Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Χιλιάδες αιτήσεις 5μηνης εργασίας στους Δήμους, για 614 θέσεις στη Μεσσηνία

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν εκατοντάδες άνεργοι στη Μεσσηνία την υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για το νέο αυτό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα οδηγήσει στην πρόσληψη ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες.
Σύμφωνα με την κατανομή που έχει γίνει για τους δήμους της .......

Μεσσηνίας προβλέπονται οι εξής θέσεις: Δήμος Καλαμάτας 263, Δυτικής Μάνης 28, Πύλου- Νέστορος 81, Μεσσήνης 91, Τριφυλίας 106, Οιχαλίας 45. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόγραμμα προσφέρει εργασία συνολικά σε 2.236 ανέργους.
Σε κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών καθόρισαν τον τρόπο πρόσληψης καθώς και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις προσλήψεις ανέργων σε δήμους που συμμετέχουν στη δράση.
Οι θέσεις αφορούν κυρίως διοικητικές ειδικότητες, με έμφαση στην Πληροφορική, ενώ μεγάλος αριθμός θέσεων θα καλυφθεί από εργατικό προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος έχουν εξασφαλιστεί 170 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ.
Το υπουργείο Εργασίας δίνει μάχη προκειμένου το πρόγραμμα να «βγει στον αέρα» στο τέλος του Αυγούστου. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ενίσχυση των κοινωνικών δομών σε ανθρώπινο δυναμικό και η αναβάθμιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων και προγραμματισμού.

Οι δικαιούχοι

Η κατανομή των θέσεων ανά Περιφέρεια και Δήμο έγινε με κριτήρια πληθυσμιακά και ανεργίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρότερων σε πληθυσμό Δήμων. Οι προβλεπόμενες ειδικότητες του προγράμματος είναι Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής, ΠΕ, ΤΕ Διοικητικοί, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΔΕ Διοικητικοί καθώς και Υ.Ε. γενικών καθηκόντων και Π.Ε., Τ.Ε., Κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, Βρεφοκόμοι Ειδικής Αγωγής, Ψυχολόγοι, Φυσιοθεραπευτές, ΔΕ Βοηθοί Βρεφοκόμοι, Νοσηλευτές καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.
Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε και υπήκοοι Τρίτων Χωρών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ καθώς και μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Ακόμη, δεκτοί γίνονται εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι 16 έως 29 ετών, εγγεγραμμένοι μακροχρόνια -άνω των 12 μηνών- άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, σε νοικοκυριά που δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, μπορεί να κάνει αίτηση μόνο ένας εκ των ανέργων. Σημειώνεται ότι στη διαδικασία επιλογής δεν θα έχουν καμία ανάμειξη οι Δήμοι. Η επιλογή των ανέργων θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της μοριοδότησης, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας-στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής.
Για τους πρώτους δώδεκα μήνες προβλέπεται μια μονάδα ανά πλήρη μήνα, ενώ για τους επόμενους δώδεκα μήνες προβλέπεται 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα. Τέλος, για τους υπόλοιπους δώδεκα μήνες αντιστοιχούν δύο μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.