Το καλής ποιότητας έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο περιέχει φυτοχημικά συστατικά σημαντικά για την υγεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Η νέα έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας και τουΠανεπιστημίου της Γρανάδας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης “BMC Cancer”, ρίχνει νέο φως στην ήδη γνωστή ευεργετική επίδραση της πλούσιας σε λάδι μεσογειακής δίαιτας για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.
Η έρευνα αναζήτησε ποια είδη ελαιολάδου είναι πιο ενεργά στην καταπολέμηση του καρκίνου και διαπίστωσε, για πρώτη φορά, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Χαβιέ Μενέντεζ, ότι όλα τα μεγάλα συμπλέγματα από φαινόλες που βρίσκονται στο έξτρα- παρθένο ελαιόλαδο “καταπιέζουν“ την ανεξέλεγκτη έκφραση του γονιδίου HER2, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όγκων του μαστού.
Το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φυτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι αυτές οι φυτοχημικέςπολυφαινόλες περιορίζουν αποτελεσματικά την ενεργοποίηση του γονιδίου HER2.
Από την άλλη όμως, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φυτοχημικώνπαρατηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις τέτοιες που είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθούν στην πραγματική ζωή, με την κατανάλωση ελαιόλαδου.
Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλής βάση για το σχεδιασμό νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.
Πηγή: Ελευθερία
Τότε γιατί σαρώνει ο καρκίνος στα Φιλιατρά;
ΑπάντησηΔιαγραφή