Τι θα ισχύσει στο νέο φορολογικό
Τις τελευταίες πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο, κυρίως αυτές που αφορούν το αυτόφωρο και γενικότερα τις ποινές, βάζει το οικονομικό επιτελείο και εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας θα παρουσιαστεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά τις ..........
αντιδράσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν το αυτόφωρο, υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών βρήκαν τη χρυσή τομή και πλέον θα ενεργοποιείται για αδικήματα μέχρι και πέντε έτη πίσω (αν αφορά κακουργηματική πράξη) και όχι ανεξαρτήτως τελέσεως του αδικήματος όπως επιθυμούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ το αυτόφωρο μπορεί να ισχύει για πέντε έτη από την τέλεση του αδικήματος. Για οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ το αυτόφωρο θα ενεργοποιείται μέχρι και 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος.
Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, «απροσδιόριστος χρόνος τελέσεως ενός εγκλήματος -δηλαδή, ξεκινάμε σήμερα και πάμε μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια-, δεν υπάρχει πουθενά. Ως εκ τούτου, το διαμορφώσαμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει σεβασμός των θεμελίων και των δογμάτων της ελληνικής ποινικής επιστήμης».
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού προκειμένου να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη, φορολογικό διαμεσολαβητή αλλά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ποινικές διατάξεις αλλά και αυτές που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ορίζουν ότι:
– Δεν επιτρέπεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους. Επίσης δεν επιτρέπεται η μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι.
– Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.
– Αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του φόρου και των προστίμων προκειμένου να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
– Αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
α) των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ),
β) για περιπτώσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των ελεγκτών για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:
– Η επιλογή των ελεγκτών γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
– Οι υποψήφιοι υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).
– Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων ανά δωδεκάμηνο ή δεκαοκτάμηνο.
– Κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης του συνόλου των κερδών των επιχειρήσεων για Α.Ε. και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 από 24% σε 20%. Παράλληλα, για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση στην επιχείρηση.
Newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.