Το εξοχικό είναι το αγαπημένο σπίτι κάθε ελληνικής οικογένειας και συγχρόνως και το πιο δύσκολο στη συντήρηση. Κλειστό το χειμώνα, δέχεται την επίθεση των καιρικών συνθηκών με ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς θέρμανση, παραμένει ευάλωτο σε διαρρήκτες και είναι πάντα σκοτεινό και χωρίς καμία προστασία.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν λύσεις χωρίς μεγάλα κόστη, που μπορούν να εξασφαλίσουν, αν όχι την απόλυτη ασφάλεια, τουλάχιστον...
την διατήρηση του εξοχικού σας σε μία καλή κατάσταση για να σας υποδεχτεί το καλοκαίρι!
Ο λόγος που το αφιέρωμα αυτό γίνεται καλοκαίρι είναι ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για την εφαρμογή των προτάσεων που θα κάνουν τον επόμενο χειμώνα πολύ πιο εύκολο.
Θέρμανση
Η μεγαλύτερη φθορά στο εξοχικό γίνεται από τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που μπορούν να επιβαρύνουν την τοιχοποιία του εσωτερικού, τις σωληνώσεις και εν γένει όλα τα λειτουργικά του στοιχεία που ακινήτου.
Η πρώτη λύση, που επιδρά θετικά σε όλο το ακίνητο είναι η εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος θέρμανσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Αυτό είναι εφικτό είτε με την τοποθέτηση του μηχανισμού απομακρυσμένου ελέγχου στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης, είτε με την αγορά και εγκατάσταση ενός καινούργιου συστήματος θέρμανσης με ενσωματωμένο μηχανισμό απομακρυσμένου ελέγχου.
Και στις δύο περιπτώσεις το θετικό είναι ότι μπορούμε νε ενεργοποιούμε την θέρμανση από μακριά με ένα τηλεφώνημα είτε σε σταθερή γραμμή είτε σε κινητό τηλέφωνο που θα έχουμε εγκαταστήσει εκεί. Ακόμα και να μην υπάρχει τηλεφωνική γραμμή ή σήμα κινητού όμως στην περιοχή του εξοχικού μας, υπάρχει λύσει γιατί τα καινούργια μηχανήματα με απομακρυσμένο έλεγχο μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να λειτουργούν όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του εσωτερικού του σπιτιού πέφτει κάτω από συγκεκριμένο επίπεδο που εμείς θα ορίσουμε.
Στην περίπτωση της αγοράς νέου μηχανισμού θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα λειτουργία του με υγραέριο, γεγονός που καθιστά πολύ πιο απλό τον ανεφοδιασμό χειμώνα καλοκαίρι με φιάλες.
Ως γενικός κανόνας προστασίας ενός ακινήτου προτείνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να μην πέφτει κάτω από τους 15-16 βαθμούς κελσίου. Η διατήρηση μίας τέτοιας θερμοκρασίας το χειμώνα ακόμα κι σε ορεινό σπίτι είναι αρκετά οικονομική υπόθεση από πλευράς κατανάλωσης και σίγουρα οι μειωμένες φθορές θα σας αποσβέσουν το κόστος.
Σωληνώσεις
Όλοι θυμούνται ότι κατά την αποχώρηση από το εξοχικό, ειδικά στο βουνό, ο τελευταίος καλείται να κλείσει… το νερό και να αδειάσει το δίκτυο του σπιτιού ώστε να κάποια κρύα ημερα να μην σκάσουν οι σωλήνες. Η περίπτωση του δικτύου ύδρευσης δεν είναι απλή, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μονώσουμε πολύ τις σωληνώσεις αυτές που είναι πιο εκτεθειμένες στον καιρό. Υπάρχουν αρκετοί σωλήνες στα εξοχικά που καταλήγουν έξω από το σπίτι. Σε αυτούς μπορεί να μπει διπλή μόνωση (αυτή η μαύρη αφρώδης) και να τους καταστήσει πιο ανθεκτικούς στις παγωνιές.
Μια ακόμα λύση που δεν είναι πολύ ακριβή είναι η τοποθέτηση επανακυκλοφορίας ζεστού νερού στο δίκτυο του σπιτιού. Αν ακολουθήσετε την λύση εγκατάστασης συστήματος για την χαμηλής θερμοκρασίας θέρμανση του ακινήτου, μπορείτε με τη βοήθεια ενός υδραυλικού να τοποθετήσετε και σύστημα που κυκλοφορεί το ζεστό νερό από τον λέβητα στις σωληνώσεις του σπιτιού.
Αυτό ενεργοποιείται αυτόματα και επανακυκλοφορεί το ζεστό νερό στους σωλήνες του δικτύου όταν η θερμοκρασία του ξεπεράσει συγκεκριμένη θερμοκρασία που εσείς ορίζετε. Αν το προγραμματίσετε να επανακυκλοφορεί στους 15 βαθμούς κελσίου, έχει γλυτώσει μία και καλή από τον κίνδυνο σπασίματος των σωλήνων από το κρύο, με ελάχιστο κόστος.
Το ατού και η πραγματική χρησιμότητα της επανακυκλοφορίας ζεστού νερού όμως είναι ότι –ειδικά αν κάνετε χειμερινές εξορμήσεις στο εξοχικό- με το που ανοίγετε την βρύση του ζεστού δεν χρειάζεται να περιμένετε παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι να βγεί ζεστό νερό από την βρύση!
Ασφάλεια
Η ασφάλεια του εξοχικού σας όταν εσείς λείπετε είναι γνωστό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες. Η τοποθέτηση συναγερμού είναι μία λύση αλλά αν δεν συνοδεύεται από υπηρεσία άμεσης επέμβασης, μάλλον είναι άχρηστη. Μία πιο λογική λύση είναι η τοποθέτηση μέσα στο σπίτι καμερών με ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο.
Με τη λύση αυτή μπορείτε να «καλείτε» την κάμερα-κινητό και να έχετε άμεσα εικόνα για το τι συμβαίνει στο σπίτι σας είτε με φωτογραφίες μέσω mms είτε με βίντεο. Δεν χρειάζεται σύνδεση ίντερνετ απλά πρέπει να υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Δεν θα σώσετε απαραίτητα το σπίτι σας από τη διάρρηξη αλλά αν οι διαρρήκτες μπουν μέσα θα το μάθετε αμέσως γιατί οι κάμερες αυτές εντοπίζουν την κίνηση και στέλνουν αμέσως μήνυμα με εικόνα, οπότε μπορεί να προλάβετε να ειδοποιήσετε και την τοπική αστυνομία.
Παράλληλα αν οι διαρρήκτες έχουν σπάσει παράθυρα ή πόρτες για να μπουν μέσα θα το μάθετε ώστε να σπεύσετε και να ασφαλίσετε ξανά το σπίτι σας.
Φωτισμός
Μία ακόμα καλή ιδεά είναι η τοποθέτηση λαμπτήρων με αυτόματη λειτουργία μέσα φωτοκύτταρου που ενεργοποιείται είτε με το σκοτείνιασμα, είτε με την κίνηση ή και με τα δύο μαζί. Ένα απόλυτα σκοτεινό σπίτι είναι πιο εύκολος στόχος από αυτό με δύο φώτα στον κήπο και την βεράντα. Οι οικονομικοί λαμπτήρες με τους οποίους λειτουργούν τα συστήματα αυτά (7 watt) εγγυώνται ότι η επιβάρυνση στο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι ελάχιστη.
Δεν είναι πανάκεια αλλά οι παραπάνω προτάσεις είναι μία καλή λύση για τον σωστό έλεγχο του αγαπημένου σας εξοχικού. Μπορείτε να τις ακολουθήσετε και να νιώθετε αρκετά πιο ασφαλείς.
Χρήστος Δασκαλόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.