Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η επιστολή του Δήμου Φιλιατρών στους βουλευτές του Νομού για τον Καλλικράτη

Επιστολή προς τους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας για συνεργασία, συμπαράσταση και βοήθεια, απέστειλε το Δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με την Διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτης.
Στην επιστολή του Δημοτικού συμβουλίου, αναφέρονται τα επιχειρήματα για αυτόνομο δήμο με την ίδια έδρα και την ίδια ονομασία.

Συγκεκριμμένα η επιστολή του Δημοτικού συμβουλίου αναφέρει: ......

«Στα πλαίσια της υλοποίησης της «Νέας Αρχιτεκτονικής για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» με τη συναίνεση όλων μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με τους φορείς της πόλης και τους πολίτες.

Κατόπιν αυτού, αλλά και της 172/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος, σας προσκαλέσαμε στις 11/2/2010 για να σας γνωστοποιήσουμε την επιθυμία του φιλιατρινού λαού να παραμείνει ο δήμος στα αυτά διοικητικά όρια με την υπάρχουσα ονομασία Δήμος Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά.
Επειδή ανειλημμένες υποχρεώσεις προφανώς σας εμπόδισαν να παρευρεθείτε και λόγω του περιορισμένου χρόνου μέχρι της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του χωροταξικού σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης, με την παρούσα επιστολή σας γνωρίζουμε περιληπτικά τις θέσεις μας για την αυτόνομη αναπτυξιακή δυνατότητα του δήμου μας.

Η απόφασή μας ελήφθη έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια υλοποίησης του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης.
Είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει υπόψη τη θέληση των τοπικών κοινωνιών στην επερχόμενη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ως Μεσσήνιοι γνωρίζετε ότι η ζωή της πόλης των Φιλιατρών χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αλλά οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν από πολύ μακριά, με ζωντανή μαρτυρία την ύπαρξη Βυζαντινών μνημείων του 11ου αιώνα. Η πολιτιστική της διαδρομή επισφραγίστηκε με την απονομή του Βραβείου Ακαδημίας Αθηνών στο Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών το 1991.

Ο Δήμος Φιλιατρών είναι ένας οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια εμφανίζει μειωμένες λειτουργικές δαπάνες, αυξημένες επενδύσεις, έχει πλούσια κοινωνική δράση, καθόλου δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών ή εκτέλεση έργων, κανονική ροή βεβαιωμένων εσόδων, λίγες οφειλές και μικρό ποσοστό ανείσπρακτων και συνεπώς έχει ισχυρά επιχειρήματα να απαιτεί τη συνέχιση της αυτονομίας του, καθόσον είναι προφανές ότι ο εν λόγω οργανισμός εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των δημοτών του και ας μην το ξεχνάμε ότι αυτό είναι και το τελικώς ζητούμενο.

Οι παραπάνω δείκτες μπορούν να αποδείξουν τη διαχειριστική ικανότητα, τη λειτουργική και οικονομική επάρκεια και δυνατότητα του δήμου μας στην αυτόνομη αναπτυξιακή του πορεία.
Σημειώνεται ότι πληθυσμιακά είναι η τρίτη πόλη της Μεσσηνίας, με το μεγαλύτερο γεωργικό πλούτο και τεράστια εισροή εσόδων από τον τομέα αυτό για το κράτος καθώς και εύρωστη τοπική αγορά, ενώ πληροί τα γεωγραφικά κριτήρια λόγω της θέσης της και του φυσικού της σχεδιασμού.
Η αποκέντρωση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πόρους δεν φοβίζει το δήμο μας, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να σταθεί αρωγός στο δεύτερο αυτό εγχείρημα της Πολιτείας για μια καλύτερη δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρακαλούμε για τη συμπαράστασή σας στη θέση μας αυτή, με τη δύναμη της φωνής σας ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του νομού μας, αλλά και τη γνώση σας, ως Μεσσήνιοι πολιτικοί, της τοπικής κοινωνίας καθώς και των χωροταξικών και τα αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Είμαστε στη διάθεσή σας, όποτε εσείς μπορείτε για περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση επί του θέματος.
Οι απόψεις σας επί του θέματος ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία αλλά και τη δημοτική αρχή που την εκπροσωπεί, γι αυτό και επιθυμούμε τη συνεργασία σας και την αμέριστη βοήθειά σας.
Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει σε βάθος την ορθότητα των επιχειρημάτων, χρησιμοποιώντας μετρήσιμους δείκτες και αντικειμενικά κριτήρια, όπως αυτά που ενδεικτικά προαναφέρθηκαν και σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να επιβάλει μια μελέτη σχεδιασμένη επί χάρτου χωρίς προηγουμένως να επιτρέψει στους τοπικούς παράγοντες να ασκήσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ακρόασης.»

ΣΧΟΛΙΟ
Κε Δήμαρχε έχω μια πολυ μικρή διαφωνία μαζί σας.
Τα Φιλιατρά ως αυτόνομη πόλη (όχι ως καποδιστριακός Δήμος) είναι η δεύτερη πληθυσμιακά πόλη στον Νομό Μεσσηνίας μετά την πρωτεύουσα Καλαμάτα.

Ως Καποδιστριακός Δήμος τώρα, είναι ο τρίτος μετά την Καλαμάτα και την Μεσσήνη.

Θεωρώ ότι αυτή η διαφορά θα έπρεπε να τονιστεί ιδιαίτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.