Με 79 «Ναι» και 27 «Όχι» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Κυριακή από τη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης, με τη συμμετοχή 106 αντιπροσώπων, ο ισολογισμός της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για την περασμένη χρονιά και η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη για τη χρήση του 2009.
Η χρονιά έκλεισε με ζημία περίπου 530.000 ευρώ, κάτι που, τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Κοζομπόλης όσο και ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας, απέδωσαν στις αποζημιώσεις των 12 υπαλλήλων που αποχώρησαν από την Ένωση, οι οποίες έφτασαν τις 526.000 ευρώ. Μάλιστα, σχετικά με το προσωπικό, ο πρόεδρος σημείωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μειωθεί.
Στη συνέλευση ανακοινώθηκε η έκθεση των .........
ορκωτών ελεγκτών για το διαχειριστικό έλεγχο της οικονομικής χρήσης του περασμένου έτους. Το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Αντωνόπουλος χαρακτήρισε τη χρονιά μία από τις χειρότερες, έκανε λόγο για συσσωρεμένες ζημιές 2,5 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η Ένωση να αντιμετωπίζεται κομματικά.
Στην πτώση του τζίρου από τα 20 εκ. ευρώ στα 13 εκ., αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Κοτταρίδης, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο, που είχε θέσει στόχο τα 30 εκ. ευρώ.
Είπε ακόμη ότι τα βασικά έσοδα της Ένωσης προέρχονται από τους ίδιους τους αγρότες, μέσω των ενεργοποιήσεων και ότι χωρίς αυτές δε θα μπορούσε να επιβιώσει. Σκοπός, όπως ανέφερε, θα έπρεπε να είναι η στήριξη και διακίνηση των προϊόντων των αγροτών και η παροχή εφοδίων σε αυτούς και όχι το «ξεζούμισμά» τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την αποπληρωμή δανείων της ΕΑΣ ύψους 7,5 εκ. ευρώ.
Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος παρατήρησε ότι αυτή τη χρονιά η ζημία αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή από φέτος θα αρχίσει και η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων για δάνεια 4,5 εκ. ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Δημήτρης Ραπτέας αναφερόμενος στα έσοδα της ΕΑΣ από τις ενεργοποιήσεις και την ψηφιοποίηση (περίπου 4 εκ. ευρώ) είπε ότι χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της Θουρίας, όπου θα τυποποιούνται και άλλα τοπικά προϊόντα πέρα από λάδι και ελιές, ή του καταστήματος στους Γαργαλιάνους, οι νέες δεξαμενές ελαιολάδου σε αρκετές περιοχές του νομού και κυρίως στα Φιλιατρά χωρητικότητας 600 τόνων, η δημιουργία μονάδας ζωοτροφών στο Μελιγαλά, κ.ά. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο το κόστος της Ένωσης για ενεργοποίηση και ψηφιοποίηση έφτασε το 1 εκ. ευρώ, αφού χρειάστηκε να δουλέψουν κάπου 100 υπάλληλοι, ακόμη και υπερωρίες.
Όσον αφορά στις ποσότητες ελαιολάδου που διαχειρίζεται η Ένωση, ο κ. Ραπτέας είπε ότι αυξήθηκαν, καθώς το 2009-2010 η αγορά από συνεταιρισμούς και παραγωγούς ήταν 2.500 τόνοι, ενώ το 2008-2009 ήταν 1.450 και το 2007-2008 έφτασε τους 1.050 τόνους. Μάλιστα, για το 2010-2011 η Ένωση έχει θέσει ως στόχο τους 4.000.
Ο κ. Ραπτέας σημείωσε επίσης ότι το α΄ εξάμηνο του 2010 η πώληση ελαιολάδου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 τετραπλασιάστηκε, ενώ αναφέρθηκε στις αγορές του εξωτερικού, τις οποίες έχει προσεγγίσει η Ένωση και με 30 νέους πελάτες.
Πηγή: Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.