Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων εντάσσεται σε μια σειρά πολιτικών για την θωράκιση και την ανάπτυξη του αγροτικού εισοδήματος, τη ΝΔ να συμφωνεί με την σύστασή του αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται, και τα υπόλοιπα κόμματα επίσης να διαφωνούν, το νομοθέτημα ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία.
«Τα προβλήματα δεν τα λύνει, θα πρέπει να ........
γίνει συνδιαμόρφωση για να φτάσει στην καλύτερη δυνατή λεπτομερειακή νομοτεχνική αρτιότητα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως θα μελετηθούν σοβαρά οι προτάσεις όλων των πτερύγων ώστε να βελτιωθεί περισσότερο. Ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε να θεσμοθετηθεί η συμβολαιακή γεωργία με ρήτρες και ποινές για κείνους που δεν την υλοποιούν και στη χώρα μας ώστε να προστατευθεί το αδύναμο μέρος της συναλλαγής που είναι ο αγρότης.
Πρόκειται για αναγκαίο και στοιχειώδη εκσυγχρονισμό υπέρ του αγρότη όπως είναι και το Μητρώο, τόνισε ο υπουργός. Τέλος δήλωσε ότι ελπίζει στην ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι των νομοσχεδίων για τους συνεταιρισμούς για την πολιτική γης κ.α., και από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την ελληνική γεωργία σε ένα ενιαίο κείμενο.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης συμφώνησε με την σύσταση Μητρώου «η αποτελεσματικότητα του οποίου όμως θα είναι άρρηκτα δεμένη με αυστηρούς ελέγχους», διαφώνησε όμως με τον τρόπο που αυτό θεσμοθετείται γιατί - όπως είπε - χωρίς ελέγχους θα γίνει μέσο αύξησης της γραφειοκρατίας και της παραβατικότητας των ανθρώπων της αγοράς. «Ρίχνουμε νερό στο κόσκινο», όπως είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για επικοινωνιακή, περισσότερο, παρά ουσιαστική πρόταση.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είπε πως με αυτό η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον αγρότη όταν λέει ότι τον προστατεύει αφού (σ.σ. το νομοσχέδιο) δίνει ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση στον καπιταλιστή - έμπορο και τον παρασιτικό του ρόλο, ενώ ούτε καν τον τιμωρεί όταν είναι παραβάτης.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος μίλησε για στρεβλώσεις της αγοράς και της γεωργικής οικονομίας τονίζοντας πως «διακατέχεται από ένα εμπορομεσιτικό αεριτζίδικο κεφάλαιο».
Η Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η ρύθμιση της αγοράς είναι αναγκαία, όμως στο νομοσχέδιο δεν υποστηρίζονται οι αγρότες αλλά ενισχύονται τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.