Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας τις βασικές τομές του νέου ασφαλιστικού νόμου στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist.
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, οι επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και όσες δεσμεύονται σε διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, έχουν με βάση τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που εφαρμόζονται, σημαντικές ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που φθάνουν σε επιδότηση μέχρι και το 100% των εισφορών αυτών.
Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές .........
είναι από τις υψηλότερες που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πρόσθεσε, «σχεδιάζουμε τη μείωση τους για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εντάσσονται σε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται διαφάνεια και αποτελεσματικότητα». Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης, οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν να μειωθούν κατά 25% μέχρι το 2013, χωρίς κανένα κίνδυνο για τα οικονομικά των ταμείων.
«Το 2010 είναι ο χρόνος που έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πορεία διασφάλισης της οικονομικής ισορροπίας των ταμείων», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα ετικά αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από τη μείωση για πρώτη φορά, τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου).
Για το 2011, συμπλήρωσε, ο προϋπολογισμός προβλέπει παραπέρα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων, εξήγησε, θα επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές για μια αποτελεσματικότερη λειτουργία των ταμείων και της προσπάθειας του υπουργείου για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών.
Αναφερόμενος στους κύριους άξονες του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι βασική τομή που εισάγει είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με ενιαίες αρχές, στη θέση «ενός πολυκερματισμένου και με μεγάλες ανισότητες και δυσλειτουργίες ασφαλιστικού μωσαϊκού που υπήρχε μέχρι σήμερα».
Εστιάζοντας στα τρωτά του προηγούμενου συστήματος, έκανε επίσης λόγο για «άναρχη ανάπτυξη των ταμείων», αλλά και για «συντεχνιακή αντίληψη», που, όπως είπε, κυριάρχησε στη χώρα μας και στο συγκεκριμένο τομέα.
Όπως επισήμανε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός, με τη νέα δομή διαχωρίζεται πλήρως το προνοιακό μέρος της σύνταξης από την ανταποδοτική σύνταξη. Συγκεκριμένα, με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, δημιουργείται μία κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις με ένα ποσό που ορίζεται στα 360 ευρώ το μήνα και χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Στο ποσό αυτό προστίθεται η αναλογική σύνταξη που είναι το αποτέλεσμα της ασφάλισης και του ύψους των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε κάθε ταμείο από τον εργαζόμενο.
Παράλληλα δημιουργείται κίνητρο ασφάλισης αφού το ποσό της σύνταξης διαφοροποιείται ανάλογα με κάθε έτος ασφάλισης αλλά και ανάλογα με το ύψος των αποδοχών ή του ασφαλιζόμενου εισοδήματος.
Σημαντική είναι επίσης η αλλαγή που επέρχεται στον υπολογισμό της σύνταξης από την βάση με την οποία υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές. Με το νέο καθεστώς η βάση υπολογισμού διευρύνεται από 1/1/2015 και μετά, σταδιακά από την πενταετία σε όλο τον ασφαλιστικό βίο.
Μία τέτοια επιλογή, εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης θα είχε ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση του τελικού ποσού σύνταξης, εάν δεν είχε προβλεφθεί η αναπροσαρμογή των αποδοχών και η επικαιροποίησή τους, συνυπολογίζοντας τις μεταβολές του δείκτη τιμών καταναλωτή και του δείκτη μεταβολής του εισοδήματος.
’λλα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η θεσμοθέτηση μίνιμουμ ποσού για τους ανασφάλιστους (360 ευρώ) και μίνιμουμ ποσού για τους ασφαλισμένους (495 ευρώ), και η ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρότερα για όσους έχουν υψηλές αποδοχές.
Ο κ. Κουτρουμάνης έδωσε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τους κλάδους σύνταξης και τη δημιουργία του ενιαίου οργανισμού παροχών υγείας, που θα γίνει με την ψήφιση νέου νόμου στις αρχές του 2011.
Στόχος της προώθησης των αλλαγών αυτών, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης, είναι η ενίσχυση του ρόλου των ταμείων, ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά για την αγορά υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας μείωση της δαπάνης, καθώς και δημιουργία ενιαίου πλαισίου παροχών για όλους τους πολίτες με ενιαίους κανόνες και δομές.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης παρατήρησε ότι «πριν ένα χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας» και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να πάρει «επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους». Ένα μέτρο που -όπως τόνισε- θα είχαμε αποφύγει «εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια».
Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει θέσει «τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ που προβλεπόταν, στο 15,5% του ΑΕΠ περίπου, για να μην ξεπεράσει η αύξηση από τώρα και μέχρι το 2060 το 2,5% του ΑΕΠ».
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.