Η κόντρα μεταξύ των πιο δημοφιλών web browsers περνά σε νέα πιο επιθετική φάση, με τη beta έκδοση του Firefox αλλά και την πρώτη κανονική έκδοση του Chrome. Η μάχη εντείνεται και αναμένεται να είναι συγκλονιστική!
Μπορεί να προσφέρονται εντελώς δωρεάν, αλλά οι web browsers είναι το άλφα και το ωμέγα όσον αφορά στην πρόσβαση στο Internet και τις υπηρεσίες που “κτίζονται” γύρω από αυτό. Καθώς όλο και περισσότεροι πόροι μεταφέρονται από τον τοπικό δίσκο στο δίκτυο, ο browser παίζει το ρόλο της κεντρικής πύλης όχι μόνο για απλή περιήγηση και αναζήτηση, αλλά και για τη λειτουργία πολύπλοκων εφαρμογών web.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τελευταίες εκδόσεις των δημοφιλέστερων web browsers δίνουν μεγάλη έμφαση στο θέμα της ταχύτητας, καθώς οι πιο έξυπνοι και αποδοτικοί αλγόριθμοι διαδικτυακής σύνδεσης οδηγούν σε μεγαλύτερη άνεση εκτέλεσης πολύπλοκων web apps. Έτσι, η νέα προέκδοση του Firefox 3.1, που ......
κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρουσιάζει σαφώς πιο βελτιωμένη μηχανή rendering, ειδικά στην JavaScript, η οποία έχει αναδειχθεί στο πλέον αξιόπιστο benchmark σύγκρισης μεταξύ web browsers. Η βελτιωμένη μηχανή JavaScript του Firefox 3.1 Beta 2, με το όνομα TraceMonkey, καταφέρνει να αφήσει πίσω της τις αντίστοιχες τόσο του Internet Explorer 8 όσο και του Opera 10, αν και ο τελευταίος είναι ακόμη σε προέκδοση alpha.
Ωστόσο, δεν κατορθώνει να ξεπεράσει τη μηχανή rendering Webkit, στην οποία βασίζεται ο Apple Safari, αλλά και ο Google Chrome, ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε κανονικά τον περασμένο μήνα, μετά την επιτυχημένη πορεία της προέκδοσης beta. Η μηχανή rendering του Chrome με το όνομα “SquirrelFish Extreme” είναι έως και 40% πιο γρήγορη από το TraceMonkey. Ο Firefox καταφέρνει, παρ’ όλα αυτά, να είναι έως και δύο φορές ταχύτερος από τους άλλους ανταγωνιστές του, και συγκεκριμένα από τον Opera 9.6.2 και τον Safari 3.2.1, ο οποίος βασίζεται σε παλιότερη έκδοση του WebKit. Όσον αφορά στον Internet Explorer 8 Beta 2, αυτός είναι ουραγός, σημειώνοντας χρόνους ακόμη και μέχρι 5 φορές χειρότερους.
Ο Chrome παραμένει αυτήν τη στιγμή η καλύτερη λύση για συστήματα μικρής ισχύος, καθώς κάνει πιο ορθολογιστική χρήση των πόρων τους και έχει καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε κοινόχρηστα δίκτυα με πολλούς χρήστες. Από την άλλη, το ισχυρό χαρτί του Firefox είναι η πληθωρικότητά του λόγω των πολυάριθμων plug-ins του. Πάντως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αναμένοντας σημαντικές βελτιώσεις στις τελικές εκδόσεις των browsers.
Πηγή: PC World
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.