Ραγδαίες παραμένουν οι εξελίξεις στην αγορά γάλακτος, μόνο που αυτήν τη φορά δεν προκαλούνται από το φρέσκο παστεριωμένο, αλλά από το υψηλής παστερίωσης, όπου καταγράφονται οι πρώτες μειώσεις τιμών.
Χθες, η Φάγε ανακοίνωσε τη λιανική μείωση της τιμής του γάλακτος «10», καθώς και του «Φάρμα» κατά 20 λεπτά το λίτρο και κατά 30 λεπτά το ενάμιση λίτρο με stickers επί των συσκευασιών τους.
Βάσει αυτής της εξέλιξης, με το sticker των 20 λεπτών η τιμή του «10» διαμορφώνεται περίπου στο 1,18 ευρώ το λίτρο και του «Φάρμα» στο 1,23 ευρώ το ......
λίτρο, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σε μεγάλη οργανωμένη αλυσίδα ήδη «τρέχει» προωθητική ενέργεια και της Friesland για την πώληση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης «Νουνού Family» στο 1,28 ευρώ το λίτρο από 1,48 ευρώ, που επίσης, όπως δηλώνεται, είχε αποφασιστεί πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι μετά και τις νέες μειώσεις τιμών και φυσικά τα όσα προηγήθηκαν με την απόφαση της Vivartia να μειώσει την τιμή του φρέσκου γάλακτος Δέλτα κατά 25% και τις γενναίες μειώσεις τιμών της Μεβγάλ και τις Εβροφάρμα, το ψυγείο με τα γάλατα -φρέσκα και υψηλής παστερίωσης- εμφανίζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα τιμών απ' αυτή που είχε πριν από λίγες μόλις ημέρες.
Στέλεχος του λιανεμπορίου μιλώντας στη «Ν» δήλωσε, χθες, ότι δύσκολα οι τιμές λιανικής στο γάλα θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, όχι μόνο λόγω των νέων συνθηκών που επέβαλε στην αγορά η Vivartia, αλλά και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο σε κάθε περίπτωση σε ευνοεί ανατιμήσεις, ακόμη και έμμεσες με την αφαίρεση stickers από τις συσκευασίες προϊόντων. «Μένει πλέον να δούμε τις αντοχές κάθε γαλακτοβιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Α.Δ.
Αλλαγές στους όρους διακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης με αγορανομική διάταξη, που προβλέπει ως υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών επί των συσκευασιών, αλλά και επί των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.
Η επίμαχη διάταξη, η υπ' αριθμ. 5/2009, υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Βλάχο, και, όπως αναμένονταν, προβλέπει και τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετούνται τα διάφορα είδη γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων λιανικής, ώστε να είναι ευδιάκριτοι οι τύποι τους.
Ειδικότερα, τα βασικότερα σημεία της νέας Α.Δ., που ισχύει από την επομένη της δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχουν τα εξής:
* Στη συσκευασία των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος) αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς και το ποσοστό πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες.
* Οι ίδιες ενδείξεις αναγράφονται υποχρεωτικά και επί όλων των παραστατικών στοιχείων εμπορίας και διακίνησης των ως άνω προϊόντων (τιμολόγια, δελτία αποστολής κ.λπ.).
* Για τα προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος της νέας Α.Δ., βρίσκονται αδιάθετα και άρα στις συσκευασίες τους δεν αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις από τη νέα Α.Δ., μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή ως έχουν, το αργότερο μέχρι 31-7-2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζαχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31-10-2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.