Στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του ιδρύματος και συγκεκριμένα του τμήματος Βιολογικών, Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας.
Η αναγόρευση έγινε στο περιθώριο του συμποσίου με θέμα "Η προστασία του περιβάλλοντος ως πηγή αληθούς ζωής και πρόθεση της αειφόρου ανάπτυξης" παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Μεσσηνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας ........
Ανδρέας Κανάκης, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη είπε ότι "στο πρόσωπό σας, το ΤΕΙ υποδέχεται τον υπηρέτη της θεολογικής επιστήμης, τον ακαδημαϊκό δάσκαλο, τον κληρικό Βαρθολομαίο την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος συμβάλει στην προώθηση της ενότητας της πανορθοδόξου εκκλησίας στην ώθηση του διεκκλησιαστικού διαλόγου καλωσορίζει τον πράσινο πατριάρχη, τον οποίο το ΤΕΙ αγορεύει επίτιμο καθηγητή γιατί προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στον ελληνισμό και την ορθοδοξία αλλά και την προσφορά του στην οικολογία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του ανέφερε ότι ευχαριστεί για τη μεγάλη τιμή η οποία είπε ότι αντανακλά στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εργάζεται από αιώνες τώρα στη διαμόρφωση του πανανθρώπινου πολιτισμού.
Ο κ.Βαρθολομαίος κηρύσσοντας την έναρξη του συμποσίου, για το περιβάλλον σημείωσε ότι ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ο πιο βίαιος αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ηταν, είπε απεριγράπτου ωμότητας του ανθρώπου απέναντι στο συνάνθρωπο, αλλά και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας έναντι του φυσικού περιβάλλοντος. Σημειώνοντας ότι μετά τους δύο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους διεξάγεται σήμερα όπως εγράφη ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος κατά της φύσεως.
Δεν φαίνεται να έχουν άδικο, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η οικολογική κρίση είναι η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας.
Ακόμα και τώρα είπε, που βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, δεν συνετιζόμαστε. Δεν αρνούμαστε, είπε, ότι η έρευνα και η επιστήμη λύνει προβλήματα, είναι όμως, βέβαιο, σημείωσε, ότι συντελεί αρνητικά και θετικά. Μέτρο της προόδου είπε, είναι ο σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου και όποιος επιδιώκει ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος στρέφεται ενάντια στο ανθρώπινο πρόσωπο. Και τόνισε πως δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη που να μην συναρτάται με το σεβασμό του ανθρώπου. Ενώ πρόσθεσε, ότι ο ευχαριστιακός πολιτισμός της εκκλησίας είναι αυθεντικός, οικολογικός πολιτισμός.
Πηγή: Ισθμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.