Φωτιά πήραν από το πρωί τα πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς ένα μεγάλο σύννεφο Αφρικανικής σκόνης έχει κάνει την παρουσία του από χθες το βράδυ πάνω από την Μεσσηνία.
Σαν να μην έφτανε αυτό η χθεσινοβραδυνή ψιχάλα ήταν λασποβροχή όπου κατάφερε να κάνει τα πάντα χάλια.
Απο αυτοκίνητα μέχρι μπακλόνια σπιτιών.
Απο το πρωΐ η μέρα είναι μουντή με εμφανή την ομίχλη λόγω της σκόνης στον Μεσσηνιακό ουρανό.
Την όλη κατάσταση αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η τωρινή δυνατή βροχή που πέφτει στα Φιλιατρά.
Στη δυτική Ελλάδα η συγκέντρωση της σκόνης θα αγγίξει ακόμη και τα ...........
100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο «Σκίρων» του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβαρύνοντας κυρίως την ατμόσφαιρα της Πελοποννήσου. Τα βορειότερα σημεία που θα επισκεφθεί το αφρικανικό νέφος θα είναι η Θεσσαλία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει προς την Τουρκία από το μεσημέρι της Κυριακής.
«Η αιτία για τη μεταφορά σκόνης κρύβεται στον άνεμο σιρόκο» επισημαίνει στον ΕΤ ο μετεωρολόγος κ. Νίκος Μαζαράκης. «Πρόκειται για έναν ξηρό, νότιας διεύθυνσης άνεμο που αυτή την εποχή πνέει στην περιοχή της Σαχάρας με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, δημιουργώντας ανεμοθύελλες διάρκειας δύο έως επτά ημερών. Εξαιτίας των ισχυρών αυτών ανέμων, τεράστιες ποσότητες σκόνης σηκώνονται στα μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κατόπιν οι ισχυροί νοτιάδες τις μεταφέρουν στην περιοχή μας, δημιουργώντας το φαινόμενο της θόλωσης της ατμόσφαιρας».
Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν αποκλείεται να έχει παίξει κάποιο ρόλο. Πριν από λίγα χρόνια σε Διεθνές Γεωγραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη ο Βρετανός Andrew Goudie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταλόγισε στα 4 Χ 4 την κύρια ευθύνη για την καταστροφή του λεπτού στρώματος από λειχήνες και πέτρες, το οποίο προστάτευε τεράστιες εκτάσεις της Σαχάρας από τους ανέμους. Παρουσίασε μάλιστα μελέτες που κατεδείκνυαν ότι μέσα στα 50 τελευταία χρόνια οι αμμοθύελλες με προέλευση τη Σαχάρα έχουν δεκαπλασιαστεί. «Είμαι απολύτως σοβαρός, πρέπει να κοιτάξετε από τον αέρα και θα δείτε όλη την επιφάνεια της ερήμου χαραγμένη από ρόδες» είχε πει. «Οι άνθρωποι κινούνται αδιακρίτως στην επιφάνεια της ερήμου καταθρυμματίζοντάς την».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.