Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο

Οι πολίτες μας ανέθεσαν ένα ιστορικό καθήκον, να χαράξουμε και να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να γυρίσουμε σελίδα, τόνισε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Οι Ελληνες μας ζήτησαν να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε σελίδα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως κινητήριος μοχλός της αλλαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή, είναι οι εγγυητές ότι το .........

προεκλογικό μας σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" θα αποτελέσει καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος στις πελατειακές σχέσεις

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα εξακολουθεί να αναπαράγει τις αντιλήψεις που μας πάνε συνεχώς πίσω. Βασικός εχθρός μας είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία που οδηγεί μαθητικά στη διαφθορά, στην αδικία την αδιαφάνεια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Οι πιέσεις που θα υποστείτε για ρουσφέτια θα είναι μεγάλες και μετά από έξι χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ημετέρων και ισχυρών. Αλλα επιτέλους αλλάζουμε πορεία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για «συνολική στρατηγική προοπτικής και ελπίδας, σχέδιο εθνικής ανάτασης όλων των δυνάμεων της χώρας, εκπροσωπώντας πάντα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών».

Οι αλλαγές, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι μεγάλες και προϋποθέτουν βουλευτές που αποδεικνύουν το σεβασμό στην αξία της Δημοκρατίας. «Ένα ζητά ο ελληνικός λαός, να δώσουμε όλοι μας τον καλύτερό μας εαυτό. Να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχουμε υπηρετώντας τις αξίες που τόσο είχαμε χάσει. Τις αξίες του ελέγχου της αξιολόγησης της λογοδοσίας, της διαφάνειας της Δικαιοσύνης».

Αποκατάσταση της σχέσης θεσμών πολιτών

O κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να αντικατασταθεί η σχέση δυσπιστίας λαού - κράτους με μια σχέση εμπιστοσύνης στο λαό και τους θεσμούς. «Όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι η βούληση της παρακάμπτεται παίρνει απόσταση από τους θεσμούς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε «αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών ώστε να πετύχουμε την έκφραση της βούλησής τους».

Διάκριση των εξουσιών

Η διάκριση των εξουσιών εγγυάται τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αυτός ο διαχωρισμός οφείλει να είναι ουσιαστικός. «Υπάρχει για να αποτραπεί ο κίνδυνος νόθευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Αναβάθμιση της Βουλής

«Η Βουλή αποτελεί το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ο θεσμός του κοινοβουλευτισμού έχει υποβαθμιστεί. Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε γνώμη άποψη που οφείλει να εκφράζεται σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο συνδιαμόρφωσης των νομοθετημάτων».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να «δοθεί τέλος στις ρυθμίσεις και πρακτικές που υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτισμό με ακραίο παράδειγμα τις παραγραφές και το κλείσιμο της Βουλής».

«Να κάνουμε πράξη διαφορετικό κοινοβούλιο που λειτουργεί γνήσια ως αντιπροσωπευτικός θεσμός της κοινωνίας. Ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα».

«Η πορεία μας θα έχει και τα λάθη της όχι όμως από αδράνεια ούτε από σκοπιμότητα λάθη που κάνει κάθε κοινός θνητός που προσπαθεί. Δεν θα κάνουμε πίσω, αλλάζουμε ριζικά το κράτος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

O Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο θεσμός και ο ρόλος του βουλευτή και τόνισε την ανάγκη για καλύτερης ποιότητας νομοθετικό έργο. «Όποιο θέμα χρήζει ρύθμισης θα έρχεται ως αυτοτελές νομοσχέδιο. Ουσιαστική συζήτηση σε όλες τις επιτροπές της Βουλής. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου οφείλει να είναι ακόμα πιο διευρυμένος, να ελέγχει τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις. Με ισχυρά αντίβαρα στην εκτελεστική εξουσία. Θέλουμε να ενημερώνεται πλήρως η Βουλή για κάθε σύμβαση μεγάλης αξίας πριν από την σύναψη της, η ίδια αρχή θα εφαρμοστεί και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Όσο περισσότεροι γνωρίζουν τόσο μεγαλύτερη η διαφάνεια».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. «Λόγο πρέπει να έχει και η Βουλή. Η Βουλή θα συμμετέχει με ακροάσεις κατά το στάδιο της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης».

Νέος εκλογικός νόμος

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος επισημαίνοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής με βάση το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο και έκανε λόγο για μικρές μονοεδρικές περιφέρειες και δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών.

Η εντολή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν ζητάμε ανοχή αλλά συμμετοχή, έχουμε χρέος να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα και θα το πετύχουμε, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Χρ. Παπουτσής: Ο λαός δεν θα μας συγχωρήσει αν διαψεύσουμε τις ελπίδες του

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος, Χρήστος Παπουτσής, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μέρα κοινής δέσμευσης για μία νέα Ελλάδα, για μία νέα προοδευτική αλλαγή.

Η Βουλή, τόνισε ο κ. Παπουτσής, θα είναι εκείνη που θα σπάσει το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο λαός, πρόσθεσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μας συγχωρήσει αν διαψεύσουμε τις ελπίδες του και υπογράμμισε πως η πολιτική χαράσσεται με το λαό για το συμφέρον του λαού.

«Ο Γ. Παπανδρέου και όλοι μας δεν χρωστάμε σε κανέναν παρά μόνον στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.