Στη σκιά των χθεσινών τραγικών γεγονότων πραγματοποιείται σήμερα από τις 9.30 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη». Όπως έχει ήδη γράψει η αυτοδιοίκηση gr το προεδρείο της ΕΝΑΕ το οποίο πρόσκειται στη ΝΔ απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο, ζητώντας ακόμη και να παραμείνουν ως έχουν οι σημερινές νομαρχίες!
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» με επικεφαλής τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στην ουσία δεν υπάρχουν επιχειρήματα για καταψήφιση του «Καλλικράτη», καθώς το 80% των αιτημάτων του 14ου συνεδρίου της ΕΝΑΕ έχουν ικανοποιηθεί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Προσθέτουν δε ότι η απόφαση αυτή είναι υπαγορευμένη .........
από την Ρηγίλλης για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.
Μάλιστα σε μελέτη που δημοσιεύει η αυτοδιοίκηση gr αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Επί 79 συνολικά καταγεγραμμένων σημείων διεκδίκησης όπως προκύπτουν από την απόφαση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ :
► 58 είναι ενταγμένα πλήρως ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο σχέδιο νόμου
► 14 δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συζήτησης , ενώ
► υπάρχουν άλλα 7 σημεία διεκδίκησης στην απόφαση του 14ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ που δεν θα μπορούσαν όμως να ενταχθούν στο υπό εξέταση σχέδιο νόμου και αποτελούν μέρος άλλων νομοσχεδίων (π.χ. ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων)
Σε απόλυτα ποσοστά – εάν είναι δόκιμο να μιλήσει κανείς με ποσοστά – το 80 % των διεκδικήσεων της ΕΝΑΕ έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου», προστίθεται.
Παράλληλα όσον αφορά αιτιάσεις των νομαρχών της ΝΔ επαναλαμβάνεται ότι:
► «οι θεσμοθετημένοι πόροι για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση διπλασιάζονται αφού οι ΚΑΠ των Περιφερειών δηλαδή το 4 % επί του ΦΠΑ και το 2,4 % επί του ΦΕΝΦΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στο 1 δις €, τη στιγμή που οι ΚΑΠ των Νομαρχιών φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το μισό δις € (σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού)
► «στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ικανοποιείται η βασικότερη διεκδίκηση της ΕΝΑΕ, η απονομή στις αιρετές περιφέρειες του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της διαχείρισης των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ενώ στην αιρετή περιφέρεια περνά η συντριπτική πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος ασκούσαν οι κρατικές περιφέρειες».
► Οι νομαρχίες εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού αφού συνεχίζουν να υφίστανται στην αιρετή Περιφέρεια σχεδόν αυτούσιες οι πολύ σημαντικές Διευθύνσεις Μεταφορών, Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Καταναλωτή, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Πολεοδομίας (στις μητροπολιτικές περιφέρειες) και πολλές ακόμη. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι ο θεσμός απομακρύνεται από τον πολίτη.
► Ενισχύεται η δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και αίρεται το νομαρχιακοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση ισχυρών οργάνων, των αιρετών αντιπεριφερειαρχών και της εκτελεστικής επιτροπής, όλοι με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες.
"Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα σημαντικά περιθώρια τελειοποίησης του σχεδίου νόμου. «Δείχνει όμως ότι το κείμενο αυτό δεν ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι αιρετοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και αποτελεί χωρίς καμία αμφισβήτηση το θεμέλιο για την υλοποίηση του προγράμματος Καλλικράτης, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση από τη μεταπολίτευση», καταλήγει το κείμενο της μελέτης.
Για να διαβάσετε αναλυτικά την μελέτη του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος" στην οποία αντιπαραβάλονται οι αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ για κάθε θέμα και το τι προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου κάντε κλικ εδώ:
Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.