Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Προς παραγραφή οδεύουν Βατοπέδι, Siemens και άγονη γραμμή

Απέκλεισε χθες η κυβέρνηση την πιθανότητα να μεταβιβαστούν στη Βουλή οι υποθέσεις Siemens, Βατοπεδίου αλλά και η δεύτερη δικογραφία Παυλίδη, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου και του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα απορρίπτοντας τα δυο αιτήματα του ΠΑΣΟΚ που επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ, τη διεύρυνση της έρευνας για την υπόθεση Siemens αποφάσισε ο 4ος ειδικός ανακριτής.

Με αφορμή το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου για συνέχιση της εκκρεμούσας συζήτησης και για ψηφοφορία για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, το κυβερνών κόμμα ξεκαθάρισε ότι καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν θα εισέλθει στο Κοινοβούλιο, επιλέγοντας έτσι την παραγραφή τους, η οποία θα επέλθει με τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου στο τέλος Ιουνίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στον .......

πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «αιχμαλωτίζει τους βουλευτές της πλειοψηφίας, προδικάζει τη συνείδηση και την ψήφο τους και θωρακίζει τον κ. Παυλίδη» και κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να διαμαρτυρηθούν προς τον πρωθυπουργό «ο οποίος εξευτελίζει τη συνείδησή τους, αποφασίζοντας μόνος του πότε οι βουλευτές του έχουν συνείδηση και πότε όχι».

«Το μόνο που έχει βγει μέχρι τώρα και δεν έχει απολογηθεί γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι τα χρήματα από τη Siemens πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και απέκλεισε τη σύσταση επιτροπής για την υπόθεση, κατηγορώντας το ότι «ποντάρει μόνο στη σκανδαλολογία».

Στο σκέλος της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Βατοπεδίου, την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών με αντικείμενο την ανάθεση ή όχι της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Εισηγητής ορίστηκε ο αρχαιότερος των προέδρων Εφετών, Γεώργιος Μπαντζαλέξης. Η Ολομέλεια αποτελείται από 28 προέδρους Εφετών και 165 εφέτες. Ο εφέτης ανακριτής (στην περίπτωση που οριστεί) θα αναλάβει έργο μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, που θα προσωποποιηθούν σε βάρος περίπου 31 προσώπων.

Siemens: Την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων του ΕΣΥ θα ερευνήσει ο ανακριτής

Νέο κεφάλαιο θα ανοίξει στην ερευνά του, αυτή τη φορά στον τομέα προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων, ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση της Siemens. Η έρευνα του ανακριτή αφορά την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία και κέντρα του ΕΣΥ από τη Siemens. Είναι γεγονός, ότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες για υψηλότατες μίζες στην προμήθεια πανάκριβων ιατρικών μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία.

Τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής αναμένεται να λάβει, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη και του Α. Λέντζα, εκπροσώπου της υπεράκτιας εταιρείας Fairways, μέσω της οποίας διακινήθηκε μεγάλο κομμάτι από το "μαύρο χρήμα" του γερμανικού κολοσσού. Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν "παγώσει" με διάταξη του Ν. Ζαγοριανού τον περασμένο Ιανουάριο.

Προθεσμία ζήτησε και έλαβε χθες από τον ανακριτή ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Siemens Ελλάς Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος επρόκειτο να απολογηθεί για τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για την περίοδο 1998-2003.

Πηγή: Δυτική Μεσσηνία Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.