Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται κανένα θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ παρέχει σε όλους του τόνους η Κυβέρνηση.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην Κυβέρνηση την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.
Σχολιάζοντας τη θέση της Κομισιόν ότι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα είναι η πώληση μεγάλου μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αποσαφηνίζουν πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας.
«Συνεχίζουμε τις αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς .........
ηλεκτρισμού, που αφορούν μόνο τη χονδρική και τα τιμολόγια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι μιλώντας στα «Νέα».
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βίαιων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα, όπου πράγματι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στη λίστα των παραβατών, με αρκετές αιτιολογημένες γνώμες να τη βαρύνουν.
«Επισήμως πάντως από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων δεν έχει τεθεί. Από τις αλλαγές που δρομολογούμε σε χονδρική και λιανική, μέχρι το να πουλήσουμε μονάδες της ΔΕΗ, υπάρχει τεράστια διαφορά», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Θα το εξετάσουμε όταν και εφόσον τεθεί και θα δώσουμε μάχη να μην περάσει. Άλλωστε, αν αποδειχθεί ότι το μνημόνιο είναι κάτι που αλλάζει, προστίθενται ή αφαιρούνται από αυτό υποχρεώσεις, αυτό θα συμβεί και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια και προφανώς τότε το θέμα θα τεθεί από την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο», τονίζουν με νόημα.
Η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της βίαιης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, εξετάζει την πώληση μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης σε τρίτους. Δηλαδή, να παραμείνουν τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην κυριότητά της, αλλά ένα ποσοστό της παραγόμενης από αυτά φθηνής ενέργειας να βγει σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποδέκτες μόνο ιδιώτες
Από τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.