Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους

Αντιδράσεις στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους προκαλεί το σχεδιαζόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους, καθώς οι φορείς και των δύο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για «κλειστά» επαγγέλματα.

Με βάση το Μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει και για τους δύο κλάδους να καταργήσει την ελάχιστη αμοιβή, την απαγόρευση διαφήμισης και τους γεωγραφικούς περιορισμούς για το πού μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ στους συμβολαιογράφους θα καταργήσει και τον περιορισμένο αριθμό τους.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των ελάχιστων ..........

αμοιβών για τους δικηγόρους αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» σε έναν κλάδο περίπου 45.000 επαγγελματιών που σε δύο μήνες έχει εκλογές.

Την κατάργηση έχει αποκρούσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και οι δικηγόροι επισημαίνουν όχι μόνο τον κίνδυνο υποβάθμισης της παροχής υπηρεσιών, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τα ασφαλιστικά ταμεία τους, τις εισφορές και τον τρόπο φορολόγησης, αφού χαμένο κινδυνεύει να είναι το Δημόσιο με πιθανή μείωση φορολογικών εσόδων. Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο τη θέση των ελάχιστων αμοιβών να πάρουν οι «ενδεικτικές αμοιβές» με ένα σύστημα παρεμφερές με της Γερμανίας, για να εξασφαλιστεί και η είσπραξη εισφορών.

Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για θέσπιση οικονομικού ορίου, πέραν του οποίου θα είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρων στις διαδικασίες για τη σύσταση ΑΕ (Ανωνύμων Εταιρειών) και ΕΠΕ (Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης). Βέβαιη είναι η κατάργηση των περιορισμών στη διαφήμιση των δικηγόρων που σήμερα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ θα αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, ώστε ένας δικηγόρος από την Αθήνα, π.χ., να μπορεί να δικηγορεί οπουδήποτε στην Περιφέρεια.

Το «άνοιγμα» θα επιχειρηθεί πολύ προσεκτικά, καθώς οι συμβολαιογράφοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και μπορεί να προκύψουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ παράλληλα εξαιρούνται από τις διαδικασίες «απελευθέρωσης», σύμφωνα με κοινοτική οδηγία (2006/123/ΕΕ οδηγία Bolkenstein).

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού τους. Ο «κλειστός αριθμός» και η αυστηρή επιλογή τους με διαγωνισμό δικαιολογείται από τις ευθύνες για εγγύηση των συναλλαγών, αποτελεί κοινό φαινόμενο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι είναι από διπλάσιοι έως 10πλάσιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, σε αντιστοιχία με τον αριθμό κατοίκων. Επίσης θα αρθούν γεωγραφικοί και διαφημιστικοί περιορισμοί.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.