Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συνάντηση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα

Στα πλαίσια των επαφών με συναρμόδια Υπουργεία του κλάδου ( μετά την κατάθεση των Υπομνημάτων ) έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση την Τρίτη 4/6 στις 17:00 με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα .

Κατά την διάρκεια της επί 1 ½ ώρας συζήτησης ..........

αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα με λεπτομέρειες που απασχολούν εδώ και τρία χρόνια τον συγκεκριμένο κλάδο .

Κατατέθηκαν σχετικά έγγραφα καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό και το επιτελείο των συμβούλων του.

Ειδικότερα :

1.Εξειδικευμένες προτάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Σε εμφανή εξωτερική συσκευασία να υπάρχει υποχρεωτικός αριθμός αναγραφής παραγωγής σε κάθε νόμιμο πακέτο τσιγάρων που κυκλοφορεί στην Ελλάδα καθώς και η αναγραφή του στα τιμολόγια ώστε να γνωρίζουμε την διαδρομή των συγκεκριμένων εμπορευμάτων .Το ίδιο ισχύει χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.Πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει αίτημα προς τις καπνοβιομηχανίες για χορηγία ειδικών οχημάτων εξοπλισμένα με ειδικά οχήματα ανίχνευσης λαθραίων τσιγάρων. Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν λαθραία τσιγάρα μέσα σε containers ή σε διάφορες αποθήκες στην Ελληνική επικράτεια .

3.Μείωση του ΕΦΚ όσον αφορά το στριφτό τσιγάρο από 153€ το κιλό σε 130€ .

4. Μείωση του ΕΦΚ στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα (πακέτα τσιγάρου )με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση ελάχιστου ποσοστού βιωσιμότητας του λιανεμπορίου καπνοβιομηχανικών προϊόντων .

Αναλύθηκαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη του Ε.Φ.Κ. .

Το κόστος διανομής όταν είναι κατοχυρωμένο υπέρ του λιανεμπορίου μπορεί η Ελληνική πολιτεία να προϋπολογίσει σε ετήσια βάση τα έσοδα από καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

Ο εποπτικός ρόλος στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να είναι καταλυτικός διότι οι καπνοβιομηχανίες έχοντας ανταγωνισμό μεταξύ τους παρακολουθώντας στατιστικές πωλήσεων και μεριδίων αγοράς κατά το δοκούν αυξομειώνουν τιμές στα σήματα τους χωρίς ποτέ να υπολογίζουν τι παρενέργειες υπάρχουν σε Ελληνική πολιτεία και λιανεμπόριο . Προς τούτο, παραδόθηκαν σχετικά τιμολόγια καθώς και ίδια σήματα τσιγάρων με διαφορετικές τιμές .

Κατατέθηκαν και σχετικά έγγραφα από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν την κάθε εθνική κυβέρνηση να μεριμνήσει και να παρέμβει υπέρ του τελευταίου και αδύναμου κρίκου που είναι το λιανεμπόριο καπνικών .

Έγινε ειδική μνεία ότι το αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης είναι να χάνονται θέσεις εργασίας, ΦΠΑ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές με το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων Μικρής Λιανικής.

Στα περίπτερα δεν συναλλάσσονται μόνο οι καπνοβιομηχανίες αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα με επώνυμα προίοντα ταχείας κυκλοφορίας και είναι το περίπτερο το μοναδικό επάγγελμα που δίδει ρευστότητα σε όλες τις μεγάλες εταιρείες αφού όλες οι συναλλαγές γίνονται μόνο μετρητοίς .

Εκτενής αναφορά έγινε και για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν πριν τρια χρόνια όταν ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς έφερε στην Βουλή το συγκεκριμένο θέμα της θεσμοθέτησης του λιανεμπορίου και ενώ εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή για ψήφιση την τελευταία στιγμή με προσωπική παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου έφερε τροπολογία πάνω στην τροπολογία του Νόμου για διάρκεια θεσμοθέτησης μόνο εννέα μηνών με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί ποτέ από τα εμπλεκόμενα μέρη( καπνοβιομηχανίες ,χονδρεμπόριο καπνικών) και στην ουσία να εξαπατηθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου από αυτούς .

Επισημάνθηκε στον κ.Υπουργό ότι η γνωστή ιστορία η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα ήταν παρέμβαση της ξαδέλφης του Παπακωνσταντίνου η οποία εμπλέκεται στην λίστα Λαγκάρντ και είχε διατελέσει δικηγόρος συγκεκριμένης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας .

Σε κάθε περίπτωση ,επισημάναμε στον κ.Στουρνάρα ότι δεν θα ανεχθούμε πλέον άλλες τέτοιες μεθοδεύσεις και ότι η παρέμβαση μας αυτή τη φορά θα είναι καταλυτική διότι με αυτή την ενέργεια καταστράφηκε κόσμος και έκλεισαν πολλά καταστήματα. Όλα αυτά τα τρια χρόνια το λιανεμπόριο έχασε 400.000.000€ από προμήθειες καπνοβιομηχανικών προϊόντων αφού το ποσοστό 8,2 % που είχαμε το 2009 επί ονομαστικής τιμής έπεσε κάτω από το 3% μέσο όρο που δουλεύουμε σήμερα.

Καυτηριάσαμε μεθόδους προβολής και στημένων άρθρων στα ΜΜΕ από έμμισθους δημοσιογράφους για προβολή δήθεν επενδύσεων από τις καπνοβιομηχανίες όλα αυτά τα χρόνια που στην ουσία είναι από τα ¨ κλεμμένα ¨ λεφτά του λιανεμπορίου .

5. Τοποθέτηση καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε Aλυσίδες Super Market

Ιδιαίτερη μνεία και ανάλυση έγινε στο συγκεκριμένο θέμα .Επισημάναμε στον κ. Υπουργό ότι τα πλοκάμια της Μεγάλης Λιανικής είναι απλωμένα παντού και προσπαθούν βάζοντας τσιγάρα στα Super market να τραβήξουν κόσμο που ενδεχομένως με μεθόδους marketing βάζοντας κουπόνια στο μέλλον για αγορά τροφίμων ,να δίνουν και δωρεάν τσιγάρα .

Παρεδόθησαν στον κ. Υπουργό φωτογραφικό υλικό και σχετικά έγγραφα που δείχνουν πως λειτουργεί το Eu Pilot στην Ευρώπη και πως καταστρατηγείται η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία στην Ελλάδα .

Δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πωλούνται τσιγάρα με προθήκες δίπλα στα ταμεία ,απαγορεύεται ρητά η διαφήμιση ,τα τσιγάρα βρίσκονται σε συρτάρια όπως υπάρχουν στα φαρμακεία και σε ξεχωριστό δωμάτιο που απαγορεύεται η είσοδος σε ανηλίκους .

6.Πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων μέσω Internet

Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για παράγραφο του πολυνομοσχεδίου (Οκτώβριος 2012) που επιτρέπει εισαγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νόμιμων προϊόντων καπνικών για προσωπική χρήση 50 κούτες ανά παραγγελία !!!

Παραδώσαμε σχετικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ε.Φ.Κ. έναντι της Ελληνικής πολιτείας .

7.Απελευθέρωση επαγγέλματος καπνοπώλη

Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν υπάρχει απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη και ειδικότερα στην Ιταλία είναι και κρατικό μονοπώλιο .

Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. είναι σαφέστατες προς αυτό το ζήτημα και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας είναι αντίθετο όσον αφορά την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος .

Kκαταγγείλαμε στον κ. Στουρνάρα (όπως αντίστοιχα είχαμε ενημερώσει και τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη στην συνάντηση μας ) όλα τα εγκληματικά σφάλματα και παραβάσεις Συντάγματος σε θεσμικά θέματα που έγιναν με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου (Οκτώβριος 2012 ) σε βάρος του λιανεμπορίου και των περιπτέρων (ευεργετήματα αναπήρων ).

Με έκπληξη είδαμε την επόμενη μέρα να εμφανίζεται ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας μαζί με τον κ. Χατζηδάκη στα ΜΜΕ και να ανακοινώνουν ότι θα κατατεθεί εντός Ιούλιου έκτακτο νομοσχέδιο υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του καπνοπώλη .

8.Φορολογία εισοδήματος περιπτερούχου –καπνοπώλη

Μια στρέβλωση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ότι υπάρχει διπλή φορολόγηση όσον αφορά τα καπνοβιομηχανικά προιόντα .

Αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι δεν μπορεί να φορολογείται ο περιπτεράς κατά μέσο όρο με 26% όταν βγάζει 0.05€ σε ένα πακέτο τσιγάρα .

Δεν είναι δυνατόν να κάνει περαίωση ο περιπτεράς-καπνοπώλης με συντελεστή 2% επί του τζίρου του όταν τα άλλα σχετικά επαγγέλματα φορολογούνται με κλίμακα 0,7% (βενζινάδικα, χονδρεμπόριο καπνικών κ.τ.λ.)

9.Κάρτες κινητής τηλεφωνίας

Έγινε πλήρη ενημέρωση για το ποσοστό προμήθειας της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς επίσης και για την πρόσφατη μείωση κατά 1% που έκανε συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και που σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες .

Η γενική και ειδική ενημέρωση που είχε ο υπουργός κ. Στουρνάρας ακούγοντας όχι μόνο αυτές τις λεπτομέρειες αλλά και πολλά άλλα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο (Οκτώβριος 2012 -Σημειωτέον οι διατάξεις που πέρασαν σε μια βραδιά είναι από άτομο που γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς ήθελε να πετύχει),μας έδωσε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε όλες τις προεκτάσεις διότι είναι εξειδικευμένο και πολύπλοκο το θέμα .Υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει τις συναρμοδιότητες των Υπουργείων καθώς και δεσμεύτηκε ότι θα μας δώσει απάντηση για όλα τα θέματα που θίχτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενημερώθηκε ο κ.Υπουργός ότι μετά την συνάντηση μας μαζί του τα ίδια έγγραφα που παρέλαβε ο ίδιος θα κατατεθούν σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να προχωρήσει η διαδικασία μέσα από την Βουλή για επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν εδώ και χρόνια τον κλάδο μας .

Ως προς το τελευταίο σκέλος ,ο Υπουργός συμφώνησε ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία ,δηλαδή να είναι ενήμερη όλη η Ελληνική Βουλή .

Εκκρεμεί συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ.Στυλιανίδη που αφορά θεσμικά προβλήματα (Δήμους ,περιφέρειες κ.τ.λ.)καθώς επίσης και συνάντηση με τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ που αφορά την διανομή Τύπου (ποσοστά λιανεμπορίου ,ζώνες ,χρηματικές εγγυήσεις κ.τ.λ.)

Στην συγκεκριμένη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα παρέστησαν οι κάτωθι :

Παπαγιάννης Ευάγγελος (νομικός σύμβουλος )

Δημητρίου Ηλίας –Ν. Αττικής

Παξιμάδης Γεώργιος - Ν. Αττικής

Στεργίου Γαβριήλ - Ν. Αττικής

Φραγκιαδάκη –Διέλλα Τζένη – Ν.Θεσσαλονίκης

Λιάπη Ξανθή –Ν.Βοιωτίας –Θήβα

Τόπας Βασίλειος –Ν.Μαγνησίας

Αλτιντζόγλου Νικόλαος -Ν.Μαγνησίας

Δούκας Γεώργιος –Ν. Αττικής


Συντακτική ομάδα synpeka.gr

Δημοσιεύουμε προς γνώση όλων των συναλλασσόμενων μερών την πρόταση που κατατέθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα και σε όλα τα κόμματα της Βουλής

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη Διάταξη

Υπομνήματα προς Υπουργείο Οικονομικών & Υπουργείο Εσωτερικών (link )

http://www.synpeka.gr/nea-mikris-lianikis/ypomnimata-protaseis/item/17647-ypomnhma-pros-to-ypoyrgeio-oikonomikwn.html

http://www.synpeka.gr/nea-mikris-lianikis/ypomnimata-protaseis/item/17645-ypomnhma-pros-to-ypoyrgeio-eswterikwn.html

synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.