάγνωστα ψηφία, για να μπορεί να γίνει χρήση τους ακόμα και από ηλικιωμένα άτομα με … αδύναμη όραση.

Επίσης στην εμπρός πλευρά της, εκτός από τον τίτλο "Κάρτα αποδείξεων" και τον αριθμό, θα γράφει το σλόγκαν «Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα».

Η πίσω όψη



Στην πίσω πλευρά θα υπάρχει μαγνητική ταινία, για να περνά από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στα καταστήματα.

Για την ενεργοποίησή της, ο κάτοχος θα πρέπει να μπει στο ίντερνετ, στη διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta. Εναλλακτικά η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει με αποστολή SMS στο 54053 αναγράφοντας το ΑΦΜ, αφήνοντας κενό και συμπληρώνοντας τον μοναδικό 10ψήφιο.

Πώς θα χρησιμοποιείται η κάρτα

Οι κάρτες αποδείξεων θα κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Ιούνιo και η χρήση τους θα είναι προαιρετική. Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν, μέχρι και 3 κάρτες αποδείξεων τον μήνα, είτε για ιδία χρήση είτε για τις αγορές που θα πραγματοποιούν τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας του.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα αποθηκεύει τις συναλλαγές που θα πραγματοποιεί με αποδείξεις κάθε συναλλασσόμενος, χωρίς να αναγράφεται πάνω της πάντως το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του κατόχου, για λόγους διασφάλισης του προσωπικού απορρήτου.

Οι πολίτες θα προµηθεύονται, χωρίς κόστος, από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα µέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές του και στη ΓΓΠΣ, για να εξασφαλίσει χωρίς το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, χωρίς να συλλέγει ο ίδιος τις αποδείξεις. Αν ο φορολογούνενος έχει κωδικούς στο taxisnet, θα µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και θα ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Αλλοιώς θα απευθύνεται στα ΚΕΠ.

Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα ηλεκτρονικών πληρωμών (ΡΟS) που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες και θα ενημερώνεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν και µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ η οποία, αφενός, θα πιστώνει τις αποδείξεις στον λογαριασµό αφορολογήτου κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.