Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

«Παγωμένες» ενισχύσεις 180 εκατ. για τους αγρότες

Επιτείνεται η οικονομική ασφυξία για χιλιάδες αγρότες επενδυτές καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει για τον εκσυγχρονισμό των αγροτο-κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων από τις προκηρύξεις του Γ’ ΚΠΣ!
Μάλιστα, οι οφειλές των ενταγμένων έργων ανέρχονται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για παλιούς αγρότες επενδυτές που έχουν ενταχθεί στο μέτρο ενίσχυσης των περίφημων Σχεδίων Βελτίωσης Φυτικής-Ζωικής Παραγωγής, οι οποίοι αναζητούν την άκρη του νήματος- των πληρωμών στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και Οικονομίας & Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι προκηρύξεις νέων προγραμμάτων όπως για παράδειγμα τα «μίνι»...


σχέδια βελτίωσης στη Ζωική Παραγωγή, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει.Εκλογές Ο αγροτικός κόσμος εκφράζει την ανησυχία ότι η προκήρυξη των εκλογών και η διεύρυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα «παγώσουν» περαιτέρω τις σχετικές διαδικασίες πληρωμής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αγρότες-κτηνοτρόφοι που είχαν στα χέρια τους τις σχετικές εγκρίσεις και προχώρησαν στην υλοποίηση των αντίστοιχων επενδύσεων να αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, οι δόσεις των δανείων «τρέχουν», ενώ η αγορά πιέζεται λόγω της οικονομικής κρίσης κάνοντας ακόμη δυσμενέστερο το κλίμα στην ύπαιθρο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η τρέχουσα κατάσταση είναι επανάληψη της περσινής, όταν δεν έγινε καμία πληρωμή, λόγω οικονομικής στενότητας του προϋπολογισμού να καλύψει τη δημόσια δαπάνη του προγράμματος.

Δικαιούχοι
Είναι γεγονός ότι φέτος είναι περισσότερα από ποτέ τα αιτήματα για πληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης από δικαιούχους, καθώς προστέθηκαν και όσοι είχαν ενταχθεί με την τελευταία προκήρυξη του 2006. Έτσι, έχουμε μία μεγαλύτερη γκάμα απλήρωτων δικαιούχων επενδυτών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε όλους όσους μπήκαν στο πρόγραμμα το 2007 (με την προκήρυξη του 2006), οι οποίοι είτε δικαιούνται προκαταβολή είτε εξόφληση όλου του επενδυτικού έργου, καθώς και δικαιούχους που είχαν ενταχθεί από το 2003 και έπρεπε να πληρωθούν από τους πρώτους μήνες του χρόνου την τρίτη και τελευταία δόση της επιχορήγησης.

Σύμφωνα μάλιστα, με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις προκηρύξεις του 2003, 2004 και 2005, συνολικής δημόσιας δαπάνης (εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις) 350 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόλις 30 εκατ. ευρώ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.