ΣΠΑΝΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Μπορεί για τους στεριανούς το να κατέβει απότομα η στάθμη της θάλασσας να είναι κάτι πρωτοφανές και περίεργο, στους μυημένους στη θάλασσα όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο επαναλαμβάνεται πολλές φορές.
Μας είπαν λοιπόν ότι στην περιοχή του Αγρίλη των Φιλιατρών πριν από λίγες μέρες η στάθμη της θάλασσας φαινόταν να έχει κατέβει αρκετά - είχαν αρχίσει να φαίνονται ποριά που τον υπόλοιπο καιρό ήταν κάτω από το νερό, και μέσα στο λιμάνι η στάθμη ήταν εμφανώς κάτω από το συνηθισμένο σημείο.
Το γεγονός αυτό δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν και τους φαινόταν πολύ παράξενο.
Επισκεφθήκαμε λοιπόν την περιοχή στον Αγρίλη στο μικρό, γραφικό και όμορφο λιμανάκι, και εκεί συναντήσαμε κάποιους από τους ανθρώπους της θάλασσας.
Η πρώτη κουβέντα που μας είπαν ήταν ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά αρκετά συχνό φαινόμενο τέτοια εποχή και μέχρι το Μάρτιο, που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της φύσης.
Ρωτήσαμε έναν από τους πιο έμπειρους ψαράδες της περιοχής, τον Γιάννη Σφυρή, που ασχολείται επαγγελματικά με το ψάρεμα.
Αφού τον διακόψαμε για λίγο από το ξεψάρισμα που έκανε στα δίχτυα του μας είπε: «Δεν είναι κάτι παράξενο, καθώς συμβαίνει τακτικά.
Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που συμβαίνει όταν έχουμε βόρειους ανέμους και συνήθως παρατηρείται από αυτή την εποχή μέχρι τον Μάρτιο. Βέβαια δεν συμβαίνει μόνο εδώ στον Αγρίλη, αλλά γενικότερα κατά μήκος όλης της περιοχής. Δηλαδή από όσο γνωρίζω από τον Μάραθο και κατά μήκος σε όλη την παράλια ζώνη.
Αυτό τώρα συμβαίνει καθώς σίγουρα υπάρχουν κάποια υπόγεια ρεύματα, και από την άλλη από το μαγνητικό πεδίο του φεγγαριού, καθώς όπως και τον Αύγουστο έτσι και τώρα έχουμε την μεγαλύτερη πανσέληνο.
Ο κόσμος το λέει εξάλλου, το γεναριάτικο φεγγάρι λάμπει πιο πολύ, επηρεάζει φαίνεται την θάλασσα και δημιουργείται η παλίρροια αυτή της θάλασσας.
Η θάλασσα μπορεί να κατέβει 25-30 πόντους και αυτό μπορεί να το διακρίνει ο καθένας, αφού ξεχωρίζουν κάποια ποριά που άλλες μέρες δεν φαίνονται.
Τώρα μπορεί να επανέλθει η στάθμη την ίδια μέρα πάλι στα επίπεδά της ή την επόμενη.
Πάντως όταν έχει ρήχες για εμάς δεν είναι καλές ψαριές, αφού τα ψάρια θέλουν νοτιάδες».
Οσο για το πώς πάει το ψάρεμα στην περιοχή, καθώς στο λιμανάκι στον Αγρίλη χειμώνα - καλοκαίρι υπάρχουν πολλές ψαρόβαρκες, μας είπε... κάθε πέρυσι και καλύτερα: «Ετσι αναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να βάζουμε όλο και περισσότερα εργαλεία. Ευτυχώς βέβαια που έχουν καλή τιμή τα ψάρια και τα βγάζουμε πέρα».
Την εμπειρία του μας μετέφερε επίσης ένας πρώην υποπλοίαρχος, ο Παναγιώτης Χριστοδούλου, που συναντήσαμε στο λιμανάκι και μας είπε: «Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, όπου το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο.
Στην Αγγλία το έχω ζήσει στο λιμάνι Μπράικτον όπου η θάλασσα κατεβαίνει και 7 μέτρα, με αποτέλεσμα τα καράβια να ακουμπάνε στο βυθό.
Στη ναυτική γλώσσα αυτό λέγεται “μαρέα“. Μην ξεχνάμε πως στη Χαλκίδα έχουμε το φαινόμενο να πηγαίνουν τα νερά 6 ώρες πάνω και 6 κάτω και να αλλάζει η στάθμη 1,5 μέτρο.
Εδώ αυτό παρατηρείται σε όλη την ακτογραμμή, δεν είναι κάτι παράξενο αλλά ένα τακτικό φαινόμενο.
Επίσης στο Λάγος της Νιγηρίας έχω δει τη θάλασσα από τις 6 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ από νότια να αλλάζει κατεύθυνση και να πηγαίνει βόρεια.
Και μην ξεχνάμε το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, που εκεί η θάλασσα “αδειάζει“ τελείως.
Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα δεν είναι κάτι παράξενο, είναι απλώς η επονομαζόμενη “μαρέα“».
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.