Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Εξακολουθεί η αγανάκτηση και η οργή στην κοινωνία των Φιλιατρών για την νεα υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας

Αναστάτωση και Οργή επικρατεί στην κοινωνία των Φιλιατρών, εξακολουθεί να προκαλεί η είδηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας, την παραμονή της πρωτοχρονιάς το Φιλιατρά News σχετικά με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ......

γνωστοποιείται στο συναλλασσόμενο κοινό, η αναπροσαρμογή των ημερών λειτουργίας του Γ/Σ (σ.σ. Γραφείου Συναλλαγών) Φιλιατρών, για το έτος 2019 από καθημερινής βάσης σε Τρίτη και Πέμπτη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που υπάρχει έξω από την Τράπεζα αναφέρει:
Σας ενημερώνουμε ότι από 02/01/2019, γνωστοποιείται η αναπροσαρμογή των ημερών λειτουργίας του Γ/Σ Φιλιατρών για το έτος 2019 ως εξής:

Από 2 Ιανουαρίου έως 15 Ιουνίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη

Από 16 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου καθημερινά

Από 16 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου Κάθε Τρίτη και Πέμπτη
* Γ/Σ = Γραφείο Συναλλαγών

Μια πραγματικά ακατανόητη απόφαση, που βάζει σε προβληματισμό τους πολίτες των Φιλιατρών, οι οποίοι κάνουν λόγο για νέα υποβάθμιση των τραπεζικών υπηρεσιών που την οδηγούν στο λουκέτο.
Η ΕΤΕ Φιλιατρών σήμερα δέχεται τη δεύτερη υποβάθμισή της αφού αν θυμάμαι καλά το 2011 ή 2012 έχει δεχτεί ήδη τη πρώτη υποβάθμιση συγχωνεύοντας το με της Κυπαρισσίας (382) και από κατάστημα (485) μετατράπηκε σε Γραφείο Συναλλαγών (Αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές) ενώ όλα τα υπόλοιπα τραπεζικά προϊόντα –ακόμα και οι απλές κάρτες αναλήψεων για τα ΑΤΜ- μεταφέρθηκαν στην ΕΤΕ Κυπαρισσίας με την οποία συγχωνεύθηκε το κατάστημα Φιλιατρών.

Σήμερα με την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση – ανακοίνωση η οποία έχει αμεσότατη ισχύ, η τράπεζα έπιασε εξ απήνης τους πολίτες λόγω της αμεσότητας στην ισχύ της.
Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι δεν θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους καθότι είναι πολύς ο κόσμος που δε γνωρίζει να χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) ή ακόμα νιώθει ανασφαλής στο να την χρησιμοποιήσει.
Ο κόσμος των Φιλιατρών εκφράζει τους φόβους του ότι τις δυο μέρες που επέλεξαν οι Διοικούντες να λειτουργεί η τράπεζα, (Τρίτη και Πέμπτη) θα συσσωρεύει εκατοντάδες συναλλαγές με αποτέλεσα την κατακόρυφη αύξηση το χρόνου αναμονής για εξυπηρέτηση του κοινού με δεδομένο ότι λειτουργεί ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ.
Οι φθηνές δικαιολογίες για μείωση του λειτουργικού κόστους του καταστήματος πέφτουν στο κενό καθότι είτε το κατάστημα λειτουργήσει κανονικό 5ήμερο είτε δυο μέρες την εβδομάδα το ενοίκιο που πληρώνει στον ιδιοκτήτη του κτηρίου προφανώς και δεν μειώνεται αλλά ούτε η τράπεζα γλυτώνει μισθούς υπαλλήλων είτε δουλέψουν 5 μέρες την εβδομάδα είτε δυο.
Που σίγουρα δεν θα δουλέψουν μόνο δυο μέρες αφού τις υπόλοιπες τρείς θα εργάζονται στην Κυπαρισσία.
Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα από τη ΔΕΗ και αυτό πέφτει στο κενό καθώς η τράπεζα φωτίζεται ΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΑ με λειτουργία των μηχανημάτων κλπ κλπ
Άρα καμία απολύτως εξοικονόμηση ενέργειας.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
1. ΠΟΙΟΣ λοιπόν ή ΠΟΙΟΙ μεθοδεύουν αυτήν τη κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο του καταστήματος?
2. ΓΙΑΤΙ όλες οι αρνητικές αποφάσεις με την τράπεζα εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο στα Φιλιατρά και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ?
3. Κανένας και ΠΟΤΕ δεν ακούμπησε ποτέ την Εθνική Κυπαρισσίας λες και είναι η Ιερή αγελάδα του Νείλου. ΓΙΑΤΙ Αυτή η επιλεκτικότητα???
Έχει καταντήσει το εν λόγω κατάστημα να έχει περισσότερους υπαλλήλους απ’ ότι πελάτες.
Τα Φιλιατρά λόγω του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή της Αγροτικής Οικονομίας, αλλά και κάθε περιοχή με πρωτογενή τομέα Παραγωγής συνεισφέρουν στο κράτος πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με ενα αστικό κέντρο σαν την Κυπαρισσία που είναι καθαρά Τριτογενής τομέας παραγωγής που στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό και τις Υπηρεσίες. Όποιες τις έχουν απομείνει τέλος πάντων. Και αυτή είναι η αλήθεια παρόλο που σε ορισμένους μπορεί να μην αρέσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΤΕ Φιλιατρών να ξαναγίνει κατάστημα όπως ήταν παλιά και να στελεχωθεί με προσωπικό.
Αρκετά οι Φιλιατρινοί πολίτες ταλαιπωρούνται με μεταβάσεις στην Κυπαρισσία για διευθέτηση τραπεζικών υποθέσεων που δεν γίνονταν στα Φιλιατρά λόγω της πρώτης υποβάθμισης σε Γραφείο Συναλλαγών.
Αυτό θα είναι και το απολύτως ιδεατό για εμάς τους πολίτες. Είναι όμως στην πραγματικότητα?

Το Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που εξέδωσε για το θέμα που περισσότερο ψυχολογική στήριξη ήταν παρά πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να καταλάβουν κάτι δήθεν μεγάλα μυαλά που δήθεν διοικούν και σχεδιάζουν επι χάρτου υποβαθμίσεις και λουκέτα σε τραπεζικά καταστήματα.
Αν η Διοίκηση της Εθνικής επιμείνει στην δεύτερη υποβάθμιση του καταστήματος Φιλιατρών, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να σηκώσουμε καταθέσεις, και οι επαγγελματίες που συνεργάζονται με την εν λόγω τράπεζα να τους επιστρέψουν τα μηχανήματα POS για να τα κάνουν κορνίζα να τα βλέπουν.

Από την άλλη το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το Έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών που προσυπογράφεται από φορείς και συλλόγους και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι άμεση η αντίδραση που είχε είναι απλά λόγια παρηγοριάς.
Και μην γελιόμαστε. Ψάχνοντας κάποιος την σημερινή μετοχική σύσταση διαβάζει στην σελίδα της τράπεζας:
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του οποίου το ποσοστό ανέρχεται σε 40,39 %, κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατείχε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Απ' όσα γνωρίζει η Τράπεζα, δεν υφίστανται ειδικές συμφωνίες μεταξύ μετόχων της.

Μετά από αίτηση μετόχων της Τράπεζας που εκπροσωπούν το 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της, το Δ.Σ. της Τράπεζας υποχρεούται να συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Τι σημαίνει αυτό? Ότι η Τράπεζα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ. Κατ όνομα είναι Εθνική Τράπεζα.
Ο Γενικός Κουμανταδόρος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τι είναι το ταμείο αυτό? Στην wikipedia αναφέρεται το εξής:
Με έδρα την Αθήνα, το ΤΧΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 βάσει του νόμου 3864/2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) με σκοπό να «συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για χάρη του δημόσιου συμφέροντος». Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 με το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Το ταμείο ενισχύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Είναι λέει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και ενισχύθηκε οικονομικά απ΄το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Συνεπώς τόσο η επιστολή του Δημάρχου, όσο και το ψήφισμα του Τοπικού, για την τράπεζα είναι απλά σκουπίδια.
Συγνώμη που το αναφέρω τόσο ωμά αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Η Εθνική η Alpha Bank η Πειραιώς και η Eurobank δηλαδή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ. ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΞΕΝΑ FUNDS με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οσο για την συνάντηση που έχει προαναγγείλει ο Εμπορικός Σύλλογος με τον Περιφερειακό Διευθυντή της Εθνικής στην Πάτρα, εκτιμώ ότι δεν θα φέρει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Θέλω και εύχομαι να διαψευστώ.

Θεωρώ ότι η πιο σωστή αντίδραση που μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ να έχουμε για να την ακούσει στερεοφωνικά η διοίκηση της τράπεζας είναι η αρχικά απόσυρση ΟΛΩΝ των καταθέσεων μας σε αυτήν, και οι επαγγελματίες που έχουν προμηθευτεί τα μηχανάκια πληρωμών POS από την τράπεζα να τους τα επιστρέψουν και η διοίκηση της να τα κάνει κορνίζα να τα βλέπει.
Ο Ιδιώτης Τραπεζίτης ενδιαφέρεται για χρήμα. Όταν του το στερείς εκεί αρχίζει να πονάει. Και όταν του τα πάρεις και τα πας αλλού εκεί τον τσακίζεις.

Επιστολές, ψηφίσματα, έγγραφες διαμαρτυρίες αμφιβάλω αν θα καταναλώσουν έστω και 10 δευτερόλεπτα να τα διαβάσουν.
Και μόνο από το τίτλο της επιστολής θα φύγουν κατευθείαν για τα σκουπίδια. Η καλύτερα στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού.

Παρ’ όλα αυτά Θα περιμένουμε την συνάντηση που προανήγγειλε στο Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας με την Περιφερειακό Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στην Πάτρα για να δούμε τι έκβαση θα έχει.
Μπορούμε άραγε να ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα?
Κυριακή κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.