«Προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια των Ελλήνων να στείλουμε μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητώντας «ψήφο ελπίδας και αλλαγής» και όχι ψήφο διαμαρτυρίας.
Όπως ανέφερε, εάν καθυστερήσουμε ή σταματήσουμε την πορεία προς τις μεγάλες αλλαγές θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και το πιθανότερο είναι να επανέλθουμε στο παρελθόν και σε χειρότερη ακόμη μοίρα.
Ξεφύγαμε, όπως σημείωσε, από τη .........
λαίλαπα, αλλά δεν αποκλείεται να ξαναγυρίσουμε σε αυτή.
Ζητώντας θετική ψήφο για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ώστε να έχει μία καθαρή νίκη, τόνισε πως αν από το αποτέλεσμα αδυνατίσει το κυβερνών κόμμα, ίσως υπάρξουν πολλές δυσκολίες και μία κυβέρνηση που θα θεωρείται ότι τελεί υπό την πίεση ενός εκλογικού αποτελέσματος, δεν θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση.
Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, συνδέοντάς το και με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανάλογα με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών απάντησε: «Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού». Στη συνέχεια ουσιαστικά διευκρίνισε πως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι ένας από τους παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές: «Θα πρέπει να συναθροίσουμε όλες τις εξελίξεις στη χώρα και αν βρεθούμε σε αδιέξοδο τότε ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά ή όχι». Ωστόσο, δεν απάντησε στην ερώτηση ποιες άλλες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε αδιέξοδο».
«Ο συναγερμός δεν έχει λήξει»
Ο κ. Παπανδρέου εξήρε για άλλη μία φορά τη σημασία του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσθέτοντας πως σήμερα μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού μπορούμε να ελπίζουμε και έχει φανεί το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ. Τόνισε όμως ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε έκτακτη κατάσταση ανάγκης», επαναλαμβάνοντας πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν έχουμε φύγει από τον κίνδυνο», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Δεν έχουμε φύγει εντελώς από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Είμαστε σε καλή πορεία αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε», παρατήρησε.
«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό και όσους καραδοκούν στο εξωτερικών», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πριν από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «δυο είναι οι μεγάλοι εθνικοί μας στόχοι. Η σωτηρία της χώρας και η αναμόρφωση της».
Εξέφρασε δε την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με δυνάμεις που, όπως είπε, που κρατάνε την χώρα πίσω, ενώ σημείωσε ακόμη ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά το μέλλον του τόπου.
«Όσο θα είμαστε συνεπείς θα βγούμε από την επιτήρηση το 2013»
Ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι «εφόσον είμαστε συνεπείς και είμαστε συνεπείς, το Μνημόνιο σταματάει το 2013». Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι «δύο φορές μπήκαμε σε επιτήρηση και δύο φορές λόγω των πολιτικών της».
«Ξέρω ότι με τις αποφάσεις που παίρνουμε θα φύγουμε από την επιτήρηση. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τη χώρα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε βέβαιος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που το έλλειμμα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Και αυτό γιατί, όπως είπε, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έκανε και κάνει αυτό που έπρεπε.
Σχετικά με την ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, σημείωσε ότι υπάρχει κάτι κοινό με τους δανειστές της χώρας: Και εκείνοι, όπως ανέφερε, θέλουν να σωθεί η Ελλάδα και απέδωσε την επιθυμία τους αυτή στο ότι το αντίθετο θα δημιουργούσε ενδεχομένως μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, ακόμα και στη διεθνή οικονομία. Θέλουν και βλέπουν για την Ελλάδα ανάπτυξη, αλλά ζητούν από εμάς συνέπεια. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση, υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του προέδρου του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, χωρίς, όμως, να δηλώσει ότι την υιοθετεί. Το ανέφερε, ωστόσο, ως μια δυνατότητα επανδιαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο απέδωσε στην ανεκτημένη αξιοπιστία της χώρας.
«Όχι νέα μέτρα για μισθωτούς - συνταξιούχους»
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνανταξιούχους, σημειώνοντας πως όποτε υπάρχει περιθώριο θα στηρίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αναφέροντας ως παράδειγμα το επίδομα που θα χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του έτους αλλά και τα μέτρα για τους ανέργους.
«Βεβαίως θα πάρουμε μέτρα αλλά όχι εναντίον των συνταξιούχων και των μισθωτών. Θα πάρουμε μέτρα για να πληρώσει και ο πλούσιος αυτό που του αναλογεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή το παράθυρο που πρόσφατα άφησε ανοιχτό αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν για λήψη νέων μέτρων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές».
Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων και αν ήταν αναγκαίες αυτές οι περικοπές, ενώ θα μπορούσε να χτυπηθεί η κρατική σπατάλη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε πρώτα την σπατάλη, αλλά δεν είχαμε χρόνο.
«Αρκούσε να μας είχε ακούσει η προηγούμενη κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι και το 2008 ακόμα, ο χρόνος για αλλαγές ήταν επαρκής.
Ερωτηθείς εκ νέου για χρονικό όριο αποκατάστασης των συντάξεων, απάντησε «ακόμα και πριν το 2013», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια «το γρηγορότερο, αν δουλέψουμε να αλλάξει η χώρα».
«Διαμορφώνουμε ένα σταθερό περιβάλλον ευνομίας»
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, επεσήμανε ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάνει δικαιότερη την κατανομή των φόρων και θα το νιώσει ο πολίτης το 2011».
Παραδέχθηκε ακόμη ότι η υψηλή φορολογία είναι πράγματι ένας ανασταλτικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό που ενδιάφερει περισσότερο τους διεθνείς επενδυτές είναι ένα σταθερό περιβάλλον ευνομίας.
«Αυτό κάνουμε με το fast truck, τη διαφάνεια...Και όπως βλέπετε έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ανέφερε ακόμη πως «είναι δίκαιο να φορολογείται το μέρισμα σαν κανονικό εισόδημα, και αυτό κάναμε».
Ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι σε συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, τους είπε ότι συμφωνεί στο να μειωθούν οι φόροι κατά το ήμισυ, αλλά να του εγγυηθούν ότι θα πληρώνουν όλοι. «Δεν μου το εγγυώνται», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι φόροι δεν είναι τιμωρία, αλλά κοινωνική ανάγκη.
«Όταν μπορέσουμε, λοιπόν, αυτά να τα συνειδητοποιήσουμε όλοι, τότε θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε - και μάλιστα πολύ - τους φόρους», παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε - και εν μέσω κρίσης - να κάνουμε ό,τι μπορούμε».
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έχουν αδικηθεί φορολογικά επιχειρήσεις και καταναλωτές και αν σχεδιάζει την άμεση ή έμμεση μείωση της φορολογίας τους, είπε ότι υπάρχει αδικία στο διεθνές οικονομικό σύστημα και πρόσθεσε ότι το θέμα ήταν αν «έπρεπε να σώσουμε τη χώρα ή να την αφήσουμε να καταστραφεί».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να μειώσει κατά 4% τη φορολογία των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι ο κ. Κάμερον δεν βρέθηκε μπροστά στη χρεοκοπία και μπορούσε να βγει στις αγορές και να πάρει δάνεια, ενώ εμέις δεν μπορούσαμε.
Είπε επίσης ότι αν συνεχίζαμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, το χρέος θα ήταν δυσβάσταχτο λόγω των τόκων και τότε θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες και θα αυξάνονταν οι φόροι. «Σταματήσαμε τον κατήφορο», υπογράμμισε.
Επίθεση στη ΝΔ
Ο Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά επιτέθηκε στη ΝΔ, χρεώνοντάς της την οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. «Μακάρι τα 5,5 χρόνια της ΝΔ, που πήρε μια ανθούσα οικονομία, να έκανε τις απαραίτητες αλλαγές...Αντίθετα έκανε εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, τεράστιες σπατάλες...».
«Το έλλειμμα και το χρέος που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζαμε», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του ότι «λεφτά υπάρχουν», επισημαίνοντας ότι «λεφτά πράγματι υπάρχουν αλλά έχουν σπαταληθεί ή σπαταλιόνται ακόμη και σήμερα».
Κάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μας πει καθαρά τι προτείνει. Ποιος είναι ο διαφορετικός δρόμος». «Ας μας προτείνει καθαρά και ας μην κρύβεται», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.