Παρουσία των εκπροσώπων των πατατοπαραγωγών Μεσσήνης, κ.κ. Παναγιώτη Δουρούμη (πρόεδρος), Νίκο Παπακώτση (αντιπρόεδρος) και Δημήτρη Δουρούμη (Δ.Σ. Μεσσήνης υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα), εθίγησαν χθες από τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκο και τον αντινομάρχη, κ. Σ. Παναγιωτόπουλο, σημαντικά θέματα του κλάδου. Μεταξύ άλλων ο κ. Δράκος δήλωσε: «Οι πατατοπαραγωγοί μας έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα προώθησης του προϊόντος το οποίο κάθε χρόνο αυτήν την εποχή προκύπτει. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η καλλιέργεια φέτος εντοπίζεται σ’ ένα ύψος 8.000 στρεμμάτων και η αναμενόμενη παραγωγή είναι σημαντική, θα αγγίξει τους 20.000 τόνους ενδεχομένως και κάτι παραπάνω.
Η έναρξη της συγκομιδής έχει αρχίσει, είμαστε πρώιμοι, ο καιρός δεν έκανε ζημιές όπως ......
άλλα χρόνια, αλλά είχε τις ιδιαιτερότητές του, με αποτέλεσμα να έχουμε ποιοτικό προϊόν μεν, αλλά με αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής, η αναμενόμενη παραγωγή να προσδιορίζεται γύρω στους 2.500 τόνους το στρέμμα. Αυτό σημαίνει με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ότι το οριακό κόστος, το οποίο είναι και σημαντικό κατά την άποψή μας, των 1.000 ευρώ το στρέμμα, για να καλυφθεί θέλει τουλάχιστον οριακή τιμή καθαρή στα χέρια του παραγωγού γύρω στα 60 λεπτά για να καλύψει μόνο το κόστος. Άρα λοιπόν για να έχει και τα μεροκάματά του μιλάμε από 60 - 70 λεπτά και πάνω.
Η περιοχή απ’ όπου φέρνει το εμπόριο πατάτες είναι η Αίγυπτος, η οποία έχει προβλήματα, δεν είναι μια χώρα η οποία έχει τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές καλλιέργειας και πιστοποίησης των προϊόντων, αλλά και χρήσης των όποιων χημικών ουσιών. Άρα λοιπόν απαιτούνται εξειδικευμένοι έλεγχοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Ένα δεύτερο είναι οι ελληνοποιήσεις, που είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και εκτείνεται και πέραν των άλλων, διότι οι Έλληνες καταναλωτές και ιδιαίτερα οι απαιτητικοί, θέλουν να τρώνε ελληνικά προϊόντα».
«Σας πληροφορώ», συνέχισε ο νομάρχης, «πως φέτος λόγω του ότι όντως ασκήθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι, δεν έχουν εισαχθεί μεγάλες ποσότητες, όπως άλλες χρονιές. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα η πατάτα της Λακκόπετρας να πωλείται αυτήν τη στιγμή χονδρικώς 50 λεπτά, η πατάτα της Θήβας να πωλείται 60 λεπτά, άρα λοιπόν η δική μας η πρώιμη, η ποιοτική, η γευστική, η ανοιξιάτικη πρέπει να πωληθεί παραπάνω».
Πηγή: Επικαιρότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.