Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Εκδήλωση στους Γαργαλιάνους: Μείωση κόστους καλλιέργειας στην ελιά με τρόπους παλιούς και με γεωργία ακριβείας

Την εποχή που η τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλή, οι τεχνικές μείωσης του κόστους καλλιέργειας καθώς και αύξησης της αποδοτικότητάς της στην ελιά ενδιαφέρουν πολύ. Για το λόγο αυτό, με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι αγρότες των Γαργαλιάνων τις εισηγήσεις σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη βιβλιοθήκη της πόλης, από την εταιρεία Μονσάντο Ελλάς σε συνεργασία με τα εργαστήρια Γεωργικής Μηχανολογίας και Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ στο πείραμα που διεξάγεται συμπράττει η Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Ελαιοκαλλιέργεια «Νέα Εποχή» που εδρεύει στους Γαργαλιάνους.
Όπως ανέφερε στο «Θ» ο Κώστας Μπουλουλής, επιβλέπων γεωπόνος της Ομάδας «Νέα Εποχή», το ενδιαφέρον των παραγωγών ήταν αδιάπτωτο επειδή .........

όσα είπαν οι ομιλητές ήταν προσανατολισμένα στα προβλήματά τους και απαντούσαν στις ανάγκες τους.

Φρέζα ή ψεκασμός;
Στους Γαργαλιάνους και σε ελαιοπερίβολο του Πάνου Παγάνη, μέλους του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας και της Ομάδας «Νέα Εποχή», εξελίσσεται πείραμα στο οποίο αναφέρθηκε στην εισήγησή του με θέμα «Νέες τεχνολογίες στη, καλλιέργεια της ελιάς» ο Σπύρος Φουντάς, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πείραμα (σχετικά στοιχεία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Γεωργία και Κτηνοτροφία», τεύχος 1/2009), εφαρμόζονται δύο συστήματα διαχείρισης των ζιζανίων, το ένα με βάση τη χημική ζιζανιοκτονία (γίνεται χρήση Roundup) και το άλλο με βάση την κατεργασία του εδάφους με φρέζα. Στο χωράφι γίνεται «ακτινογραφία» αφού έχει χωριστεί σε 91 τομείς, σε καθέναν από τους οποίους έχει ληφθεί δείγμα εδάφους και έχει γίνει ανάλυσή του. Στο ελαιοπερίβολο αυτό γίνεται χημική ζιζανιοκτονία σε συνδυασμό με χορτοκοπή στα 2/3 του αγροκτήματος τα τελευταία 3 χρόνια. Στο υπόλοιπο τμήμα γίνεται μηχανική καταστροφή των ζιζανίων, με κατεργασία του εδάφους με φρέζα.

Πλεονεκτήματα έναντι της φρέζας
Σύμφωνα με τα πορίσματα που προέκυψαν κατά το 3ο έτος του πειράματος, όπου γίνεται χημική ζιζανιοκτονία υπάρχει αυξημένο επίπεδο οργανικής ουσίας στο έδαφος μέχρι και 22% σε σχέση με εκείνα τα σημεία όπου έγινε φρεζάρισμα. Αύξηση της οργανικής ουσίας σημαίνει πιο γόνιμο έδαφος. Όπου δεν γίνεται φρεζάρισμα το κόστος αντιμετώπισης των ζιζανίων είναι μικρότερο, ενώ χωρίς φρεζάρισμα αποφεύγεται και η συμπίεση του εδάφους, το «πατίκωμα» που κάνει η φρέζα, με αποτέλεσμα να απλώνονται ευκολότερα οι ρίζες του δέντρου. Επίσης, η καλλιέργεια έγινε πιο οικονομική διότι με τις αναλύσεις εδάφους είναι γνωστό τι είδους λίπασμα πρέπει να πέσει, πού και σε τι ποσότητα. Το πείραμα θα συνεχιστεί για 2 ακόμη χρόνια και σημειώνεται πως είναι το πρώτο παγκοσμίως στο συγκεκριμένο θέμα, όσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια!

Ομιλίες για θρέψη, μείωση κατεργασίας
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη:
- σχετικά με την ολοκληρωμένη προσέγγιση θρέψης της ελιάς, ο Γεώργιος Νάνος, αναπληρωτής καθηγητής Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- και για τις ωφέλειες από τη μείωση της καλλιέργειας του εδάφους στην ελιά, ο Θεοφάνης Γέμτος, καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Νάνος τόνισε πως απέναντι στις υπερεντατικές φυτείες ελιάς σε διάφορες χώρες, με τις πολλές χημικές και μηχανικές εισροές και τη συζητήσιμη ποιότητα, εμείς εναλλακτικά μπορούμε να αντιπαραθέσουμε: μείωση κόστους, βιολογική καλλιέργεια, διαφορετική ποιότητα! Ο αναπληρωτής καθηγητής έκανε μιαν ολοκληρωμένη προσέγγιση της θρέψης, επιμένοντας στην εφαρμογή όσο και όταν απαιτείται, με εδαφολογική ανάλυση κάθε 3-5 χρόνια και φυλλοδιαγνωστική κάθε 2-3 χρόνια. Τόνισε μάλιστα πως τα κλαδέματα πρέπει να αφήνονται στο χωράφι και να τεμαχίζονται.
Ο κ. Γέμτος ανέλυσε τις ωφέλειες από τη μείωση της κατεργασίας του εδάφους και πρότεινε χρήση χορτοκοπτικών για έλεγχο των ζιζανίων, χρήση ζιζανιοκτόνων, όπως και χρήση καλλιεργειών φυτοκάλυψης σε συνδυασμό με χορτοκοπτικά, για περιορισμό των αναγκών σε χημικά λιπάσματα, αύξηση της οργανικής ουσίας και προστασία του εδάφους από τη διάβρωση.

Πηγή: Θαρρος

2 σχόλια:

  1. «Η Μονσάντο έχει τεράστια επιρροή και ιδιαίτερα στον επιστημονικό κόσμο, καθώς και στο Λευκό Οίκο! Ο λόγος είναι πως η οικονομική ενίσχυση των περισσότερων επιστημονικών ερευνών στην ουσία περνά από τα χέρια της Μονσάντο! Γι’ αυτό και καμία από αυτές τις έρευνες δεν είναι πραγματικά επιστημονική, ούτε αντικειμενική»,
    Πηγή: Η Μονσάντο καλλιεργεί τον… τρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονσαντο από την μια... Νέα Εποχή από την άλλη.... κάτι σίγουρα δεν πάει καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.