Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μπαλάφας: Αλλαγές στον «Καλλικράτη» μέχρι το τέλος του χρόνου

Χαιρετισμό στο 8ο Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο, 11-12 Ιουνίου, με θέμα: «Oι προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μετακαλλικράτη εποχή» απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας.

Κατά τη διάρκεια .....

του forum αναλύθηκαν θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους αιρετούς τους μετά τον «Καλλικράτη» και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την παρατεταμένη χρηματοοικονομική κρίση, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την οργάνωση των Δήμων, τη διαχείριση των οικονομικών, την οργάνωση του κοινωνικού έργου που παρέχουν οι Δήμοι και την Τοπική Ανάπτυξη για δημιουργία θέσεων εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υφυπουργού:

«Μολονότι έχω μικρή προϋπηρεσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης, το κλίμα σήμερα εδώ στο 8ο Forum της Αυτοδιοίκησης, με κάνει να νιώθω μεγάλη οικειότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Forum για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για την διοργάνωση, για τη συνέχεια και την διαχρονικότητα που έχουν αυτές οι συναντήσεις.

Με την Ένωση των Δημάρχων και με την ΠΕΔΑ, έχουμε συνεχή επαφή και καθημερινή συνεργασία και γνωρίζω πολύ καλά την δραστηριότητα της Ένωσης Δημάρχων, τις εύστοχες παρεμβάσεις της, που έχουν ως αποτέλεσμα να παίρνει η κοινωνία αλλά κυρίως το Υπουργείο, σημαντική βοήθεια στο νομοθετικό έργο του.

Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο μας το διάστημα αυτό, αντιμετώπισε πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών αναφέρω, εργασιακά προβλήματα εργαζομένων και αιρετών, προβλήματα προσωπικού, όπως απολύσεις εργαζομένων, αναφέρομαι στους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, παρατάσεις συμβάσεων στην καθαριότητα κ.λ.π., ζητήματα που μας απασχολούν και σας απασχολούν καθημερινά.

Γνωρίζετε επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει θέσει σε προ-διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει σκοπό να καταθέσει και περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, ρυθμίσεις κλπ. Είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης αδικιών, ελλείψεων, ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή παλαιότερων νομοθετικών ρυθμίσεων και είναι θετικό ότι έχει ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, ούτως ώστε οι αιρετοί, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, να πουν την γνώμη τους, την κριτική τους σε τελευταία ανάλυση, πριν αναρτηθεί για να πει και ο πολίτης την άποψή του. Και σας ενημερώνω ότι έχουμε ήδη πάρει υλικό και έπεται συνέχεια, με πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις. Με την βοήθεια της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΑ, των ΠΕΔ και της Ένωσης των Δημάρχων, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτήν την συνεργασία, και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των φορέων σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια άλλη πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που ξεκινάει αυτές τις ημέρες, για την επικαιροποίηση, για αλλαγές και συμπληρώσεις ή/και ανατροπές σε ζητήματα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που προσβλέπει και σε αλλαγές του Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επαναθεσμοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης», στο θεσμικό επίπεδο, μια διαδικασία που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και με την βοήθεια όλων σας, μέχρι το τέλος του παρόντος χρόνου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, προωθεί την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων δομών στους Δήμους, όπως τα Κέντρα Κοινότητας, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων για την υλοποίηση του Νέου Νομοθετικού Πλαισίου.

Τέλος, το Υπουργείο, με ένα πνεύμα συνεννόησης και διάθεσης για συγκλίσεις, αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα, σημαντικά για τη ζωή των δημοτών, των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση αλλά και των αιρετών.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ιδιαίτερα η πλευρά των δήμων, αλλά και της γενικότερης δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας και για αυτόν τον λόγο κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε το θεσμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν.

Θα ήθελα επίσης, να πω ότι το θέμα της σημερινής διοργάνωσης «Οι προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μετακαλλικρατικη εποχή», χρονικά και όχι μόνο, συμπίπτει με το άνοιγμα μιας καινούριας σελίδας για την πατρίδα μας. Μιας σελίδας, που δεν σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι χωρίς εμπόδια και δυσκολίες, αλλά σίγουρα οι δεδομένες δυσκολίες θα συνυπάρχουν σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα οι Δήμοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν διότι είναι ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός. Γιατί ως προς όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, κοινωνική πολιτική, δημόσιες πολιτικές, υπηρεσίες για τον πολίτη, αναπτυξιακός ρόλος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια φάση όπου υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης πολλών πραγμάτων, όπως χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απελευθέρωση των προσλήψεων, θέμα καυτό για τους δήμους, διατήρηση και ίσως βελτίωση της χρηματοδότησης, έχοντας ήδη καταφέρει να σταματήσουμε την μείωση των πόρων για το 2016 και να έχουμε και μια οριακή αύξηση.

Εμείς δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να αλλάξουμε προς το καλύτερο κάθε τι που προκαλεί προσκόμματα, καθυστερήσεις, αγκυλώσεις η ακόμα και ακυρώσεις σε θετικές προσπάθειες. Σε αυτήν μας την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του forum».

Παρεμβάσεις έκαναν και ο πρώην Υπουργός κ. Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν/κής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Πεντέλης και ο Δήμαρχος Περάματος κ. Ιωάννης Λαγουδάκης

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, o Aντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Ιωάννης Δημητριάδης και οι πρώην Δήμαρχοι Πόρου κ. Σπυρίδων Σπύρος και Δημήτρης Στρατηγός, που ήταν και οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης.

ΣΧΟΛΙΟ
Το χωροταξικό ανοίξτε και διαλύστε το ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ του Δημου Γριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.