«Μεγάλη αναγκαία τομή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας σχετικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα σημείωσε ότι το συγκεκριμένο διοικητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «εισέρχεται στη τελευταία του φάση» ενώ δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις και ιδέες καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η διαβούλευση δεν είναι για αυτήν τυπική διαδικασία, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο».
Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι το «σχέδιο ........
Καλλικράτης» εντάσσεται στα πλαίσια των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση ενός κράτους σπάταλου, αναποτελεσματικού και πελατειακού.
«Στόχος μας είναι να υπάρχει μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, οι δήμοι να γίνουν πραγματικά "κυβερνεία", να έχουμε ένα κράτος νοικοκύρη, αποκεντρωμένο και σύγχρονο, που πάνω από όλα θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακόμα, χαρακτήρισε «κρίσιμη τομή την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων» και έδωσε έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων από τις δραστικές συνενώσεις, λέγοντας ότι «θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
«Θα περιμένουμε και τις τελικές απόψεις από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ τις επόμενες μέρες για να διαμορφώσουμε το τελικό νομοσχέδιο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από το άρθρο ένα έως το τελευταίο, τίθενται στη κρίση σας. Είναι ορθάνοιχτες όλες οι διατάξεις. Οι απόψεις και οι προτάσεις που έγιναν και θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν ορισμένα θέματα με διαφορετικό τρόπο, θα ληφθούν υπόψη», διαβεβαίωσε ο κ. Ραγκούσης.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν, μεταξύ άλλων, την κριτική τους στην ασαφή, όπως την χαρακτήρισαν, οικονομική διάσταση του μεταρρυθμιστικού διοικητικού εγχειρήματος ενώ έγινε λόγος και για ασάφειες στο χωροταξικό σχεδιασμό και στις αρμοδιότητες.
Παράλληλα εξέφρασαν αντιρρήσεις στο χρόνο που κατατίθεται το σχέδιο νόμου.
Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χρήστος Ζώης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα νομοσχέδιο που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία πράγματι έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ ετοιμάζονται να το γυρίζουν πίσω.
Ακόμα αμφισβήτησε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του Καλλικράτη και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει τεκμηριωμένες μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί την ισχυροποίηση του κρατικού μηχανισμού και την ενδυνάμωση του συγκεντρωτισμού, ενώ την ίδια ώρα θα τσαλαπατηθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις και θα ψαλιδιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι με τη δυνατότητα που δίνει στους μετανάστες να ψηφίζουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για συγκεχυμένες αρμοδιότητες και αοριστίες στα θέματα της χρηματοδότησης, της κοστολόγησης και της εξοικονόμησης πόρων.
«Η θέση της ΝΔ είναι αρνητική και απορρίπτουμε το νομοσχέδιο, όχι γιατί δεν είναι αναγκαία η διοικητική μεταρρύθμιση αλλά γιατί έρχεται κάτω από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτύχει το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες αποσαφηνίσεις τόσο για τις αρμοδιότητες όσο και στο θέμα της κοστολόγησης.
Πηγή: Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.