Για ακόμη μια φορά ήρθε στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, καθώς, όπως φαίνεται, η εξεύρεση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής για την ενότητα της Τριφυλίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Αρκετές θέσεις μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί, όμως για διάφορους λόγους έχουν απορριφθεί, είτε γιατί προσκρούουν στην μη δυνατότητα αδειοδότησης από το Δασαρχείο είτε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε μια νέα θέση στα όρια των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ο οποίος φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις και να είναι αποδεκτός από όλους, ενώ παράλληλα ο χώρος για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων σκουπιδιών θα είναι ο διαμορφωμένος χώρος του ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας.
Τα σκουπίδια είναι ένα θέμα που, όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι της περιοχής, μας αφορά όλους.
Είναι ένα ζήτημα περιβαλλοντικό αλλά και πολιτισμού που θα πρέπει, επιτέλους, να .........
αντιμετωπιστεί, σημειώνουν οι δήμαρχοι προσθέτοντας ότι με την συγκεκριμένη λύση δεν θα υπάρχει καμία όχληση για το περιβάλλον.
Γι’ αυτό και όλοι θα πρέπει να δουν θετικά την λύση που σχεδιάζεται, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μικροπολιτικών εκμεταλλεύσεων, τονίζουν.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας τόνισε:
«Ενας τόπος καταδεικνύει τον πολιτισμό του σε πολλούς τομείς.
Ενας είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Δυστυχώς στην χώρα μας σε αυτό τον τομέα έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Είναι μια ευκαιρία, μετά την πίεση της Ε.Ε., να διαχειριστούμε τα σκουπίδια τα οποία παράγουμε εμείς οι ίδιοι και θέλουμε να τα πετάξουμε στην αυλή του γείτονα.
Να τα διαχειριστούμε σωστά, ορθολογικά, προς όφελος των κοινωνιών και των πόλεων που ζούμε.
Ολες οι πόλεις παράγουμε σκουπίδια. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι και όπως συναποφασίσαμε στην Περιφέρεια θα πρέπει ο καθένας να βάλει ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται διαχείριση.
Αυτή την στιγμή η λύση που προτείνει η Περιφέρεια, για μένα, είναι η πιο σωστή γιατί γλυτώνουμε από τις χωματερές, τον υδροφόρο ορίζοντα, τις επικίνδυνες πυρκαγιές, το περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Πριν οποιοσδήποτε αντισταθεί σε αυτή την διαδικασία ή αταθέσει την άποψή του για τον τρόπο αυτό, καλό είναι να γνωρίζει τι πάμε να κάνουμε.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για χωματερές εν έτει 2009 μέσα στην Τριφυλία την στιγμή που δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία χωματερή εδώ και 50 χρόνια.
Αποφασίσαμε, έτσι, οι Δήμοι της Τριφυλίας να αποτελέσουμε ένα ενιαίο σύνδεσμο και να βρούμε μια λύση γι’ αυτό το κακό. Ο μπαλοποιητής θα είναι ένα κλειστό εργοστάσιο μέσα στο οποίο θα μπαίνουν τα σκουπίδια, θα γίνονται εκεί ένας μεγάλος κύβος που θα πηγαίνει σε ένα χώρο που έχει βρει ο Δήμος Κυπαρισσίας και από εκεί θα φεύγουν για το εργοστάσιο διαχείρισης.
Ολα όσα άλλα λέγονται είναι εκ του πονηρού και κάποιοι μάλιστα βρίσκουν και την ευκαιρία να κάνουν πολιτική με το θέμα αυτό.
Οι λύσεις είναι δύο: ή φτιάχνουμε μπαλοποιητές και προχωράμε μπροστά ή αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν με τις χωματερές.
Πρέπει ο πολίτης να συμμετέχει στην διαχείριση αυτών που παράγει. Θα βρεθεί ένας χώρος όπου θα χτιστεί ένα εργοστάσιο στο οποίο δεν θα υπάρχει ούτε οσμή, ούτε κανένα πρόβλημα για να διαχειριστούμε τα στερεά μας απόβλητα.
Το θέμα είναι, αυτά τα βήματα να είναι στέρεα και οι αποφάσεις που θα πάρουμε να μην έχουν κινδύνους.
Υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες. Εκεί θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, και να βρούμε τις λύσεις.
Πρέπει και οι πολίτες να δουν ορισμένα πράγματα και να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους για τους γείτονές τους.
Οι γείτονές μας είμαστε εμείς. Πρέπει να δούμε τα πράγματα ορθολογικά αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς σημείωσε: «Οι Δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αναλάβαμε να βρούμε ένα χώρο στα όριά μας για να δεχθούμε τον μπαλοποιητή. Δυσκολευτήκαμε όμως στην αναζήτηση δασικών εκτάσεων γιατί οι περισσότερες επλήγησαν από πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, έτσι δεν μπορούσαν να παραχωρηθούν. Γι’ αυτό υπήρχε και καθυστέρηση να βρεθεί περιοχή.
Από ό,τι φαίνεται τώρα βρήκαμε μια περιοχή που είναι κοινά αποδεκτή από τους δύο δήμους. Χρειάζεται να τακτοποιηθεί, κάποιες λεπτομέρειες χαρτογράφησης.
Βέβαια υπάρχει μια άρνηση γενικώς του κόσμου, όμως με αυτά που γνωρίζουμε – και δεν είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα – θα είναι μια εγκατάσταση, σε ένα οίκημα των 250 τ.μ.
Εκεί θα αφήνει το απορριμματοφόρο τα σκουπίδια σε ειδικό μηχάνημα που θα τα φτιάχνει μπάλες, θα τυλίγονται και από εκεί θα φεύγουν προσωρινά για ένα χώρο στην Κυπαρισσία και από εκεί στο εργοστάσιο.
Κατά την διαδικασία της μπαλοποίησης θα υπάρχουν κάποια στραγγίδια τα οποία θα απομακρύνονται και θα πηγαίνουν σε βιολογικό καθαρισμό, οπότε δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον.
Οσο για το ότι θα περνάνε τα απορριμματοφόρα από την περιοχή, τα απορριμματοφόρα είναι μέσα στην ζωή μας κυκλοφορούν και μέσα στις πόλεις. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το μεγάλο όφελος που θα έχουμε όλοι οι δήμοι από αυτό, που δυστυχώς σήμερα έχουμε κάποιες χωματερές οι οποίες είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτες και δημιουργούν προβλήματα. Οταν τα σκουπίδια είναι στο ύπαιθρο δεν μπορούμε να προστατέψουμε μια περιοχή.
Και αναφλέξεις έχουμε, και μολύνσεις. Φεύγουμε από μια μεγάλη πληγή λοιπόν και πάμε σε μια κατάσταση πολιτισμένη και είναι ευθύνη όλων μας που δεν το έχουμε λύσει τόσα χρόνια».
Τέλος ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης επισήμανε: «Στον δικό μας τομέα, από τους Γαργαλιάνους μέχρι το Δώριο, ο χώρος έχει εντοπιστεί και ακολουθείται η διαδικασία χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο και εγκρίσεως για την τοποθέτηση του μπαλοποιητή, ενώ η αποθήκευση θα γίνεται στο ΧΑΔΑ της Κυπαρισσίας.
Χρονικά θα γίνει περιβαλλοντική αδειοδότηση και για εκεί που θα τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής αλλά και αδειοδότηση για το χώρο που θα τοποθετηθούν τα μπαλοποιημένα σκουπίδια.
Αρα και οι δύο αυτές περιβαλλοντικές μελέτες ξεκινάνε μαζί. Παράλληλα θα εγκριθούν και εφόσον γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα γίνει εφαρμογή.
Δηλαδή θα ξεκινήσουν όλα τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται στο χώρο ανάμεσα στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους και στην συνέχεια μπαλοποιημένα με νταλίκες θα μεταφέρονται στον ήδη διαμορφωμένο χώρο του ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας.
Ωστόσο, η αδειοδότηση αυτή θα προβλέπει και αποκατάσταση του δικού μας ΧΑΔΑ, άρα θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης.
Επομένως, με την λειτουργία του συστήματος αυτού, θα ξεκινήσει να αποφορτίζεται ο χώρος που χρησιμοποιούμε ως ΧΑΔΑ.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει τραβήξει πολύ και είναι δύσκολο να λυθεί όχι μόνο στην περιοχή τη δική μας άλλα σε όλη την Ελλάδα.
Γι’ αυτό επιλέχτηκε μια λύση που θα είναι υλοποιήσιμη και οπωσδήποτε θα προσφέρει καλύτερη διαχείριση από την προηγούμενη κατάσταση.
Τουλάχιστον τώρα θα υπάρχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτημένοι χώροι, όπου τα σκουπίδια θα συγκεντρώνονται, θα πακετάρονται και θα αποθηκεύονται με ένα ενδιάμεσο χρόνο, ο οποίος θα τελειώσει την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η κεντρική διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα σκουπίδια».
Πηγή: Eλευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.