Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Καραμπάτος: “Συμμετοχή σε Διεθνή Συνάντηση Εργασίας για το ελαιόλαδο

Στην Ιταλία (Rimini, 20-21 Φεβρουαρίου 2011) μετέβη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διεθνή Συνάντηση Εργασίας εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ιταλικού Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου Citta dell’Olio κ. Enrico Luppi, που ήταν και οργανωτής.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, συμμετείχαν 4 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία) και συζητήθηκαν πολλά θέματα με κυρίαρχο τις εξελίξεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές αύξησης της κατανάλωσης ελαιολάδου, πρωτίστως στις Μεσογειακές χώρες αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Ακούστηκε ο προβληματισμός και τα ερωτήματα ..........

των συμμετεχόντων και παρουσιάστηκε το νέο σχήμα «Συνομοσπονδία Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου και Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου» στο οποίο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα συμμετέχει ως επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας. Παρουσιάστηκαν επίσης ο τρόπος λειτουργίας και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από αυτό το νέο σχήμα και συμφωνήθηκε στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας να διαδέχεται η μια ελαιοπαραγωγική χώρα την άλλη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, εκτίμηση του Επιμελητηρίου είναι ότι η Μεσσηνία εξασφάλισε στο νέο σχήμα μια θέση συντονιστή που θα της επιτρέψει αφενός να είναι παρατηρητής των τεκταινομένων στην αγορά και στον τομέα του ελαιολάδου εκ των έσω και αφετέρου να έχει όφελος μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2012 σε συνεργασία με τα επίσημα μέλη της Συνομοσπονδίας Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου.

1 σχόλιο:

  1. Δελτίο Τύπου

    Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών –Ίδρυμα Βούρου –Ευταξία και ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου οργανώνουν την Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 19.30 μμ. διάλεξη του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Γρήγορη Χαλιακόπουλου με θέμα:

    «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880): Ο Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου».

    Με τη διάλεξη αυτή ο κ. Γ. Χαλιακόπουλος θα παρουσιάσει τον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος διακόσμησε τον τρούλο του Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον τον 19ο αιώνα.

    Ο Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου καταγόταν από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Σταύρος Μπρουμίδης, ενώ η μητέρα του Άννα Μπιανκίνι ήταν Ιταλίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ως γιος έλληνα πολίτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό, πολιτογραφήθηκε και αυτός Έλληνας. Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε στην Academia di San Lucca όπου και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών. Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Baron Camuccini και γλυπτική με τους Canova και Thorwaldsen. Έμαθε τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώθηκε αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των φθαρμένων από τον χρόνο αριστουργημάτων του Ραφαέλο.

    Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κων/νος Μπρουμίδης έφθασε στη Νέα Υόρκη, η οποία ήδη αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, η μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του συνάντησαν εύφορο έδαφος και αναδείχτηκε σύντομα σε τόσο σημαντικό ζωγράφο, ώστε τρία χρόνια αργότερα, το 1855, να αναλάβει τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου. Επρόκειτο για ύψιστη τιμή, δεδομένου ότι το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία και συμβολίζει για τους Αμερικανούς τις έννοιες της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Το γεγονός ότι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα κτήριο μεγάλης συμβολικής αξίας για την χώρα που τον υποδέχτηκε και τον αναγνώρισε, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο του.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, ώρα 19.30 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.