Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κόβουν το κάπνισμα οι μαθητές

Λιγότεροι μαθητές καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα».

Ειδικότερα σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.

Ωστόσο ο αριθμός των μαθητών που ..........

καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρουσιάζει μείωση. Τότε κάπνιζε το 35% των εφήβων.

Ωστόσο, το 22% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά σήμερα δεν θεωρείται καθόλου μικρό, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το 8% των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά στην ηλικία των 13 ετών.

Ιδιαίτερο ρόλο για το κάπνισμα διαδραματίζει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα αυξάνονται κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, είναι διπλάσιες εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, πενταπλάσιες εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες, ενώ είναι τετραπλάσιες εάν πίνει καφέ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ομάδα μαθητών του 15ου Λυκείου Πειραιά, με σύνθημα "Δεν θέλω να γίνουν τα όνειρά μου καπνός", που κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη σχέση τους με το κάπνισμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το βάρος στην πρόληψη, σε εκείνες τις ηλικίες όπου η προσωπικότητα ακόμη διαμορφώνεται» τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του καπνίσματος.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.