Άρθρο της Γεωργίας Χριστοδούλου.
Προέδρου Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας.
Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής ημέρας ως Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα ήθελα να μοιραστώ δημόσια με τους συναδέλφους μου αλλά και όλους τους Μεσσήνιους (μιας και ο Τουρισμός όπως έχουμε τονίσει ήδη πολλές φορές μας αφορά όλους ) κάποιες σκέψεις μου σχετικά με τον Τουρισμό στη Μεσσηνία με ιδιαίτερη αναφορά και παραδείγματα απο την Τριφυλία ( ελπίζω να μου επιτραπεί αυτη η προσέγγιση για τον λόγο οτι γνωρίζω καλλίτερα "τα του οίκου μου" αλλα και επιπροσθέτως για λόγους οικονομίας χώρου. Δεν φιλοδοξώ άλλωστε να κάνω επιστημονική ανάλυση του θέματος - υπάρχουν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό...)
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ...........
ως θέμα της "Τουρισμός και βιοποικιλότητα ",
υποστηρίζοντας το Διεθνές 'Ετος βιοποικιλότητας που ορίστηκε απο τα Ηνωμένα Εθνη. Η βιοποικιλότητα, δηλαδή η ποικιλομορφία της ζωής στη Γη (ποικιλία ειδών, οικοσυστημάτων, πολιτιστική ποικιλότητα) είναι αυτη που προκαλεί τους ανθρώπους να ταξιδέψουν, οπότε αμέσως κατανοούμε το πόσο άρρηκτα δεμένη είναι με τον Τουρισμό και την ανάπτυξη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως ανα τον κόσμο και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, η σχέση αυτή δεν κατέληξε αρμονική και ισόρροπη. Δηλαδή σημειώθηκαν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστών με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών αυτών ή αλλού φαινόμενα εγκατάλειψης και αναξιοποίησης αξιόλογων περιοχών.
Ο νομός μας και ιδαίτερα η περιοχή της Τριφυλίας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο - ευτυχώς στάδιο ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασαφηνίσουν τα πλαίσια εκείνα
βάσει των οποίων η υπάρχουσα βιοποικιλότητα θα αναδείξει τον Τουρισμό αλλα και εκείνα βάσει των οποίων ο Τουρισμός θα συμβάλλει θετικά στη διατηρησή της .
Οπωσδήποτε όμως το δρόμο έδειξε η επένδυση Costa Navarino ευθύς εξαρχής με το σχεδιασμό της, που έγινε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σε συμφωνία με τα μορφολογικά πρότυπα και την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έπειτα με την δημιουργία του Κέντρου για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νομό Μεσσηνίας, την σύμπραξη, επιπροσθέτως, με την Ορνιθολογική Εταιρεία γαι την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών οικοτόπων της περιοχής και τη
βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και τέλος με τον σχεδιασμό και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης πυρκαγιών στην περιοχή.
Στο σημείο αυτο, πιστεύω, χρειάζεται να γίνει λόγος για το πώς αντιλαμβάνομαι την βιοποικιλότητα στο νομό μας και ιδαίτερα στην περιοχή της Τριφυλίας.
Η Μεσσηνία λοιπόν, λόγω γεωγραφικής θέσης και κλιματικού περιβάλλοντος, διαθέτει όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη πολυποίκιλης χλωρίδας και πανίδας, βιοτόπους σπάνιας ομορφιάς, όπως εκείνον της Γιάλοβας, με αμφίβια, σπάνια ερπετά (χαμαιλέοντας) και πτηνά, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, που προσφέρουν πολυάριθμες ευκαιρίες παρατήρησης και θαυμασμού. Δεν ειναι τυχαίο οτι μεγάλο μέρος των περιοχών κατα μήκος των παραλιών της Τριφυλίας προστατεύεται απο τη διεθνή νομοθεσία (Natura 2000). Εκεί θα βρούμε και την χελώνα Caretta Caretta που προκαλεί χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών και εθελοντών για τη διάσωσή της. Η Τριφυλία εξάλλου διαθέτει ποικιλόμορφο τοπίο, γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, ευρυ φάσμα υψομετρικών διαφορών, φαράγγια απίστευτου και μοναδικού κάλλους, όπως εκείνα της Νέδας και της Περιστεριάς αλλά και γραφικά χωριά, άγνωστα στους πιο πολλούς, με φιλόξενους, χαμογελαστούς κατοίκους, ξεχασμένους στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων απο την πολιτεία. Αυτην την αυθεντικότητα της ορεινής Τριφυλίας δεν έχουμε "εκμεταλλευτει", πιστευω, οι φορείς και η πολιτεία με αποτέλεσμα το μαρασμό της περιοχής και των κατοίκων πρωτίστως και το χάσιμο τόσων ευκαιριών για ανάπτυξη ευρύτερα.
Τα χωριά του Δήμου Είρας (Συριζο, Νέδα, Σκληρού κλπ), του Δήμου Αυλώνα (Αυλώνα, Αγαλιανή κλπ), του Δημου Δωρίου (Κούβελα, Χαλκιά, Ψάρι κλπ), του Δήμου Αετού (Αετός, Κεφαλόβρυση, Γλυκορύζι κλπ) του Δήμου Τριπύλας (Σελλά, Ραπτόπουλο, Ροδιά κλπ), και πιο νότια στο Δήμο Κυπαρισσίας (Μουριατάδα, Μύρου κλπ), στο Δήμο Φιλιατρών (Χριστιάνοι, Μάλη κλπ), στο Δήμο Γαργαλιάνων ( Βάλτα , Πύργος κλπ), περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα περπατήσουμε , να τα αναδείξουμε αλλα και να τα σεβαστούμε. Βέβαια με ιδιωτική πρωτοβουλία κυρίως, έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες. Φωτεινά παραδείγματα - εστίες ζωής και δημιουργίας είναι στην Αμπελιώνα η κατασκευή και λειτουργία του Ξενώνα ( όμιλος Aldemar) και επίσης διάφορες ταβέρνες στα χωριά που προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και με αγνά προιόντα (πχ η ταβέρνα του Περικλή στη Κεφαλόβρυση και άλλες, μία σχεδόν σε κάθε χωριό). Τα κοντινά χωριά στο φαράγγι της Νέδας (Πλατάνια , Σιδηρόκαστρο) πόσους αλήθεια επισκέπτες δέχονται κάθε χρόνο απο τότε που ξεκίνησε η διαδικασία προβολής του εν λόγω φαραγγιού;
Αναρωτιέμαι όμως , γιατί να μην αξιοποιήσουμε τους καταρράκτες στη Βάλτα, γιατί να ρυπαίνουμε με χημικά (για εύκολη αλιεία) τον Αρκαδικό ποταμό, γιατί να εθελοτυφλούμε στην παράνομη συγκομιδή άμμου απο τον ποταμό αυτο; Γιατί να μην υπάρχει έστω και ένα λαογραφικό μουσείο σε κάποιο απο τα προαναφερθέντα χωριά; Φωτεινό παράδειγμα , που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι η περίπτωση του ιδιωτικού λαογραφικού μουσείου του κ. Κομιανού ...αναμένουμε! Γιατί να μην έχουμε αναδείξει τον Τρύγο (παραγωγή κρασιού και τσίπουρου), το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού στα χωριά, το παραδοσιακό αλώνισμα (λαμπρό παράδειγμα το αλώνισμα στα Σκλαβέικα), τις εορτές και τα πανηγύρια στις εκκλησιές, μοναστήρια , ξωκλήσσια ; Ας μην τα θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που γιορτάζουν ή ας τονίσουμε με ειδικό συλλογικό φυλλάδιο την εκάστοτε εορταστική πανήγυρη... Υπάρχουν τόσες διαδρομές και τόσα μονοπάτια που μπορούν να χαραχθούν και να προσελκύσουν επισκέπτες (δάσος Μουριατάδας, Σκλαβέικα, Ελαία και αλλού). Θεωρώ οτι η περίπτωση της νήσου Πρώτης στην Μαραθούπολη Τριφυλίας μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο πόλο έλξης επισκεπτών στο νομό μας αν χαραχθούν μονοπάτια και επέμβουμε ήπια και ύστερα απο μελέτη επιστημόνων στη χλωρίδα και πανίδα του νησιου
Πιστεύω οτι, σήμερα η επαφή με τη φύση συγκινεί τον άνθρωπο περισσότερο απο ποτέ, άρα αυτομάτως οφείλουμε να στρέψουμε τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής.
Η Μεσσηνία έχει την δυνατότητα ν' αναδείξει ακόμα και τον υποθαλάσσιο πλούτο της και να προσελκύσει την διεθνή καταδυτική αγορά (καταδύσεις στον κόλπο της Πύλου, στα νησιά Βενέτικο , Σχίζα, Σαπιέντζα). Ειδικά όμως στην Τριφυλία έχει ήδη δρομολογηθεί (και ελπιζουμε να πραγματοποιηθεί) με ενέργειες του συλλόγου ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων, η κατασκευή Τεχνητού Υφάλου στον Κόλπο της Κυπαρισσίας ), ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες καταγραφής και ανάδειξης (με ενέργειες του ίδιου συλλόγου και σε συνεργασία με τη δική μας ένωση) του υποθαλάσσιου πλούτου της νήσου Πρώτης.
Η βιοποικιλότητα επομένως, είναι ένα απο τα μεγάλα κεφάλαια του Τουρισμού και θεμελιώδες περουσιακό στοιχείο για την ανάδειξη ενός τόπου αφού μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τα εισοδήματα των κατοίκων μιας περιοχής μέσα απο την δημιουργία επιχειρήσεων ύπνου και εστίασης, μουσείων - ξεναγήσεων κλπ άρα και να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής , να αποτελέσει τροχοπέδη στην ερήμωση και τον μαρασμό της υπαίθρου, να μειώσει την εκροή συναλλάγματος μέσα απο την συγκράτηση των ημεδαπών τουριστών, οι οποίοι αναζητούν το φυσικό κάλλος στο εξωτερικό.
Πέρα όμως απο οικονομική ανάπτυξη , μπορούμε να μιλάμε και για πολιτιστική αφού η βιοποικιλότητα είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική έκφραση των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι τέχνες, οι πνευματικές αναζητήσεις των ανθρώπων γεννιούνται μεσα απο την ποικιλομορφια του κόσμου και επομένως τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Το ερώτημα όμως είναι, πώς ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει θετικά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας ζωής, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να κατανοήσουμε την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα παραπάνω οφέλη να κινητοποιηθούν πολίτες, φορείς και πολιτεία ώστε όλοι μαζί να προβούμε σε εναν σχεδιασμό.
Με την ευκαιρία εφαρμογής στου σχεδίου " Καλλικράτης " θα δοθεί η ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, συνεργασία και ενεργοποίηση πολλών φορέων, αρχικά για καταγραφή, ταξινόμηση, και ιεράρχηση του φυσικού πλούτου, έπειτα για σχεδιασμό πολιτικής με σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία θα ενισχύσει την Τουριστική ανάπτυξη, ακολούθως για σύνταξη αυστηρών προδιαγραφών των διαφόρων έργων και παροχών κινήτρων για δραστηριοποίηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει συχνός απολογισμός ώστε να γίνονται βελτιώσεις και απαραίτητες διορθώσεις.
Η ευκαιρία δίνεται. Δεν μένει παρά να την αδράξουμε.
Η όλη διαδικασία δεν ειναι διόλου απλή και εύκολη. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά πράξη, όταν στην καθημερινότητά μας εμείς , ως μονάδες , δεν έχουμε συνείδηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας έναντι στο περιβάλλον, στο ίδιο μας το σπίτι. Πόσες ανθρώπινες επεμβάσεις καθημερινά επιβαρύνουν το περιβάλλον, απο το πέταγμα για παράδειγμα ενός μπουκαλιού και άλλων σκουπιδιών στην άμμο το καλοκαίρι, απο την αδιαφορία για την ανακύκλωση, το λαθραίο κυνήγι, την καταπάτηση δασικής έκτασης , έως την πυρκαγιά στο δάσος. Αλλά και σε επίπεδο πολιτείας η ίδια διαδικασία χωλαίνει με την λειτουργία παράνομων χωματερών για την ταφη σκουπιδιών, την αδιαφορία για το ίδιο το μάζεμα των σκουπιδιών και την ανυπαρξία βιολογικών καθαρισμών.
Ευτυχώς που υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση, όπως εκείνου του Θεόδωρου Μίχου, ομογενούς απο την Γερμανία, που εδώ και μερικά χρόνια και σε καθημερινή βάση κατα την καλοκαιρινή περίοδο επιδίδεται στον καθαρισμό κάθε παραλίας στην περιοχή Πετροχωρίου και Ρωμανού προσπαθώντας να παρακινήσει τον καθένα απο εμάς στην προστασία του περιβάλλοντος
(http://perivalon-thetiki-energia.blogspot.com)
Ας κοιτάξουμε λοιπόν θετικά τις προοπτικές που θα δοθούν στους νέους δήμους και ας συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για μία επαναστατική αλλαγή του Τουριστικού γίγνεσθαι στην Μεσσηνία.
Θέλω να πιστεύω οτι τα μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας θα δηλώσουμε όλοι πρόθυμοι, οσον αφορά στο νέο δήμο Τριφυλίας να παραβρεθούμε σε ανοικτό διάλογο με την πολιτεία και να καταθέσουμε προτάσεις ώστε να αξιοποιηθεί και η τελευταία δυνατότητα για τον σκοπό αυτο.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Γεωργία Χριστοδούλου
Πρόεδρος Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας
Εκ μέρους της 4μελούς Ομάδας Διαχείρισης του Φιλιατρά News, ζητά συγνώμη από την Κα Χριστοδούλου για την καθυστέρηση μας στην δημοσίευση του άρθρου της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως εξηγήσαμε τηλεφωνικά, το mail της για άγνωστο λόγο είχε μπει στον φάκελο με τα Spam.
Φροντίσαμε να ορίσουμε την διεύθυνση ως μη ανεπιθύμητη και στο μέλλον να μην έχουμε πρόβλημα.
Με εκτίμηση
Ο Διαχειριστής
"G T"
Η σοβαρότερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει και με την πρωτοβουλία των μελών του Συλλόγου μόνο, είναι οι τιμές τους να μην θυμίζουν τους ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς αλλά να τις κάνουν ανταγωνιστικές. Δεν εννοείται να ζητούν για δίκλινα 80€ και τρίκλινα 110€. Ας παραδειγματιστούν από αντίστοιχα παραδείγματα άλλων περιοχών στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας διαβεβαιώνω οτι η προσπάθεια συγκράτησης των τιμων εχει γινει και στις περισσότερες των περιπτωσεων εχει πετυχει, γι αυτο αλλωστε αντιμετωπίστηκε στο μετρο του δυνατου η φέτινή κριση και σημειώθηκε ικανοποιητική πληρότητα κατι που δεν ηταν αναμενόμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα εγω θα έλεγα οτι η παρέμβαση απο πλευρας μας δεν ειναι η συγκρατηση τιμών αλλα η αναλογία στη σχέση ποιοτητας - τιμής. Αυτο πρεπει οπωσδήποτε να περασει στη συνείδηση μας